НСО вече охранява Иван Гешев, в службата са командировани няколко служители от Бюрото по защита Снимка: © Булевард България

Главният прокурор Иван Гешев вече е поставен под охрана на НСО, след като Бюрото за защита беше прехвърлено от прокуратурата към Министерството на правосъдието. Това стана ясно от изявление на служебния министър Янаки Стоилов пред журналисти.

Няколко служители от старата структура на Бюрото са командировани в НСО, каза още Стоилов, и предположи, че това е "във връзка с преминаването на досегашния патрон на Бюрото към НСО".

Според Закона за НСО, на главния прокурор се осигурява лична охрана и специализиран транспорт в страната, а при служебно пътуване в чужбина и при необходимост - лична охрана.

Иван Гешев предпочете да бъде охраняван от служители на подчиненото си Бюро по защита на свидетели, след като беше разкрито, че офицер от НСО е замесен в заговор за убийството на Станка Марангозова в края на 2019 г.

Стоилов посочи, че не са се сбъднали прогнозите за масово напускане на охранители от Бюрото след преместването му към Министерството на правосъдието. Все още не е решен въпросът дали охраната на магистрати да бъде отделена в специален отдел, чиито служители да се запазят и развиват специфичните си умения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024