Новият селекционер на България: Ще опитаме да върнем усмивките на хората

Новият селекционер на националния отбор по футбол Ясен Петров бе представен официално пред медиите от вицепрезидента на БФС Емил Костадинов. 52-годишният пловдивчанин заменя на поста досегашния наставник Георги Дерменджиев, а дебютът му ще бъде на 25 март, когато е първият мач от квалификациите за Световното първенство през 2022 срещу Швейцария. Петров обяви хората, които влизат в екипа му като това са Костадин Видолов, Алекс Георгиев и Георги Шейтанов, който ще работи с вратарите.

Ясен Петров ще е треньор на националния отбор по футбол

Специалистът, работил дълги години в Китай, заяви, че е уверен, че може да върне успехите в националния отбор, а с това и „усмивките на хората“. „Осъзнавам с какво се захващам. Бях далеч, но не съм бил далеч от това какво се случва с българския футбол. В стаята си в Китай на единия екран гледах мачовете от китайското първенство, а на лаптопа гледах българските мачове. През последните шест месеца не съм спирал да се интересувам какво се случва. Най-вече е чест, че имам тази покана. Не става въпрос за пари. Имах възможност да работя в най-многолюдната държава.“

„Трябва да върнем искрицата. Представителният отбор вълнува както мен, така и привържениците на футбола. Това е колективен спорт и ако има искрица, ще е радост за българския народ в тежка ситуация на пандемия. Ще направя всичко възможно с моя екип да върнем усмивките на хората.“

„Ще ми трябва малко време да вляза надолу в структурата. Аз говорих с треньора на младежите и ще продължаваме да говорим. Ние трябва да работим в екип. По принцип футболът е колективна игра и хората около футболистите също трябва да са колектив. Тази атмосфера да я пренесем към футболистите. Важно е да имат самочувствие и да нямат страх“, коментира Петров.

„Много ми се иска да не подценяваме играчите, а те да не се надценяват. Трябва да вярваме на играчите и с тях да постигнем успех. Бъдете сигурни, че ние няма да играем като Барселона. Ние ще играем за резултат. Ще се опитаме във времето, в което сме заедно, да сме подготвени тактически. Първите мачове са през три дни. Това ще е на първо време. Ако имаме малко късмет, ще върнем усмивката даже на лицата на футболистите“.

На въпрос кои футболисти ще ползва в националния отбор, бившият треньор на „Левски“ отговори: „Хора, които са във форма. Ще дам време и на млади играчи. Ще ми трябва време, да пътувам да наблюдавам. Целият екип ще се разхвърлим и ще говорим с треньорите на водещите отбори. Знаете кои са отборите с български футболисти. Нямаме много време и ще реагираме по бърз начин. Ще ви помоля за малко спокойствие, не ми се дават пресконференции, за да имаме повече време за работа“.

„Аз нямам обаждания от мениджъри. Ако се чуя с някой мениджър, ще бъде във връзка с играч в чужбина и все пак ми трябва информация. За мен най-важното е хората, които извикаме, да са във форма. В момента всички са на лагери и трябва да се пътува, за да видим състоянието на футболистите. Ще обикаляме и ще гледаме кой в какво състояние е. Програмата наистина е впечатляваща. Трябва да намерим формата, за да се справим. Трябва да викнем по-голяма група, за да има ротации.“

„Имам наблюдения и представа за много български футболисти. Ще се опитам да им дам това самочувствие. Не мога да живея в едно време, в което има негативи и тъмнина. Може да съм малко луд, но аз вярвам. По принцип съм страшно позитивен. Смятам, че това е една възможност. В колективните спортове всичко е възможно. Имам си свои любимци в българския футбол, има хора, които могат да играят, но не искам да ги споделям. Не искам още в началото да влизам в тези интриги“, допълни Петров.

Благодарим...Гибралтар! България с първа победа на футбол от една година

В същото време Емил Костадинов призна, че считаният за фаворит за поста Александър Димитров, който е селекционер на младежкия отбор, сам е преценил, че не е готов да поеме „лъвовете“. „Затова говорих с Ясен и се разбрахме. Наистина трябва да се даде шанс на младите футболисти. Те имат качества. Това е първият селекционер досега, който се съгласи с всички условия, дано наистина той няма страх от предизвикателствата“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024