Снимка: © Getty Images

Безпрецедентна директна атака: така британските медии описват писмото, което принц Хари и съпругата му Меган Маркъл изпратиха на четирите най-големи таблодни издания Daily Mail, Express, Mirror и The Sun. Двамата предупреждават редакторите на вестниците, че никога повече няма да влизат в контакт с тях и че оттук нататък ще прилагат политика на "нулеви взаимодействия" с таблоидите. Единствената възможност за комуникация с двойката ще бъде чрез техните адвокати.

Херцозите на Съсекс посочват в писмото си, че "не желаят да се превръщат във валута в икономиката на кликбейт и изкривяване на информацията", като обвиняват четирите вестника в публикуване на статии "манипулирани, фалшиви или грубо и безпричинно нарушаващи личното пространство".

Писмото на Хари и Меган е поредният пик на напрежението в непрекъснатата им война срещу таблоидите. Съпрузите, които решиха да напуснат Великобритания и да прекратят официалните си задължения като кралски особи, обявяват, че започват нова политика за връзки с медиите. 

"Когато властта се упражнява без отговорност, доверието, което всички имаме в тази твърде необходима професия, деградира", пишат те. 

Новите правила на Хари и Меган означават, че таблоидите няма да получават достъп до новини и снимки на двойката. Възможно е да се приложи и забрана за акредитиране на журналисти от четирите вестника на медийни събития, в които двамата херцози участват. 

Двамата посочват, че решението им не е продиктувано от нежеланието им да бъдат подлагани на критика. 

"Не го правим, за да заглушим обществения дебат или да цензурираме коректното отразяване. Медиите имат правото да отразяват и да изразяват мнението си за херцога и херцогинята на Съсекс - независимо дали е добро или лошо. Но то не може да се основава върху лъжи", се казва в писмото. 

Ходът на двойката беше предприет в контекста на текущ съдебен спор между Меган Маркъл и Associated Newspapers Limited, издателят на Daily Mail и Mail on Sunday. Причината: публикуването на ръкописно писмо на Маркъл, изпратено до нейния баща. Mail on Sunday публикува серия от репортажи, които показваха крайно влошените отношения между Меган и нейния баща в навечерието на кралската сватба. Една от тези статии показваше как Томас Маркъл позира пред фотограф на папарашка агенция, докато разглежда албуми със снимки на дъщеря си. 

Маркъл подаде иск срещу издателите заради нарушаването на правото й на лична кореспонденция и нарушение на закона за защита на личните данни. Адвокатите на Mail on Sunday твърдят, че информацията от изтеклото писмо е публикувана заради "високия и легитимен обществен интерес". 

Първото изслушване по делото е насрочено за края на тази седмица. 

За принц Хари войната с таблоидите е повторение на кошмара от детството му, когато принцеса Даяна беше постоянен обект на следене от фоторепортери - до последния миг от живота си. 

Още през октомври 2019 г. Хари публикува отворено писмо, в което посочваше, че съпругата му е една от най-новите жертви на британската таблоидна преса, която атакува отделни личности, без да си дава сметка за последствията. "Твърде дълго бях безгласен свидетел на нейните лични страдания... Изгубих майка си и сега виждам как съпругата ми става жертва на същите сили", пишеше още принцът, който признаваше, че се страхува да не се стигне до повторение на историята с трагичната смърт на Даяна през 1997 г. Майката на Хари загина при тежка катастрофа в Париж, след като шофьорът й се опитваше да избяга от преследването на папараци. 

Хари и Меган официално прекратиха функциите си в монархическата йерархия в края на март. В момента те живеят в Калифорния заедно със сина си Арчи. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кои са победителите в 21-ата церемония на Българската фондова борса

БФБ отбеляза 106% ръст на оборота и 42% увеличение на броя сделки за 2021 г.

Kaufland България е Топ Работодател за четвърта поредна година

Сертификацията е на международния независим институт Top Employers Institute

Кремъл търси работа на Наталия Поклонская - "звездата" от окупацията в Крим се оказа неудобна

Бившата прокурорка на Крим вече е нежелана в Думата, при Путин и в партията "Единна Русия"

Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.

Предвижда се ръст на БВП до 4,8% и намаляване на безработицата до 5%

Рок музикантът Мийт Лоуф почина на 74 г.

Авторът на "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" имаше над 50-годишна кариера на сцена

Ива Митева е фаворит за едно от местата в Конституционния съд

През февруари изтича мандатът на Гроздан Илиев и парламентът ще избира нови двама конституционни съдии

Адел отложи шоуто с 24 концерта в Лас Вегас заради Covid-19 в екипа ѝ

Певицата работи по нов график за "Уикенди с Адел"

3244 ограничителни заповеди за домашно насилие са били издадени у нас през 2021 г.

Надежда Йорданова: Предвиждаме разширяване на забраните за контакт и повече програми за децата - жертви или свидетели на домашно насилие

Прокуратурата проверява Атанас Мангъров за всяване на паника

След дебата по Нова ТВ, в който той свърза ваксината със смъртни случаи и беше опроверган от МЗ