"Няма да мълчим". Втори масов протест срещу насилието в София, Стара Загора и други градове

Втори национален протест срещу насилието над жени се проведе тази вечер в София, Стара Загора и други градове в страната. Първото масово шествие беше миналата седмица, след като стана публичен случаят, при който месец по-рано 18-годишната Дебора е била рязана с макетно ножте, бита и постригана, а заподозреният извършител първоначално е пуснат от ареста.

Мотото на шествията е "Няма да мълчим". В Стара Загора към протеста се присъединиха и родителите на Дебора - Красимир и Ивелина Михайлови. "Като майка това, което виждам, е един празен поглед. С нея работи психолог. Искаме справедливост. Затова съм тук. Не само за нас, а за всеки, който по един или друг начин е изтърпял такова нещо като насилие", каза майката, цитирана от бТВ.

В София сборният пункт на протеста отново беше пространството пред Съдебната палата. Хората искат институциите спешно да се задействат, да се създадат кризисни центрове за жените, пострадали от насилие, националният съвет за превенция и защита от домашно насилие да започне незабавно работа, да се носи персонална отговорност за всяко издадено съдебно решение или медицинска експертиза, както и да се въведат часове по сексуално образование в училище.

Очаква се шествието да продължи към Народното събрание.

В София се чуха и призиви от протестиращи бившият министър на културата и настоящ депутат от ГЕРБ Вежди Рашивод да подаде оставката си и от Народното събрание - заради обидните си реплики, уловени от микрофони в парламента по време на почивка. Депутатите вчера прекъснаха ваканцията си, за да приемат промени в Закона за защита от домашно насилие и Наказаталелния кодекс, провокирани от случая в Стара Загора и зачестилите публични сигнали за още насилие напоследък.

Рашидов се извини за думите си и подаде оставка като председател на комисията по култура и медии и като член на партийното ръководство на ГЕРБ. Според партията с това темата е затворена.

Протести срещу домашното насилие и за справедливост за извършителите имаше и в Пловдив, и на други места в страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023