Снимка: © getty images

Днес парламентът в Израел одобри състава на новото си коалиционно правителство, което бе сформирано на 2 март не само по време на пандемия, но и в условията на тежка политическа криза.

Бенямин Нетаняху ще остане премиер, въпреки че през януари се превърна в първия действащ министър-председател на страната, обвинен за търговия с влияние и получаване на подкупи от бизнесмени. Полагането на клетвата се случва само дни, преди на 24 май да се проведе отложеният процес срещу него. Това трябваше да се случи още миналия месец, но мерките за социална дистанция го предотвратиха.

Той ще бъде на поста до ноември 2021 година, когато ще отстъпи място на коалиционния си партньор Бени Ганц.

Макар партиите "Ликуд" на Нетаняху, най-дълго управлявалият лидер на Израел, и "Синьо-бяло" на Ганц да са политически опоненти, досегашната опозиция реши да се споразумее с управляващите, като посочи извънредната ситуация с пандемията Covid-19 като причината, която е провокирала нуждата от създаване на "спешно правителство".

"Хората искаха единство и ето, че го получиха," каза действащият премиер пред Кнесета. Приоритетът на новот правителство ще бъде борбата с икономическата криза, породена от коронавирус епидемията.

Откакто споразумението бе обявено през април, в страната се проведоха множество протести, като недоволството на граждането бе провокирано от притесненията, че властите използват епидемията като претекст за въвеждане на недемократични полицейски мерки и използват извънредните си правомощия безотчетно.

Един от големите протести се проведе в края на април, когато защитниците на демокрацията излязоха въпреки противоепидемичните мерки. Близо 2000 души в Тел Авив спазваха дистанция от 2 метра и надигнаха глас срещу управлението на премиера.


ПРОЧЕТЕ ОЩЕ: 

"ТАКА УМИРАТ ДЕМОКРАЦИИТЕ В 21 ВЕК": ПРОТЕСТЪТ В ИЗРАЕЛ НАПУК НА COVID-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети