"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите Снимка: © Screenshot: Eвроком

Охрана от НСО, която всъщност е имала за цел да следи премиера, "независими" коментатори, които правят анализи срещу 20 хил. лв. месечно, общ механизъм за гласувания на ГЕРБ и "Възраждане". За всички тези прийоми на "дълбоката държава" разказва бившият премиер и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пред Сашо Диков в предаването "Евродикоф".

Разказът на Петков започва със случай от деня, в който е избран за министър-председател, и който според него разкрива, че всъщност службите в България са непоклатими.

Тогава той разбира, че в назначената му от НСО охрана има двама души, чиято основна задача е не да се грижат за неговата сигурност, а да го следят.

"И едни приятели, на които имам доверие, ми подсказват, че те трябва да бъдат сменени. Аз отивам при шефа на НСО и питам може ли тези двамата да бъдат сменени с други. Той казва - не може. Как така не може? Ако до утре не бъдат сменени, ви искам оставката. И той казва - не може да ми вземете оставката," описва първия си сблъсък с "перманентната власт", както я нарича самият той, Петков.

По думите му всички служби в България са така структурирани, че премиерът да не може да прави промени.

"Така е направено законодателство в случая, с два подписа на президента и премиера, че никой индивидуално да не може да направи смяна. И още по-лошото е, че много от тези шефове на служби ги държат с прокуратурата и то по такъв начин, че те да не отговарят нито пред народа, нито пред премиера, нито пред народните представители. Това, което аз знам като информация, е, че има един шеф на служба от големите служби - ДАНС, ДАР, военно разузнаване, НСО, срещу когото има досъдебно производство и този човек не е свободен," обясни той.

Месец след като е заел премиерския пост, при него идват "независими" анализатори и политилози, познати на всички в страната, и му предлагат своята "оферта".

"Казват: "Добър ден. Ние сме независимите анализатори, независимите политолози. Ако имаме с вас договор за 20 000 лв. на месец, ние си се оправяме с телевизиите къде да се появяваме, къде не се появяваме, ние говорим точките, с които вие искате да излезете". Аз им викам: "Как така 20 000 лв. на месец? За какво?" "Ами да ви се чува думата, защото в противен случай какво се случва - вие казвате нещо, вашият опонент казва нещо, и ние, петима анализатори или 10 анализатори, повтаряме тезата на единия и вашата дума изчезва". И тогава нашите фенове казват: Кириле, не ти се чува думата, не излизаш, счупиха ви, къде ви е ПР компанията".

Отказът да си плаща на такива анализтори му е струвал 10% от рейтинга на политик, смята бившият премиер. След това започват опити за целенасочена очерняща кампания:

"От сутрин до вечер. По едно време получавахме по 300 статии на месец с една единствена идея да ни очернят и въпреки всичко ние не платихме на нито един анализатор, на нито една говореща глава, защото вярваме, че в дългосрочен план, ако си следваме принципите, хората ще виждат, че ние сме откровени."

Петков разказва и как работи другата част на тази перманентна власт - например, има хора, които получават заплата както като мениджъри в инфраструктурна компания, така и от службите.

"Ти си нов кмет примерно, защото хората са ти повярвали. Идва един такъв строител, за да се види с теб на четири очи, и ти казва - знаеш, че има тука един булевард, дай да направим нещо, че да го спечеля. Ако кажеш в този момент добре, от там се оказва, че този човек е примерно и служител на ДАНС, и пише доклад, който отива в прокуратурата. Прокуратурата те вика и ти съобщава колко много си загазил. Много лошо, ама да не се притесняваш, грешки се случват. Оттук нататък ние ще работим по старому, споко. И хоп, точно в този момент с тази малка корупция ти си хванат. Имаш ли тайна, перманентната власт те хваща и ти спираш да си свободен," дава конкретни примери той.

Друг такъв пример е среща преди местните избори, в която независим кмет се съгласява да стане кандидат от ПП, но след обаждане по телефона решава да се яви като независим, подкрепен от ГЕРБ.

"И тогава в един дълъг разговор той ми обясни всъщност как работи тази ... между уж частни компании и служители на тези служби," казва още Петков.

По думите му това се случва на практика и в парламента:

"Ако хората се чудят защо едно „Възраждане“, например, които са бойци за промяна, революция, а от време на време гласуват за политики и закони, които са с тесни бизнес интереси, изведнъж гласуваха с ГЕРБ. При едно гласуване гласувахме за обществени поръчки за лекарствата за частни болници. И изведнъж "Възраждане" гласува с нас. Аз се учудих, изобщо не го очаквах. И в този момент виждам как Десислава Атанасова поглежда към Костадинов и казва: "Какво стана?, той се сепва: "Ох, обърках се". Поискаха прегласуване и прегласуваха, като втория път си гласуваха с ГЕРБ," разказва Петков.

