Ново изследване подчертава потенциала за намален риск на никотиновите паучове Снимка: © БАТ

Три научни изследвания на никотиновия продукт за орална употреба Velo на Бритиш Амеиркан Табако (БАТ) констатират потенциал за намален риск в категорията на никотиновите паучове в сравнение с традиционните тютюневи изделия.

Изводите от многогодишната трифазна програма са най-новите в широк спектър от проучвания на този тип никотинови продукти. Те помагат за увеличаване на обхвата на наличните данни и дават представа за въздействието им върху здравето.

Никотиновите паучове на БАТ, алтернатива за пълнолетните пушачи, се очаква скоро да се предлагат в търговската мрежа в страната.

Илейн Раунд, научен ръководител в БАТ, коментира: „Ако сме сериозни в изграждането на свят без дим, трябва да гарантираме, че продължаваме да разработваме най-актуални научни доказателства, за да демонстрираме потенциала за намален риск на продуктите, които предлагаме.

Новото изследване е друг съществен момент за категорията на никотинови продукти за орална употреба: надграждане върху съществуващата база от данни, което подкрепя убеждението ни, че продукти с намален риск* като Velo могат да играят важна роля в предлагането на пълнолетните пушачи на алтернативи за сметка на продължителното пушене на цигари.

В допълнение, особено обнадеждаващи са констатациите, че добавянето на определени аромати и нива на никотин, не увеличават мерките за цитотоксичност, като се има предвид важната роля, която тези характеристики на продукта могат да играят в предлагането на пълнолетните пушачи на алтернативи на пушенето.“

До момента са публикувани три проучвания, фокусирани върху категорията на никотиновите паучове:

Първото проучване (Bishop et al 2020 – реф.1) представя подход за създаване на екстракти от тютюн и никотинови продукти, и токсикологично оценяване на Velo на БАТ (под предишната му търговска марка Lyft) спрямо референтна цигара и друг сравним продукт за орална употреба със съдържание на тютюн. Резултатите подкрепят категорията никотинови паучове и по-специално Velo като продукт с намален риск*.

Второто проучване (East et al 2021 – реф.2) използва горния подход, за да тества широка гама от аромати на Velo и различни нива на никотин, както в култивирани белодробни клетки, така и във физиологично релевантен клетъчен модел, показвайки ограничена токсичност при тестваните варианти на продукта. Това сочи, че изследваните аромати и нивата на никотина не повишават показателите за цитотоксичност на продуктите Velo.

При третото проучване (Yu et al 2024 – реф.3) се тестват избрани продукти Velo от предишното проучване, както в традиционни, така и в съвременни тестове за увреждане и мутации на ДНК, като същевременно оценяват и риска от възпаления. Резултатите отново показват минимални реакции в сравнение с референтен продукт за орална употреба със съдържание на тютюн. В резултат, с това проучване допълнително се доказва намаления рисков* профил на Velo.

Нуката зад никотиновите паучове

Никотиновите продукти за орална употреба са широко изследвани. От БАТ смятат, че те предлагат намален риск*, тъй като нивата на токсичност са по-ниски, отколкото в референтен продукт – традиционен тютюнев продукт за орална употреба, който вече е утвърден като алтернатива с намален риск на тютюнопушенето въз основа на над 30-годишни епидемиологични проучвания.

Лабораторните химични изследвания на никотиновите паучове на БАТ показват, че те произвеждат значително по-ниски нива на токсични вещества отколкото традиционните цигари. Токсикологичните тестове, които оценяват биологичните ефекти на никотиновите паучове на НАП върху клетки в лабораторни условия, също показват, че те имат намален ефект в сравнение с цигарите и другия референтен продукт с тютюн за орална употреба – реф.2.

В допълнение, през 2021 г. БАТ публикува рецензирани доказателства – реф. 4, които показват, че никотиновите паучове без тютюн имат токсичен профил, който е съпоставим с продуктите за никотинова заместваща терапия (NRT). Установено е също, че изследваните паучове имат токсичен профил, който е много по-нисък от този на референтния продукт с тютюн за орална употреба.

Въз основа на научните изследвания на БАТ и информираност от множество независими доказателства относно този референтен продукт, може да се очаква, че при пълното преминаване към изследваните никотинови паучове, се намаляват относителните рискове от развитие на заболявания, свързани с тютюнопушенето, в сравнение с продължителното пушене на цигари.


Референции:

Bishop E, East N, Bozhilova S, Santopietro S, Smart D, Taylor M, Meredith S, Baxter A, Breheny D, Thorne D, Gaca M, An approach for the extract generation and toxicological assessment of tobacco-free ‘modern’ oral nicotine pouches, Food and Chemical Toxicology, Volume 145, 2020, 111713, ISSN 0278-6915, .

N. East, E. Bishop, D. Breheny, M. Gaca, D. Thorne, A screening approach for the evaluation of tobacco-free ‘modern oral’ nicotine products using Real Time Cell Analysis, Toxicology Reports, Volume 8, 2021, Pages 481-488, ISSN 2214-7500, .

Fan Yu, Emma Bishop, Fabio Miazzi, Rhian Evans, David Smart, Damien Breheny, David Thorne, Multi-endpoint in vitro toxicological assessment of snus and tobacco-free nicotine pouch extracts, Mutation Research/Genetic Toxicology and Environmental Mutagenesis, Volume 895, 2024, 503738, ISSN 1383-5718, .

Azzopardi, David, Chuan Liu, and James Murphy. “Chemical characterization of tobacco-free “modern” oral nicotine pouches and their position on the toxicant and risk continuums.” /„Химически характеристики на „модерните“ перорални никотинови паучове без тютюн и тяхната позиция в континуумите на токсичните вещества и риска.“/ Drug and chemical toxicology /Лекарствена и химическа токсикология/ 45, бр. 5 (2022)/: 2246-2254,

*Твърденията за продукти с намален риск се основават на „тежестта на наличните доказателствата“ и при пълно преминаване от пушенето на цигари към негорими продукти. Тези продукти обаче не са безрискови и водят до пристрастяване.

Продуктите на БАТ, продавани в САЩ, включително Vuse, Velo, Grizzly, Kodiak и Camel Snus, подлежат на регулиране от FDA и няма да бъдат отправяни претенции за намален риск по отношение на тези продукти без разрешение на агенцията.

Тази статия не е предназначена като промоционален материал, за каквито и да било продукти, особено в САЩ, където претенции от подобен тип подлежат на разрешение от агенцията /FDA/. Тази актуализация се отнася до научните данни и не е насочена към конкретни пазари. Тази актуализация е предназначена да предоставя информация и да обобщава публикувани научни данни, свързани с продуктите на БАТ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Рамадан Аталай проговори: Пеевски се разпорежда с ДПС като с лична фирма и с поголовен натиск

Депутатът показа писмо от Доган и потвърди, че мма разрив между него и Пеевски

08:16 - 03.07.2024
Важно днес

Втори заместник-председател на финансовия надзор подава оставка

Тя ще бъде гласувана в парламента в сряда

20:12 - 02.07.2024
Важно днес

Кирил Петков: Ако ГЕРБ и ДПС си напазаруват депутати тази вечер, кабинет ще има

Радев призова предложил на ГЕРБ правителство на малцинството

19:15 - 02.07.2024
Важно днес

Чуждестранният бизнес призова за демократично правителство и ангажимент към ЕС и НАТО

Седем търговски камари излязоха с писмо до политиците

17:14 - 02.07.2024