"Северен поток-2" се оказа червената линия за Шолц при срещата с Байдън Снимка: © Getty Images

Въпреки че направиха общи обещания за санкции срещу Русия, ако Москва нападне Украйна, американският президент Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц останаха разединени по една ключова тема – бъдещето на газопровода „Северен поток-2“.

Двамата се срещнаха в Белия дом във Вашингтон този понеделник в опит да координират действията на двете страни относно кризата около Украйна. „Ако Русия нахлуе в Украйна и ние, и НАТО сме готови да отвърнем'', каза Байдън и обеща ''бързи и тежки последици', въпреки че САЩ предпочитат дипломацията.

Германският канцлер потвърди отгвора на президента на САЩ относно санкциите за Русия: ''Цената за Москва ще бъде висока''.

В Белия дом и в интервю за CNN обаче Олаф Шолц показа, че между него и американския държавен глава има ясно изразено разминаване по отношение на газопровода.

"Северен поток-2", който пренася руски природен газ по дъното на Балтийско море до Германия, заобикаляйки Украйна, подчертава затрудненията на Шолц в ясната му позиция срещу агресията на Русия. Германия е силно зависима от руската енергия, което затруднява налагането на строги наказания, без да се рискува спиране на доставките на нефт и газ през студените зимни месеци.

По време на пресконференцията, след срещата в Овалния кабинет, Байдън беше категоричен, че проектът няма да продължи, ако Русия нахлуе в Украйна. Според висши представители на администрацията му това е позиция, която той и американски служители заемат от седмици, и е била ключов момент в дискусиите с новото правителство на Шолц.

Канцлерът обаче отказа дори да назове проекта по време на пресконференцията и не пожела да се ангажира с прекратяването на газопровода, ако се стигне до инвазия - позиция, която създаде проблеми на външния му министър Аналена Бербок по време на посещението ѝ в Украйна. В интервюто за CNN Шолц повтори обещанието си да запази добрите връзки със САЩ, макар че отново не пожела да изясни намеренията си за проекта "Северен поток-2".

"Всички стъпки, които ще предприемем, ще ги направим заедно", заяви Шолц. "Както каза президентът, ние се подготвяме за това. Можете да бъдете абсолютно сигурни, че Германия ще бъде заедно с всички свои съюзници и особено със Съединените щати, че ще предприемем същите стъпки. В тази ситуация няма да има различия“.

САЩ ясно заявиха, че тръбопроводът няма да бъде реализиран, ако Путин реши да нахлуе в Украйна. "Ако Русия нахлуе, което означава танкове или войски да пресекат отново границата на Украйна, тогава вече няма да има „Северен поток-2", заяви Байдън в понеделник. "Ние ще сложим край на този проект“.

След това изказване Шолц беше попитан от журналистите дали общите действия с Вашингтон означават и спиране на газопровода, но канцлерът пак избегна въпроса: „Както казах, ще действаме заедно, обединени сме и няма да предприемаме различни стъпки“.

Темата е важна и за Украйна, където външният министър на Германия Аналена Бербок пристигна за среща с президента Володимир Зеленски. В последния момент тя беше отменена заради „грешка в планирането на програмата“. Източник, близък до украинското правителство, съобщава пред CNN, че причината всъщност е била липсата на твърда позиция от страна на Берлин, че ще изостави „Северен поток-2“ при руска инвазия.

Източникът на американската медия казва, че друга от причините била решението на Германия да осигури „смъртоносно оръжие“ на Киев.

Шолц заяви, че Бербок все пак се е срещнала с украинския външен министър, а канцлерът ще ѝ разпореди да стигне до „фронтовата линия“ и да „изследва ситуацията“.


Путин и Макрон 5 часа и 18 минути по-късноАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Български пощи" спират доставката на пратки до Русия и Беларус

Държавното предприятие съобщава, че няма кой да доставя пратките от и до двете държави

17:28 - 20.03.2023

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023

НАП отчете 9% ръст в приходите от ДДС спрямо 2022 г. - по-нисък от инфлацията

Директорът на агенцията обвинява ПП в "политически спекулации"

13:08 - 20.03.2023