Монтаж ли е срещата на Путин със стюардесите от "Аерофлот"?

Възможно ли е срещата на руския президент Владимир Путин със стюардесите от „Аерофлот“ да е била инсценировка, а видеото, разпространено вчера в социалните мрежи, да е нищо повече от зелен екран?

Такива спекулации се появиха в онлайн пространството след публичната среща на Путин с летателния състав на националния авиопревозвач „Аерофлот“.

Путин се появи на среща със стюардеси от "Аерофлот"

Във видеото се вижда как руският президент стои на една маса със стюардесите. Някои хора в социалните мрежи посочват, че във видеото има момент, в който ръката на Путин преминава през микрофона, поставен на масата.

Уловеният момент накара много потребители да си зададат въпросите „дали Путин всъщност не е холограма“ и „използвал ли е зелен екран“ по време на срещата.

„Путин използва зелен екран, за да фалшифицира среща със стюардеси. Това е особено очевидно, когато ръката му минава през микрофона. Той изглежда е отчаян да накара хората да си мислят, че всичко е нормално, като фалшифицира нещо подобно“, пише потребител в Туитър.

Спекулациите биват подсилени и на фона на кампанията от дезинформация от страна на Кремъл по отношение на конфликта в Украйна. Руските власти обявиха редица твърдения, свързани с пряката им намеса във военните действия, като „фалшиви“. През последни дни Русия активно води кибератаки и пропаганда в социалните мрежи.

Има и добра причина хората да се съмняват в достоверността на видеото. В скорошните си телевизионни изяви Путин спазва дистанция от събеседниците си. Факт, който дори набра популярност в социалните мрежи с редица иронични колажи и миймове.

Срещата на руския президент със стюардесите е категорично отклонение от навика на руския президент да спазва тази дистанция.

Можем ли да твърдим обаче, че видеото от срещата в действителност е зелен екран. Макар да се вижда, че ръката на Путин минава през микрофона – зад тази аномалия всъщност има съвсем логично обяснение.

Видеата се записват, редактират и експортират във видео файл, който след това бива разпространен по телевизиите, видео платформите и социалните мрежи. Много от тези файлове биват компресирани т.е. се намалява размера им, за да могат да бъдат по-бързо възпроизвеждани.

Това може да има странични ефекти и да направи така, че части от видеото да бъдат замъглени, изкривени или напълно изгубени. Случаят с минаващата през микрофона ръка на Путин вероятно е породен именно от това.

Масата на Путин е създадена от италиански дизайнер, а цената й днес е 100 000 евро

Качеството на картината е определящо, за да се установи дали видеото е фалшиво или не. Всеки път щом едно видео е качено в платформи като YouTube и Twitter или се изпрати под формата на съобщение, неговото качество става по-ниско. Ниската резолюция също може да е причина за визуални несъответствия и изкривявания.

При проверка на видео от срещата на Путин със сравнително висока резолюция се вижда, че ръката му не преминава през микрофона, а твърденията, че това е холограма или зелен екран са неверни.

Спекулациите за изфабрикуваното видео набраха изключителна популярност в платформата Reddit, където се превърнаха в една от най-активните публикации този уикенд.

След установена проверка публикацията в Reddit, гласяща „Открит е зелен екран! Днешната „среща“ с работниците на „Аерофлот“ беше изтрита от модераторите на платформата и отбелязана като „мисинформация“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023