Снимка: © Getty Images

Началникът на НСО ген. Красимир Станчев е изпратил писмо със серия от критични забележки по предложенията на ДПС за промяна в закона за дейността на службата. 

В началото на 2020 г. Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид предложиха охраната на част от застрашените лица да се заплаща с лични средства, а не с бюджета на службата. В групата на потенциалните "частни клиенти" на НСО се предлага да влязат народните представители, членовете на семействата на президента, премиера и председателя на Народното събрание, както и "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството срещу които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката" (последната точка засяга хора като Ахмед Доган, които не заемат публични позиции, но се пазят от НСО). 

В писмото на ген. Станчев до парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност, се посочва, че "охраната, която предоставя НСО, в пълния й обем или частично, никак не е евтина", както и че "точна калкулация не се прави, а се осъществява необходимата охрана", без да се отчита финансовото състояние на застрашеното лице. 

Той предупреждава, че има хипотетична възможност да възникне заплаха срещу малолетни или непълнолетни лица, от които НСО не може да очаква платежоспособност. 

"В проекта не се предлага регламентиране на въпроисте - как ще се процедира, ако съответното лице не разполага със съответните финансови възможности? Какво би се случило, ако застрашеното лице получи охраната и впоследствие я откаже или има невъзможност да я заплати? Следва да се обмисли задълбочено въпросът дали предложения проект няма да достигне до противоречие с конституцията, вкл. чл. 6, ал. 2 - че всички граждани са равни пред закона, като не се допускат ограничения или привилегии, основани на "раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние", се казва в становището. 

Началникът на НСО посочва още, че не е ясно дали предполагаемите такси на охранявани лица ще има "облигационен характер или характер на държавна такса", като предупреждава, че този въпрос може да стане предмет на тълкуване и по съдебен ред. Той призовава тези въпроси да бъдат разписани в Закона за НСО, а да не се отклоняват към подзаконов акт - Наредба на финансовия министър. 

Ген. Станчев пише още, че ръководството на НСО не възприема идеята на ДПС "от чисто професионална гледна точка". 

"НСО е национална служба, тя е служба за сигурност... Ние имаме своето достойно място в системата за защита на националната сигурност. Осъществяваната от НСО охрана е дейност, пряко свързана със защитата на националната сигурност... тази система се финансира от държавата", пише той. 

Владислав Горанов: Държавната охрана не е услуга

Министърът на финансите Владислав Горанов също е изпратил забележки по проекта за промени в Закона за НСО. Той напомня на депутатите, че функциите на НСО не представляват административна услуга, а законово задължение, така че не би трябвало да се изисква заплащане на държавна такса за тях. 

"Следва да се отчита и обстоятелството, че проектът предвижда заплащане на охраната от лицата по чл. 22, ал. 1, т.2-4 от Закона за НСО във всички случаи, в които такава охрана им е предоставена. Това изискване не отчита затруднението или дори невъзможността на съответното лице да осигурява средствата, необходими за заплащане на охраната. В този случай, лицето ще бъде принудено... да откаже охраната, като този отказ няма да е свързан с отпадане на конкрентата застрашеност спрямо лицето или на промяна в усложнената среда за сигурност спрямо него. Такава ситуация би създала предпоставки за посегателства срещу тези лица и съответно - за увреждане на националната сигурност и/или подронване, отслабване или затрудняване на властта в Република България", се казва в писмото му. 

Горанов отхвърля и предложението на ДПС тарифата за охрана да се определя в наредба на финансовия министър, като обръща внимание на това, че Законът за държавните такси дава това правомощие на Министерския съвет. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект