Защо Нургюл Салимова се бори за световната титла по шахмат сама, без щаб Снимка: © FIDE

20-годишната Нургюл Салимова ще се бори в трети пореден ден за победа на финала на Световната купа по шахмат за жени в Баку.

Салимова постигна второ реми срещу рускинята Александра Горячкина - гросмайстор и класирана на второ място в света от Федерацията по шахмат. След 1:1 точки през уикенда, шампионската титла ще се определи след тайбрек, с две партии по ускорен шах с продължителност от 25 минути и още една по-кратка "блиц" сесия при ново равенство.

Срещата между Салимова и Горячкина започват от 14 ч. българско време.

"Ще има много драма и много нерви", коментира нейният треньор Живко Жеков по Нова ТВ, като каза, че българската състезателка ще излезе мобилизирана за победа. "Трябва да се наспи добре и да отиде с желание да спечели, без страх, без паника, просто да извади "острия нож" и каквото се покаже насреща, да го пореже", каза още той.

Двамата контактуват дистанционно, тъй като Нургюл Салимова няма собствен щаб в Азербайджан заради липса на финансиране.

"Трябва да се има предвид, че това е крайно изтощително. Тя е там от 30 юли и играе непрекъснато, докато Горячкина е играла един кръг по-малко. Да не говорим, че уменията за възстановяване в щаба на руснаците са далеч по-добри от това, което ние нямаме там - там щаб нямаме", каза Живко Жеков.

Салимова разчита на подкрепа само от страна на свои приятели шахматисти в Баку, за част от които тя поема разноските.

"Не защото някой не иска да даде пари, а защото законът за спорта е писан от може би добри юристи... (които не разбират от спорт, б.р). Шахът е сложен в пета група за финансиране, не е олимпийски спорт, не е колективен спорт, и ако някой, въпреки всички недоглеждания на закона, успее да пробие в своя спорт - няма схема, по която може да бъде официално финансиран от държавата, дори да иска", каза треньорът на Нургюл Салимова.

Той подчерта, че 20-годишната шахматистка вече е постигнала "повече, отколкото сме си мечтали за този турнир".

Докато държавата сама е "вързала ръцете си", за да не може да осигури адекватна помощ за извънредните си таланти, Нургюл Салимова получава подкрепа от неправителствени организации - включително фондацията на Димитър Бербатов.

"Нургюл от дете е име в световния шахмат и аз се гордея, че е двукратен лауреат на Голямата награда на моята фондация. Едва 20-годишна, тя вече е пример за всички млади таланти на България. Браво, Нургюл! Вярвам, че ще изкачиш много върхове", пише Бербатов във Facebook.

От фондация "Българска памет" на Милен Врабевски също обявиха, че подпомагат шахматистката, като са спонсорирали участието ѝ на Световната купа и тренировъчния лагер преди състезанието.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Таксита обикалят сградата на Столична община в протест срещу промените по Патриарха

Водачите на таксита не са доволни от закриването на таксиметрови стоянки в центъра на София

13:20 - 14.05.2024
Живот

Тейлър Суифт влезе и в църквата: Как свещеници в Германия опитват да привлекат младите

Oколо 1200 вярващи се събраха на специална литургия, за да се молят, докато слушат изпълнение на песни на ... Тейлър Суифт.

10:51 - 14.05.2024
Важно днес

България няма да изпълни последния критерий за еврозоната до юни, смята управителят на БНБ

Това означава, че страната е малко вероятно да стане член на еврозоната от 1 януари 2025 година

10:27 - 14.05.2024
Важно днес

С над 150 км/ч. е карал загиналият шофьор при тежката катастрофа в Пловдив

Това сочат изчисленията на инженерите от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ към общината.

10:02 - 14.05.2024