Новият филм на Теодор Ушев „φ1.618“ открива "Синелибри 2022"

Дебютният пълнометражен игрален филм на Теодор Ушев - „φ1.618“, ще открие тазгодишното издание на кинофестивала "Синелибри". Това ще се случи на 8 октомври в зала 1 на НДК.

Това е първия път, в който началото на фестивала ще бъде поставено с прожекция на български филм. Преди премиерата е предвиден и танцов спектакъл, свързан с визията на тазгодишното издание на събитието.

„φ1.618“ е дистопия, а сюжетът е базиран на романа "Пумпал" на Владислав Тодоров. Историята ще пренесе зрителите в тайнствения свят на биотитаните - микронация от безсмъртни, асексуални, биологически съвършени хора. Застрашени от нарастващата токсичност на своята планета Земя, те се готвят да я напуснат завинаги, подготвяйки за мисията космическия кораб Пумпал.

В главните роли влизат актьорите Деян Донков и Мартина Апостолова. На екран те ще си партнират с Ирмена Чичикова, Николай Станоев, Васил Дуев, Иво Димчев, Владимир Люцканов, Герасим Георгиев – Геро, Китодар Тодоров и други.

Това ще бъде и единственото българско заглавие, което ще се състезава в тазгодишния международен конкурс за най-добра литературна адаптация за голям екран. По-рано филмът беше селектиран в програмата на 51-вото издание на Фестивала на новото кино в Монреал.

Теодор Ушев е български аниматор, известен в цял свят с различни проекти, сред които анимациите "Физика на тъгата" и "Сляпата вайша" - филм, който му донесе и номинация за "Оскар" през 2017 г.

Осмото издание на "Синелибри" ще се проведе под мотото „Преоткритото време“ по случай 100-годишнината от смъртта на Марсел Пруст - една от емблематичните фигури на литературния модернизъм. Между 8 и 30 октомври зрителите ще могат да посетят редица фестивални събития на над 60 продукции с национални премиери, десетки галавечери и срещи със забележителни артисти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024