Снимка: © Getty Images

Здравната система ще прилага мерки срещу Covid-19 според ясни критерии, като евентуалните ограничителни мерки при нова вълна ще се включват на 4 етапа. 

Населените места в страната ще се разделят на цветови зони - зелена, оранжева, червена и тъмночервена зона - които се определят в зависимост от 14-дневната заболеваемост на 100 хил. души население, процент положителни тестове, заети болнични легла и др. 

По този начин ще има предвидимост както за гражданите, така и за бизнеса - мерките ще се задействат автоматично, без досегашните изключения и уговорки на отделни браншове с властта.

Новият елемент в плана от екипа на Стойчо Кацаров е, че ваксинираните хора ще ползват някои облекчения от досегашните локдаун-схеми. 

Например, персоналът в по-малки кафенета и ресторанти, които е 100% имунизиран, не е длъжен да носи предпазни маски в "зелените" зони или "оранжевите" зони, дори когато капацитетът за работата на заведението е ограничен. 

В нито един от режимите няма да се забранява пътуването в рамките на страната, но ще се правят препоръки за ограничение на неналожителните пътувания, особено за лица от рискови групи, които не са преболедували или не са ваксинирани. 

Имунизираните семейства ще могат да изпращат децата си в детски градини дори при най-острите фази на пандемична вълна, ако 100% от персонала на градината също притежава сертификат за ваксинация или преболедуване. 

"При най-песимистичния вариант разходите ще са от около 500-600 млн. лв. Засега има само един начин да предотвратим следваща вълна и това е ваксинацията. В разгара на епидемията ваксини няма да ни трябват. Болни не се ваксинират. Ваксините са ни необходими сега – като превенция", каза Стойчо Кацаров. 

Учителите, които се ваксинират, ще получат 2 дни допълнителен платен отпуск


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