Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529 Снимка: © Getty Images

Светът е изправен пред нов вариант на коронавируса, който някои учени наричат „най-опасния“ и „най-мутиралия“ до момента. Той е засечен в Южна Африка и Ботсвана, а вече се е разпространил в Белгия, Хонконг и Израел.

Вариантът B.1.1.529 има около 50 мутации и вече нарастват притесненията, че ваксините срещу Covid-19 ще са по-малко ефективни срещу него. Световната здравна организация свика спешно заседание в петък, Европейската комисия призова за спиране на полетите от южноафриканските страни, а някои държави като Великобритания, Германия и Италия вече предприеха тази стъпка.

Според последната информация от Южна Африка - има 77 потвърдени случая на варианта в провинция Гаутенг. Четири са положителните проби за B.1.1.529 в Ботсвана, а Белгия отчете една - на гражданин, завърнал се от Египет на 11 ноември и получил първи симптоми на 22 ноември. Един инфектиран е засечен в Хонконг. Той се е върнал се от Южна Африка. В Израел също е засечен случай на пътник с положителен тест за новия щам, завърнал се с полет от Малави.

Вариантът е с над 30 мутации на шиповия (спайк) протеин на SARS-CoV-2 – мишената на всички ваксини и „ключа“, който вирусът използва, за да попадне в човешките клетки, обяснява проф. Тулио де Оливейра – директор на Центъра за борба с епидемията в Южна Африка.

Притесненията, че новият щам е по-опасен от „Делта“, идват и от факта, че при него се наблюдават 10 мутации в тази част от вируса, която първа осъществява контакт с клетките. За сравнение – „Делта“ е с две такива мутации спрямо първоначалната версия на коронавируса.

Вероятно това ниво на изменение е настъпило от един-единствен пациент, който не е успял да се пребори с вируса, казва проф. Де Оливейра, цитиран от BBC. „Този вариант ни изненада“, добавя той.

Все пак промените в съставните части на SARS-CoV-2 не означават задължително по-ниска ефективност на ваксините – учените тепърва ще установяват доколко опасни са мутациите. Някои от тях са познати от предишни щамове – има такива, които пречат на антителата да разпознаят вируса и да му противодействат в пълна степен, но са открити и напълно нови изменения.

„Това ни кара да се притесняваме, че този вариант ще е още по-лесно преносим от човек на човек, но също така и че ще може по-лесно да пробива части от имунната система“, смята проф. Ричард Ласелс от Университета Kwa-Zulu-Natal в Южна Африка.

Здравният експерт на BBC Джеймс Галахър казва, че докато СЗО не излезе със становище, няма нужда от излишни притеснения. „Има много примери за щамове, които изглеждаха опасни на теория, но не се оказаха такива. Вариантът „Бета“ беше на върха на този списък в началото на годината, но накрая се появи „Делта“, който се разпространи в целия свят“.

„Бета“ само бягаше от имунната система, „Делта“ прави системата неефективна, а новият вариант може да е с висока степен и от двете“, предупреждава все пак проф. Рави Гупта от Университета в Кеймбрдиж.

Не е ясно колко бързо новият щам може да се разпространи в страни с ниско ниво на ваксинация, каквато е Южна Африка със своите 24% имунизирано население. Процентът в България не е много по-различен.

Според данни на британското здравно министерство – репродуктивното число на B.1.1.529 в провинция Гаутенг в Южна Африка е около 2. Това означава, че един инфектиран заразява двама души.

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че на учените ще бъдат необходими няколко седмици, за да разберат въздействието на новия вариант на Covid-19.

Заради всички тези данни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи ЕС да наложи забрана на полетите от южноафриканския регион.

Германия първа въведе тази мярка за пристигащите от Южна Африка, Ботсвана, Лесото, Зимбабве, Мозамбик, Намибия и Есватини. Ограничението важи от петък, като авиолиниите ще могат да превозват само германски граждани. Дори да са ваксинирани, те ще трябва да се подложат на 14-дневна карантина, съобщи здравният министър Йенс Шпан.

Италия забрани достъпа на посетителите на южноафриканските държави през последните две седмици. Чехия започва да прилага мярката от събота, като добавя в списъка на държавите и Замбия.

Франция спря полетите от южноафриканските страни най-малко за 48 часа, като ограничението влиза в сила незабавно.

Великобритания, Израел, Япония и Сингапур също се активизираха и ще допускат само свои граждани, връщащи се от тези страни, с правило за задължителна изолация.

Гражданите, които се връщат от Южна Африка в България, няма да се освобождават от карантина с отрицателен тест, а ще прекарат пълния ѝ период, след което пробата им ще се секвенира, за да се установи дали са носители на варианта B.1.1.529.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024
Важно днес

Денков: ГЕРБ подменя радикално приоритетите на правителството

Премиерът Николай Денков отхвърли предложението за коалиционно споразумение на ГЕРБ.

13:47 - 28.02.2024
Технологии

Varda Space - компанията с български корени, която се нареди до Space X и Boeing с историческа мисия

Компанията e третата, успяла да върне невредим космически апарат от орбита

12:58 - 28.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални най-после успя да организира погребението му

Преди това ще се проведе опело в Храма на Света Богородица в московския квартал Марино

11:45 - 28.02.2024
Млада България

Как ще изглежда България през 2050 г.?

Булевард България продължава да изследва българите между 16 и 25 години с проекта "Млада България"

11:04 - 28.02.2024