5 часа и 18 минути. Самата продължителност на тази среща на четири очи между президентите Еманюел Макрон и Владимир Путин зад стените на Кремъл вече се тълкува като успех. Дори и преди още да е станало ясно какво ще обявят на съвместната си пресконференция двамата държавни глави, пише в свой коментар "Шпигел".

Макрон и Путин разговаряха насаме, ако не броим двамата преводачи, които трябваше да се справят с огромния преговорен маратон. Някъде между четвъртия и петия час говорител от Елисейския дворец изпратил съобщение на чакащите журналисти, което гласяло: „Имам изненада“. И всички изведнъж се събудили. Последвало обаче само менюто за вечеря на двамата държавни глави.

Путин и Макрон се появиха пред медиите едва след полунощ московско време. Първи говори Владимир Путин и каза неща, които не е да не сме чували и преди.

Путин припомни, че основната загриженост на Русия относно гаранциите за сигурността е била игнорирана от Запада. Той каза, че нищо в предложенията на Русия относно гаранциите за сигурността не е било неизпълнимо. Русия 30 години е уговаряла НАТО да не предприема определени стъпки, но НАТО е игнорирала всички руски предложения и притеснения.

Руският президент нарече политиката на отворени врати на НАТО волна интерпретация на Вашингтон на принципите на НАТО. Той добави, че е неразбираемо как може преместването на войски в самата Русия да се представя като заплаха. Според него твърденията за агресивно поведение на Москва не отговарят на здравата логика, защото НАТО се е доближила към границите на Русия, а не обратното.

"Опитват се да ни успокоят с уверения, че НАТО е една мирна и отбранителна организация", заяви Путин, а после припомни като контрапример за това Ирак, Либия и Белград.

Путин отново се оплака, че правителството в Киев продължава да потъпква споразуменията от Минск, които сложиха край на военните действия в Източна Украйна през 2015 г. И отново обвини Запада, че пренебрегва всички изисквания на Русия за сигурност.

На въпрос на френски журналист: „Искате ли да въвлечете Франция във война срещу Русия?“ , той отговори: "Това ще стане, ако съседна Украйна се присъедини към НАТО и се опита да си върне Кримския полуостров", който Русия анексирала едностранно.

За момент се появи въпросът какво всъщност е постигнал Макрон през последните няколко часа.

Смяната в тона дойде бавно: Путин благодари на президента Макрон, който, въпреки многото проблеми, е сметнал за важно „да дойде тук в Русия днес“. „Сега ще изчакаме напредъка на разговорите му с президента Зеленски утре и след това ще говорим отново.”

Това изглежда като фиксирана уговорка.

Този път интересно беше всичко, което Путин не каза. Той не заплаши, както през декември, с "неприятелски стъпки" или "военно-технически решения", ако Западът не изпълни исканията му за ясни гаранции за сигурност.

Изказването на френския президент звучеше по-оптимистично още от самото си начало. Макрон казва, че е наясно със сериозността на ситуацията, но също така и че вярва, че не е твърде късно да се действа. Никой няма да се изненада, че НАТО няма да промени принципно своята линия. И все пак имаме нужда от ново разбиране за сигурността в Европа. А Русия е част от Европа, така че трябва да се говори с руснаците, ако не искаме други да го го направят, беше тезата на Макрон.

След това френският президент обяви, че са се договорили по различни точки: в интерес на желаната деескалация не трябва да има нови военни действия от руска страна. Освен това, ще се проведат разговори за руското военно присъствие в Нормандския формат (четиристранни преговори Франция, Германия, Украйна и Русия) и ще бъде открит диалог по стратегически въпроси. Допълнителни конкретни мерки ще трябва да бъдат потвърдени през следващите дни и седмици. „Но в този момент бих искал да ви кажа, че президентът Путин ме увери в готовността му да се ангажира в тази посока, особено що се отнася до суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, казва Макрон.

От което може да се заключи, че сегашната криза първо трябва да бъде уредена, преди – и това изглежда е отстъпката към Путин – да има нови решения за нов ред в сигурността“, според Макрон. Защото, според възгледите на френския президент: „Няма сигурност за европейците, ако няма сигурност и за Русия“.

Посещението на Макрон в Москва беше предшествано от многобройни телефонни разговори предишните дни.

