Нулев контакт: Бойкотът на принц Хари и Меган Маркъл срещу таблоидите Снимка: © Getty Images

Безпрецедентна директна атака: така британските медии описват писмото, което принц Хари и съпругата му Меган Маркъл изпратиха на четирите най-големи таблодни издания Daily Mail, Express, Mirror и The Sun. Двамата предупреждават редакторите на вестниците, че никога повече няма да влизат в контакт с тях и че оттук нататък ще прилагат политика на "нулеви взаимодействия" с таблоидите. Единствената възможност за комуникация с двойката ще бъде чрез техните адвокати.

Херцозите на Съсекс посочват в писмото си, че "не желаят да се превръщат във валута в икономиката на кликбейт и изкривяване на информацията", като обвиняват четирите вестника в публикуване на статии "манипулирани, фалшиви или грубо и безпричинно нарушаващи личното пространство".

Писмото на Хари и Меган е поредният пик на напрежението в непрекъснатата им война срещу таблоидите. Съпрузите, които решиха да напуснат Великобритания и да прекратят официалните си задължения като кралски особи, обявяват, че започват нова политика за връзки с медиите.

"Когато властта се упражнява без отговорност, доверието, което всички имаме в тази твърде необходима професия, деградира", пишат те.

Новите правила на Хари и Меган означават, че таблоидите няма да получават достъп до новини и снимки на двойката. Възможно е да се приложи и забрана за акредитиране на журналисти от четирите вестника на медийни събития, в които двамата херцози участват.

Двамата посочват, че решението им не е продиктувано от нежеланието им да бъдат подлагани на критика.

"Не го правим, за да заглушим обществения дебат или да цензурираме коректното отразяване. Медиите имат правото да отразяват и да изразяват мнението си за херцога и херцогинята на Съсекс - независимо дали е добро или лошо. Но то не може да се основава върху лъжи", се казва в писмото.

Ходът на двойката беше предприет в контекста на текущ съдебен спор между Меган Маркъл и Associated Newspapers Limited, издателят на Daily Mail и Mail on Sunday. Причината: публикуването на ръкописно писмо на Маркъл, изпратено до нейния баща. Mail on Sunday публикува серия от репортажи, които показваха крайно влошените отношения между Меган и нейния баща в навечерието на кралската сватба. Една от тези статии показваше как Томас Маркъл позира пред фотограф на папарашка агенция, докато разглежда албуми със снимки на дъщеря си.

Маркъл подаде иск срещу издателите заради нарушаването на правото й на лична кореспонденция и нарушение на закона за защита на личните данни. Адвокатите на Mail on Sunday твърдят, че информацията от изтеклото писмо е публикувана заради "високия и легитимен обществен интерес".

Първото изслушване по делото е насрочено за края на тази седмица.

За принц Хари войната с таблоидите е повторение на кошмара от детството му, когато принцеса Даяна беше постоянен обект на следене от фоторепортери - до последния миг от живота си.

Още през октомври 2019 г. Хари публикува отворено писмо, в което посочваше, че съпругата му е една от най-новите жертви на британската таблоидна преса, която атакува отделни личности, без да си дава сметка за последствията. "Твърде дълго бях безгласен свидетел на нейните лични страдания... Изгубих майка си и сега виждам как съпругата ми става жертва на същите сили", пишеше още принцът, който признаваше, че се страхува да не се стигне до повторение на историята с трагичната смърт на Даяна през 1997 г. Майката на Хари загина при тежка катастрофа в Париж, след като шофьорът й се опитваше да избяга от преследването на папараци.

Хари и Меган официално прекратиха функциите си в монархическата йерархия в края на март. В момента те живеят в Калифорния заедно със сина си Арчи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024