"Така умират демокрациите в 21 век": Протестът в Израел напук на Covid-19 Снимка: © Getty Images

"Така умират демокрациите през 21 век. Не умират, защото танкове превземат парламентите. Умират отвътре, защото добрите хора си мълчат, а слабите се предават. Отвън всичко изглежда същото. Парламентът си е на същото място. Лидерът не се е променил. Той е същият, но демокрацията я няма".

Това е част от речта на Яир Лапид, лидер на израелската партия "Има бъдеще". Независимо от епидемията с коронавирус в страната, близо 2000 души се събраха на протест срещу премиера Бенямин Нетаняху в Тел Авив. Всички присъстващи носеха маски или други предпазни средства, а задължителната физическа дистанция превърна протеста в забележително събитие.

Причината за недоволството е свързана с опасенията, че властите използват Covid-19 като претекст за въвеждане на недемократични полицейски мерки. Един от начините за контрол на населението по време на епидемията е следенето на телефоните от службата за сигурност Шин Бет.

Опозиционните сили обвиняват Нетаняху, че тласка Израел по пътя на Унгария и Турция, използвайки извънредните си правомощия безотчетно.

"Гражданите на Израел доказват днес, че демократичната система отказва да се поддаде на преврат под прикритието на коронавирус", казва един от организаторите, цитиран от Times of Israel. "Няма да подкрепяме правителство, чийто ръководител е обвинен в корупция, измама и злоупотреба с власт. Не можем да допуснем ситуация, в която обвиняемият ще има роля при назначаването на следователи, прокурори и съдии в Израел".

Протестите срещу полицейските свръхправомощия започнаха през март и станаха известни като "Черните знамена" - името идва от идеята на протестиращите да закачат черни флагове на автомобилите си в знак на несъгласие с политиката на Нетаняху.

Напрежението в Израел се случва в критичен момент за страната - след три поредни парламентарни избора в рамките на една година, водещите партии все още не успяват да съставят работещо мнозинство. В последните дни Нетаняху и опозиционният лидер Бени Ганц водят преговори за формиране на "правителство на националното единство". Решението на Ганц да преговаря за компромисен формат обаче доведе до съпротива от страна на негови бивши съпартийци и поддръжници.

През януари 2020 г. Бенямин Нетаняху стана първият действащ премиер на Израел, обвинен за криминални престъпления - търговия с влияние и получаване на подкупи от бизнесмени.

Дело 1000, както е известен първият процес, засяга отношенията на премиера с филмовия продуцент Арнон Милчан и австралийския милиардер Джеймс Пакър. Според обвинителите, Нетаняху е получавал множество скъпи подаръци(вкл. пури и шампанско) в замяна на услуги в полза на Милчан. Престъпленията са извършвани между 2006 и 2016 г.

Второто обвинение (дело 2000) срещу Нетаняху е за злоупотреба с власт заради обсъждана договорка с издателя на медийната група "Йедиот Ахронот" за позитивно отразяване на премиера, срещу евентуални промени в регулаторния режим, ощетяващи конкурентен медиен издател. Третото дело срещу израелския лидер се базира на доказателства за незаконни споразумения със собственика на един от най-големите телекомуникационни оператори в страната Сол Елович.

"Онези, които разцепиха партията "Синьо и бяло" и ни измамиха, сега ще влязат в правителство, ръководено от мошеник", казва Яир Лапид по време на протеста. "Не може да бориш корупцията отвътре. Ако си вътре, значи си част от нея".

Синът на Нетаняху - Яир - провокира още по-голямо възмущение сред протестиращите, след като написа в Twitter, че "се надява старите хора, които ще умрат след този протест, да са само от вашия лагер".

"От два месеца се обяснява на всеки в тази страна, че масовите събрания ще доведат до масова зараза и до смъртта на уязвими инфектирани хора. Статистически има голяма вероятност протестиращите левичари тази вечер да са предизвикали бъдещата смърт на възрастни хора. Предпочитам да не са от нашите хора".

Синът на премиера се принуди да изтрие и двете съобщения, след като собственият му баща се разграничи от посланията му. От правителствената пресслужба обявиха, че Нетаняху "категорично отхвърля тези думи" и че не може да има политически лагери в битката срещу коронавируса".

В неделя вътрешният министър Гилад Ердан е предложил да се въведе ограничение за провеждането на протести, но Нетаняху е отхвърлил идеята му заради опасения, че ще бъде обвинен в потискане на политическата опозиция.

Още преди събирането на демонстрантите, полицията в Тел Авив е задължила организаторите да маркират площада с точки, отстоящи на поне 2 метра една от друга, за да покаже къде трябва да стоят протестиращите, спазвайки мерките за безопасност. От тях е изисквано още да осигурят предпазни маски на всички присъстващи за своя сметка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024