Новите работни места изпреварват безработицата Снимка: © Getty Images

За първи път от началото на кризата с Covid-19 нетната безработица започва да намалява на седмична база. Това показват данни на НСИ и Агенцията по заетостта, цитирани от икономиста Георги Ангелов.

За седмицата между 18 и 24 май 8028 души са постъпили на нова работа. За същия период са освободени 7200 души, което показва, че пазарът на труда дава първи сигнали за възстановяването си.

Данните за новата заетост показват, че увеличаването на седмична база е по-високо дори в сравнение с първите седмици на февруари, когато епидемията все още не беше стигнала до Европа и България.

Справката на НСИ за новорегистрираните безработни показва нетипично висок ръст в седмиците между 23 март и 10 май, малко след обявяването на извънредното положение и затварянето на туристическите обекти, заведенията, моловете и др.

Най-голям брой новорегистрирани безработни има в София, Пловдив, Благоевград, Варна, Бургас, Пазарджик и Стара Загора за период 3 февруари - 17 май. В тези области вече започва да се забелязва и ръстът в постъпилите на работа хора.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024