Новият селекционер на националния отбор по футбол Ясен Петров бе представен официално пред медиите от вицепрезидента на БФС Емил Костадинов. 52-годишният пловдивчанин заменя на поста досегашния наставник Георги Дерменджиев, а дебютът му ще бъде на 25 март, когато е първият мач от квалификациите за Световното първенство през 2022 срещу Швейцария. Петров обяви хората, които влизат в екипа му като това са Костадин Видолов, Алекс Георгиев и Георги Шейтанов, който ще работи с вратарите.

Ясен Петров ще е треньор на националния отбор по футбол

Специалистът, работил дълги години в Китай, заяви, че е уверен, че може да върне успехите в националния отбор, а с това и „усмивките на хората“. „Осъзнавам с какво се захващам. Бях далеч, но не съм бил далеч от това какво се случва с българския футбол. В стаята си в Китай на единия екран гледах мачовете от китайското първенство, а на лаптопа гледах българските мачове. През последните шест месеца не съм спирал да се интересувам какво се случва. Най-вече е чест, че имам тази покана. Не става въпрос за пари. Имах възможност да работя в най-многолюдната държава.“

„Трябва да върнем искрицата. Представителният отбор вълнува както мен, така и привържениците на футбола. Това е колективен спорт и ако има искрица, ще е радост за българския народ в тежка ситуация на пандемия. Ще направя всичко възможно с моя екип да върнем усмивките на хората.“

„Ще ми трябва малко време да вляза надолу в структурата. Аз говорих с треньора на младежите и ще продължаваме да говорим. Ние трябва да работим в екип. По принцип футболът е колективна игра и хората около футболистите също трябва да са колектив. Тази атмосфера да я пренесем към футболистите. Важно е да имат самочувствие и да нямат страх“, коментира Петров.

„Много ми се иска да не подценяваме играчите, а те да не се надценяват. Трябва да вярваме на играчите и с тях да постигнем успех. Бъдете сигурни, че ние няма да играем като Барселона. Ние ще играем за резултат. Ще се опитаме във времето, в което сме заедно, да сме подготвени тактически. Първите мачове са през три дни. Това ще е на първо време. Ако имаме малко късмет, ще върнем усмивката даже на лицата на футболистите“.

На въпрос кои футболисти ще ползва в националния отбор, бившият треньор на „Левски“ отговори: „Хора, които са във форма. Ще дам време и на млади играчи. Ще ми трябва време, да пътувам да наблюдавам. Целият екип ще се разхвърлим и ще говорим с треньорите на водещите отбори. Знаете кои са отборите с български футболисти. Нямаме много време и ще реагираме по бърз начин. Ще ви помоля за малко спокойствие, не ми се дават пресконференции, за да имаме повече време за работа“.

„Аз нямам обаждания от мениджъри. Ако се чуя с някой мениджър, ще бъде във връзка с играч в чужбина и все пак ми трябва информация. За мен най-важното е хората, които извикаме, да са във форма. В момента всички са на лагери и трябва да се пътува, за да видим състоянието на футболистите. Ще обикаляме и ще гледаме кой в какво състояние е. Програмата наистина е впечатляваща. Трябва да намерим формата, за да се справим. Трябва да викнем по-голяма група, за да има ротации.“

„Имам наблюдения и представа за много български футболисти. Ще се опитам да им дам това самочувствие. Не мога да живея в едно време, в което има негативи и тъмнина. Може да съм малко луд, но аз вярвам. По принцип съм страшно позитивен. Смятам, че това е една възможност. В колективните спортове всичко е възможно. Имам си свои любимци в българския футбол, има хора, които могат да играят, но не искам да ги споделям. Не искам още в началото да влизам в тези интриги“, допълни Петров.

Благодарим...Гибралтар! България с първа победа на футбол от една година

В същото време Емил Костадинов призна, че считаният за фаворит за поста Александър Димитров, който е селекционер на младежкия отбор, сам е преценил, че не е готов да поеме „лъвовете“. „Затова говорих с Ясен и се разбрахме. Наистина трябва да се даде шанс на младите футболисти. Те имат качества. Това е първият селекционер досега, който се съгласи с всички условия, дано наистина той няма страх от предизвикателствата“.


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев