"Няма да мълчим". Втори масов протест срещу насилието в София, Стара Загора и други градове

Втори национален протест срещу насилието над жени се проведе тази вечер в София, Стара Загора и други градове в страната. Първото масово шествие беше миналата седмица, след като стана публичен случаят, при който месец по-рано 18-годишната Дебора е била рязана с макетно ножте, бита и постригана, а заподозреният извършител първоначално е пуснат от ареста.

Мотото на шествията е "Няма да мълчим". В Стара Загора към протеста се присъединиха и родителите на Дебора - Красимир и Ивелина Михайлови. "Като майка това, което виждам, е един празен поглед. С нея работи психолог. Искаме справедливост. Затова съм тук. Не само за нас, а за всеки, който по един или друг начин е изтърпял такова нещо като насилие", каза майката, цитирана от бТВ.

В София сборният пункт на протеста отново беше пространството пред Съдебната палата. Хората искат институциите спешно да се задействат, да се създадат кризисни центрове за жените, пострадали от насилие, националният съвет за превенция и защита от домашно насилие да започне незабавно работа, да се носи персонална отговорност за всяко издадено съдебно решение или медицинска експертиза, както и да се въведат часове по сексуално образование в училище.

Очаква се шествието да продължи към Народното събрание.

В София се чуха и призиви от протестиращи бившият министър на културата и настоящ депутат от ГЕРБ Вежди Рашивод да подаде оставката си и от Народното събрание - заради обидните си реплики, уловени от микрофони в парламента по време на почивка. Депутатите вчера прекъснаха ваканцията си, за да приемат промени в Закона за защита от домашно насилие и Наказаталелния кодекс, провокирани от случая в Стара Загора и зачестилите публични сигнали за още насилие напоследък.

Рашидов се извини за думите си и подаде оставка като председател на комисията по култура и медии и като член на партийното ръководство на ГЕРБ. Според партията с това темата е затворена.

Протести срещу домашното насилие и за справедливост за извършителите имаше и в Пловдив, и на други места в страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024