Мистерията с масата на Путин: Макрон отказал PCR заради опасения за "кражба на ДНК" Снимка: © Getty Images

Разговорът между френския президент Еманюел Макрон и руския му колега Владимир Путин се превърна в „меме“ заради дългата маса, в чиито краища се настаниха двамата лидери, вместо да скъсят разстоянието помежду си.

Два различни източника разкриват пред агенция Reuters каква е била истинската причина – Макрон е отказал руски лекари да му направят PCR-тест преди срещата в Москва. Според тях френският държавен глава не пожелал да даде Covid-пробата заради опасения, че Русия може да „задържи ДНК-то му“.

Шегите с масата в Кремъл: "Между тях има повече разстояние, отколкото между руските войски и Украйна"

Двама души от антуража на Макрон съобщават, че поради тази причина е била използвана 4-метровата маса. По време на съвместната пресконференция двамата лидери също стояха на разстояние от няколко метра един от друг.

Според някои анализатори Путин е искал да изпрати „дипломатическо послание“ с това, че е останал на разстояние от Макрон по време на дискусията за кризата с Украйна и подсилването на източния фланг на НАТО.

Путин и Макрон 5 часа и 18 минути по-късно

Двата източника на Reuters обаче казват, че френският президент е имал избор – или да приеме руските власти да му направят PCR изследване, за да може да е на по-близка дистанция до Путин, или да откаже и да трябва да стои на няколко метра от руския президент.

„Знаехме много добре, че това означава без никакви здрависвания, плюс разговор на дълга маса. Но не можехме да приемем факта, че ще разполагат с ДНК-то на президента“, казва един от членовете на делегацията на Макрон, запознат със здравния протокол преди срещата.

От Кремъл все още не са коментирали информацията, разпространена от Reuters.

Вторият източник на агенцията потвърждава, че Макрон е отказал PCR-тест от руски лекари. Вместо това си е направил същия вид проба във Франция преди заминаването. При пристигане в Москва се е подложил на антигенен бърз тест, направен от личния му лекар.

„Руснаците ни казаха, че Путин трябва да бъде пазен в балон със стриктни здравни правила“, казва източникът.

В четвъртък, три дни след визитата на Макрон при руския президент, Путин прие държавния глава на Казахстан Касим-Жомарт Токаев. Двамата се здрависаха, седяха близо един до друг и бяха разделени само от малка масичка за кафе.

Преди седмица Путин беше домакин и на Виктор Орбан - унгарският премиер седеше в същото положение като Макрон спрямо руския президент, от другата страна на дългата маса. От Будапеща досега няма официално обяснение.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024