НСО вече охранява Иван Гешев, в службата са командировани няколко служители от Бюрото по защита Снимка: © Булевард България

Главният прокурор Иван Гешев вече е поставен под охрана на НСО, след като Бюрото за защита беше прехвърлено от прокуратурата към Министерството на правосъдието. Това стана ясно от изявление на служебния министър Янаки Стоилов пред журналисти.

Няколко служители от старата структура на Бюрото са командировани в НСО, каза още Стоилов, и предположи, че това е "във връзка с преминаването на досегашния патрон на Бюрото към НСО".

Според Закона за НСО, на главния прокурор се осигурява лична охрана и специализиран транспорт в страната, а при служебно пътуване в чужбина и при необходимост - лична охрана.

Иван Гешев предпочете да бъде охраняван от служители на подчиненото си Бюро по защита на свидетели, след като беше разкрито, че офицер от НСО е замесен в заговор за убийството на Станка Марангозова в края на 2019 г.

Стоилов посочи, че не са се сбъднали прогнозите за масово напускане на охранители от Бюрото след преместването му към Министерството на правосъдието. Все още не е решен въпросът дали охраната на магистрати да бъде отделена в специален отдел, чиито служители да се запазят и развиват специфичните си умения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Няма да има "гъвкавост" в изискванията пред България за членство в Еврозоната

България трябва да покрие критериите, включително и по отношение на инфлацията, за да въведе еврото през 2025 година, смята Паоло Джентолеони

15:01 - 03.12.2023
Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023