"Аерофлот" спира всички полети извън Русия от 8 март Снимка: © Getty Images

Най-голямата руска авиокомпания "Аерофлот" обяви, че спира всички полети за чужбина от 8 март - вторник.

От утре няма да бъдат допускани на международни полети и пътници с двупосочни билети, чието връщане в Русия е насрочено след 8 март.

Единствените курсове зад граница на "Аерофлот" занапред ще се изпълняват към столицата на Беларус - Минск. Продължават само вътрешните полети между летищата в Русия, с изключение на южните региони на страната, където въздушното пространство е затворено заради войната в Украйна.

Решението за спирането на чуждестранните курсове е обявено като "временно", заради "възникване на допълнителни обстоятелства, възпрепятстващи изпълнението на полетите", но не е посочена крайна дата на отмяната му.

Руската авиация вече няма право да лети до държавите от ЕС, САЩ, Канада и др. като част от санкциите срещу Кремъл заради инвазията в Украйна.

Проблемите на "Аерофлот" са задълбочени и заради решението на Boeing, Airbus и General Electric да прекратят обслужването на самолетите им и да спрат доставките на резервни части.

Още в първите дни на войната руски икономисти прогнозираха, че това ще принуди авиокомпанията да прекрати дейността си заради рисковете за флотилията си. На свой ред Русия затвори своето въздушно пространство с огледални санкции.

"Аерофлот" призовава пасажерите, които се намират в чужбина и имат двупосочни билети за прибиране в Русия, да поискат презаверяване и по-бързо прибиране в страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023