Елисейският дворец изпрати списък с хората, с които президентът се е консултирал. Сред тях бяха президентът на САЩ Джо Байдън, председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел, немският канцлер Олаф Шолц и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, латвийският премиер Крисянис Каринс и британският премиер Борис Джонсън.

В Париж се полагат усилия, за да се разсеят опасенията, че Макрон може да използва заплахите на Путин срещу Украйна, за да се възползва Франция да води самостоятелна политика спрямо Русия. Затова и от френска страна специално се подчертава, че президентът координира с германското правителство позицията си преди и след важни разговори. За Макрон е ясно, че не може да има решение на конфликта без германците. Това е една от причините той да иска да се възроди нормандския формат, в който германци и французи преговарят заедно с Украйна и Русия.

Факт е, че никой друг европейски държавен глава не води толкова много разговори за успокояване на кризата между Русия и Украйна по дипломатически канали като Макрон.

От една страна, това може да бъде оправдано с формални причини: Франция пое председателството на Европейския съвет в началото на януари. И така Макрон може да говори и от името на другите европейци. От друга страна, конфликтът Русия-Украйна в момента е пример за желанието на част от европейците да демонстрират как би могъл да изглежда "новият европейски суверенитет", за който Макрон призовава от известно време.

В неделя в интервю за "Journal du Dimanche" Макрон, каза че от седмици чете и слуша как политически лидери обявяват военните операции за неизбежни, но „интензивността на нашия диалог с Русия и това посещение в Москва целят да предотвратят това. Макрон отиде в Москва с идеята за деескалация. "Трябва да сме реалисти, няма да можем да решим тази ситуация с едностранни мерки. Но е наложително да се опитаме да предотвратим допълнително влошаване на ситуацията.", каза той.

В Русия на посещението на Макрон се гледа добронамерено, не само защото, за разлика от германските политици, той първо посети Кремъл, а след това отпътува за Киев във вторник.

„Кой друг, ако не той?“, пише депутат от кремълската партия „Единна Русия“ в статия в прокремълския вестник „Независимая газета“. След напускането на канцлера Ангела Меркел в Европа „вече няма политици, които да могат да говорят с руския президент на равна нога“ с изключение на Макрон, написа той. Двамата държавни глави общуват на малко име и Путин уважава Макрон. Путин благодари три пъти в понеделник вечерта на Макрон за подробния разговор, въпреки всички различия.

В същото време посещението на френския президент е доказателство, че заплашващата стратегия на Путин е била успешна: Москва отново е в интензивен диалог с ЕС, САЩ и НАТО. В понеделник руският президент демонстрира желанието си да говори за първи път от седмици: „Мисля, че редица идеи и предложения на Макрон, за които вероятно е твърде рано да се говори, са напълно осъществими, за да създадат основа за по-нататъшни стъпки“, каза Путин на пресконференцията. "Някои от идеите на Макрон, някои от неговите предложения, за които е все още рано да се говори, аз смятам за напълно възможни, за да бъдат поставени в основата на по-нататъшни съвместни стъпки", бяха думите на Путин.

Остава неясно какви точно са предложенията, които Макрон отправи към Путин за изпълнението на Минските споразумения и за сигурността на Украйна и с какво френският държавен глава тръгва към Киев.

Нито френският, нито руският държавен глава бяха по-конкретни по въпроса, но е факт, че веднага след посещението на Макрон при украинския президент Владимир Зеленски, двамата отново ще говорят по телефона.

Путин обяви, че следващите стъпки ще дойдат в зависимост от преговорите в Киев. С което отново показа, че държи всички опции отворени, въпреки победата на дипломатическите усилия в понеделник вечерта.

След съвместната пресконференция Макрон и Путин разговаряха помежду си още 15 минути.


"Северен поток-2" се оказа червената линия за Шолц при срещата с БайдънАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024
Важно днес

Норвегия забрани руски туристи да пресичат границата ѝ

Изключения ще има само, ако посещават близки роднини

09:23 - 23.05.2024
Важно днес

Eверест взе пет жертви само за денонощие. Още ли е пренаселен върхът?

Непалските власти въведоха ограничение на хората, които могат да изкачат върха

09:06 - 23.05.2024