Снимка: © Getty Images

Новият вариант на коронавируса се счита за най-опасния и най-мутиралия до момента и вече има официално име - Омикрон. Първите данни за варианта са, че носи по-висок риск за повторна инфекция. Заради него страни из целия свят обявяват рестрикции за пътуващите от държави в южна Африка.

Вчера стотици пътници, пристигащи от Южна Африка в Амстердам, са били тествани за Covid-19. Около 61 пътници от два полета на KLM, които са кацнали на летище Схипхол в Амстердам, са дали положителни проби за Covid-19 и са карантинирани в хотел близо до летището. Очакват се допълнителни тестове, за да се разбере дали са носители на новия вариант.

Нидерландското правителство забрани полетите от Южна Африка в петък сутринта, но двата полета вече са били отпътували за Амстердам.

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

Първите случаи на Омикрон бяха съобщени в Южна Африка на 24 ноември. Новият вариант е идентифициран още в Ботсвана, Белгия, Хонг Конг и Израел. Нови случаи, за които има подозрения, че са на варианта Омикрон се съобщават и в Германия и Чехия.

Регионалният министър по социалните въпроси на германската провинция Хесен Кай Клозе съобщи, че е открит случай, за който се подозира, че е с новия вариант. “Снощи няколко мутации, типични за Омикрон, бяха открити у човек завърнал се от Южна Африка,” пише Клозе в свой туит.

В Чехия пък има подозрения за новия вариант у жена, която се е завърнала от престой в Намибия. Все още не е потвърдено дали става дума за Омикрон, като се очакват лабораторни резултати.

Европейския съюз, Великобритания, САЩ, Австралия, Япония, Тайланд и други страни наложиха различни рестрикции върху пътуванията от страни от южна Африка. По данни на Световната здравна организация случаите на новия вариант B.1.1.529 се увеличават в почти всички провинции на Южна Африка.

Все още се очаква повече информация за новия вариант. Омикрон идва с огромен набор мутации, за които се смята, че увеличават възможността на вируса да се разпространява и да прескача защитата от ваксините. Все още обаче не е напълно ясно в каква степен тези притеснения се основават, като ще са нужни няколко седмици преди да може да се разбере въздействието на новия вариант.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%