На десетия ден от войната в Украйна - Владимир Путин реши да се появи публично на среща с жени от летателния състав на "Аерофлот". Малко преди това държавната компания публично обяви, че след 8 март вече няма да може да лети в чужбина заради ограниченията, свързани със санкциите след инвазията. 

Путин използва случая, за да обяви, че "операцията в Украйна върви изцяло по план и всичко се прави по графика на Генералния щаб" и че Русия "помага на населението на Донбас за демилитаризация", независимо че гражданите на страната продължават масово да се съпротивляват на руската армия. 

По думите му - решението за нахлуване в Украйна било провокирано от опасенията, че съседната страна може да се сдобие с ядрено оръжие. 

"От тази секунда съдбата на Русия ще бъде съвсем различна - тогава нашите стратегически противници няма да се нуждаят от балистични, междуконтинентални ракети. Тогава ще ни държат на мушката. Как можем да допуснем това нещо? Това е абсолютно реална заплаха. Нашите момчета, които се сражават и жертват живота си, се сражават за нашето бъдеще", казва още той пред жените-пилоти и стюардеси. 

Путин заявява, че не планира да въвежда военно положение в Русия, защото "няма такава необходимост" към момента. 

Той заявява още, че Русия ще разглежда евентуални опити на други държави за затваряне на въздушното пространство над Украйна като "участие във военни действия". 

Обяснението му за това защо Русия нападна цяла Украйна, след като твърди, че води операция в Донбас, беше, че в такава ситуация "украинските сили щяха постоянно да получават ресурси". 

За разлика от срещите си с чуждестранни лидери като Еманюел Макрон и Олаф Шолц или с генералите от собственото си правителство, Путин този път е решил да не пази дистанция от жените-гостенки. Пред стюардесите има сервиран чай, но никоя от тях не си е отсипала в чашата. 

В социалните медии се появиха спекулации, че цялата история е "зелен екран" и срещата е инсценировка. Видеото обаче, което цели да демонстрира това е доста компресирано и по всяка вероятност става дума за зрителна измама. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори