2020 промени плановете ни, провали пътуванията ни и обърна всичко с главата надолу. Ако погледнем на нещата позитивно обаче, тази шантава години ни даде време за нас самите, за близките ни, а и защо не да попътуваме из България.

В този дух е новата кампания на OMV, която ни призовава да преоткриеем България на път и да отделим време за всички онези дестинации, които винаги отлагаме да посетим.Всичко, от което имаме нужда, е слънчев ден, весела компания, заредена догоре кола с гориво и албумът със стикери от кампанията на OMV „Заедно преоткриваме България на път“ за вдъхновение за интересни дестинации в близост до София.

За да улови и разкрие специфичната красота на всички краища на страната, албумът е разделен на шест района – Югозападна България, Централна южна България, Югоизточна България, Североизточна България, Централна северна България и Северозападна България.

Всеки район включва пет забележителности с интересна информация за всяка от тях, полезни идеи за това как пътуването може да бъде съчетано с посещението на други забележителности в близост до района, както и инструкции за нивото на трудност на достъпа.

Ние от Булевард България избрахме любимите си дестинации за уикенд пътуване близо до София, за да ви дадем няколко вдъхновяващи идеи.

ХАЙДУШКИ ВОДОПАДИ

Хайдушките водопади са няколко малки водопада с височина 2-3 метра, от които струи усещане, което трудно може да се опише с думи.

Спускайки се стремглаво надолу, известно време те текат бавно, за да се приземят накрая с грохот, който кара водата да се разбие на бяла пяна и след това да потече кротко в коритото на реката.

Даващи прохлада през лятото, и спокойно усещане през зимата, Хайдушките водопади те оставят с чувството, че се намираш в тайнствено, вълшебно място.

Те са само на 6 километра по права линия от град Берковица, а там може да откриете още много забележителности, като часовниковата кула и Клисурския манастир.

СТОБСКИТЕ ПИРАМИДИ

Пътят от автомагистрала Струма към Рилския манастир преминава през няколко китни села, едно от които е Стоб. Именно до него са и едноименните Стобски пирамиди. Те са оранжеви скални кули с височина до 12 метра, образувани от вековната ерозия на земна пръст. Специфичното при тях са каменните блокове отгоре, които изглеждат като шапки.

Гледката, когато се качите, е направо спираща дъха. Разходката до Стобските пирамиди можете да съчетаете с посещение на Рилски манастир, както и хапване на прясна пъстърва в някое от малките ресторантчета.

БОЖИЯТ МОСТ (ЖАБОКРЕК)

Карстовият произход на много от скалите в този район е причина и за много от причудливите форми. Такава е Божият мост на около 15 км северно от Враца. Той е естествен скален мост с височина от около 20 метра, като под него преминава река Лилячка.

В по-сухия период от годината остават малки езерца, пълни с жаби, откъдето идва и другото име на моста. Близо до село Лиляче се намира и скален лабиринт Пешкето, който включва истинска плетеница от галерии, скални мостове с различни интересни скални форми.

Страхотна дестинация за разходка и снимки – особено следобед, когато слънчевите лъчи преминават през образованията по особено интересен начин.

ЕКОПЪТЕКА ЗГОРИГРАД И БОРОВ КАМЪК

Югозападно от Враца, на по-малко от 5 км, се намира село Згориград. Оттам започва и едноименната екопътека. За местните е известна още като Врачанска екопътека и Боров камък. Пътеката е много добре маркирана и е осеяна с редица мостчета, стъпала и малки и големи водопадчета.

Пътеката предлага много места за отдих, а след около час и половина ходене се достига до водопад Боров камък – красивата цел на прехода.

Кампанията на OMV „Заедно преоткриваме България на път“ ще ви срещне с още 26 изумително красиви природни забележителности в страната ни, които освен като снимки в Instagram профила си, може да съберете също така и в интересния албум.

Получавате безплатно комплект от 2 стикера за всеки 20 лева от покупката в ОМВ бензиностанциите на гориво и/или продукти от ресторанта и магазина, в която и да е бензиностанция на OMV в страната. Цената на самия албум е 0.99лв., а събраните средства от продажбата на албумите OMV България ще дари на благотворителна кауза в края на кампанията „Заедно преоткриваме България на път“.

За да насърчат пътуването из красивите места в България, OMV организират и томбола с награди. Всеки, който събере в своя албум всички 30 стикера на природни забележителности, може да регистрира кода от последната страница на албума на специално създадената за целта страница в сайта на OMV България и да участва за спечелването на 30 ваучера за гориво на обща стойност 500 лева всеки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин