FDA одобри ново лекарство на Pfizer, което може да лекува косопад при юноши Снимка: © Getty Images

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри най-новото лекарство на Pfizer Inc за лечение на косопад, причинен от автоимунно заболяване, съобщава "Ройтерс".

Лекарството е с търговско наименование Litfulo и е одобрено за хора на възраст над 12 години, страдащи от тежка форма на алопеция ареата (АА) - състояние, при което имунната система атакува космените фоликули и причинява косопад, често на кичури.

Решението на FDA превръща Litfulo в първия продукт, разрешен за лечението на това заболяване при юноши.

Лекарството, което ще бъде достъпно още през следващите седмици на пазара в САЩ, е и второто системно лечение, което получава одобрението на агенцията след Olumiant на фирмата Eli Lilly, използван за лечение при възрастни.

"АА засяга хора от всички възрасти и нерядко засяга юноши и по-младото население, така че да имаме одобрено средство за юноши е значителен скок напред", заяви Брет Кинг, доцент по дерматология в Йейлското училище по медицина, преди решението.

Всяка година близо 300 хил. души в САЩ са диагностицирани с АА. За него се говореше открито и в публичното пространство през 2022 г. около скандала с шамара на Уил Смит на наградите "Оскар". По време на церемонията той зашлеви водещия Крис Рок след коментар за голавата глава на съпругата на Смит - Джада Пинкет, която страда от това заболяване.

Одобрението на FDA на продукта се основава на данни от проучване в среден и късен етап на лечение, което показва, че 80% или повече проценти от косата се възстановяват след шест месеца употреба на лекарството.

Към момента заявление за одобрението на продукта са подадени и в други страни по света, включително в ЕС, Китай, Япония и Великобритания.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е приела заявлението за разрешение за търговия (ЗРТ) за ритлитиниб, като решението се очаква да бъде взето по-късно през 2023 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024