Петков признава, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е успял да го заблуди, че е независим и че в началото се е поддал на ГЕРБ и ДПС.

"Какво знаехме за Калин Стоянов? Че е дошъл от морето, от Бургаския край. Че ГЕРБ са му помогнали в в кариерата дотук. Там, където аз се заблудих, беше, че по време на разследванията за магистралите, той имаше много положителна роля. Даже беше поел личен риск и едни прокурори бяха казали, че са усетили натиск от него, за да придвижат делото с чувалите. Тука беше хватката. Хем е техен, хем е рискувал и е играл срещу ГЕРБ за парите на магистралите. Обаждам се на г-н Рашков. Той вика: "Истината е, че той не става за министър. В смисъл, че не е в тоя калибър за министър, но нямам сведения за него, че корумпиран." И аз си мисля, ако е некорумпиран и не е купен, може би е достатъчно добър и се срещам с него," спомня си съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Учудването му обаче дошло през август миналата година, когато разбира за масовата смяна на полицейски началници в страната.

"Обикновено, когато сменим някои на ГЕРБ и ДПС, те звънят на аларма, ужас, защо сменяте хора, чистка, изчегъртване... А тук имаме 18 и никой не звъни. Нито ГЕРБ, нито Бойко, нито Пеевски. Никой не ми звъни 24 часа. 48 часа. Аз вече бях сигурен, щом Борисов и Пеевски не звънят, значи това те са го наредили. Няма друг начин тези хора да си мълчат. Отивам до София и го питам министъра как така реши да ги смени. А той ми вика - нали искате да съм независим министър, като независим министър аз ще си взимам решенията. Той пита защо. Защото, викам, трябваше да ми спукат телефона от обаждания и Борисов, и Пеевски, ако беше сменил техни хора. И той стои и нищо не каза. И вече като казах това, получих обаждане от Пеевски - леле, какво се случва? Изигра цирка, но в този момент знаех, че този човек ни предаде и че всъщност се е поддал на ГЕРБ и ДПС," продължава Петков.

По думите му Бойко Борисов е зависим от перманентната власт, концентрирана в Делян Пеевски.

"Видяхме го, когато разбрахме, че не можем да променим нищо през лостовете, които ни дава парламентът, Министерският съвет, министър-председателската роля. Прокуратурата ни казва, ние сме независими, нямаме нищо общо с вас. Службите ти казват, няма да си дам оставката. Даже не можеш да си смениш гардовете. Регулаторите ни казват: не ни се месете в независимата регулаторна рамка. Тогава се усетихме, че дълбоката държава, превзетата държава, се крие в точно тези институции," казва Петков.

Съпредседателят на ПП не крие, че в управлението са допуснати грешки от неопитност, но "те видяха, че нито могат да ни купят, нито да ни изплашат'

"Нашият проблем е, че зад тях стоят 1 милион души. Кой купен, кой заради далавера, кой зависим... 1 милион стоят зад ГЕРБ и ДПС, защото те не могат да бъдат отделени. Нашият проблем е, че дори Борисов и Пеевски да изчезнат утре, има 1 милион души, които смятат, че тази система ги устройва, а промяната ги застрашава. Това е тяхната сила," според Петков.

И в това да правят огледални скандали:

"Има скандал с Барселонагейт и веднага измислят нещо подобно. Там има къща, значи ще измислим паралелен скандал с къща и за ПП и хоп,"Чаталджа гейт". Имаш "Турски поток". Явно е, че „Аркад“ от саудитска фирма са станали руска, този проект е руски, всички го знаят. Какво трябва да направят като паралелен скандал? Левчето в „Лукойл“.

Друг скандал - Бойко с пачки и чекмеджета. Айде тръгва и пудел с пачки. Ако говорим сега за Живко Коцев, аз съм за това всеки да бъде разследван, ако има подозрение. Но как главният прокурор ще ти каже подпиши оставка, ако не искаш да те разследвам. Той какъв е, как ще поставя условия? Знам, че той е осмото джудже. Но как ще поставя такива условия? Ако Коцев е престъпник, ще го пусне ли? Ами ако е невинен? В момента, в който Коцев каза, че главният прокурор го е заплашвал, започнаха да изкачат снимки с пачки. И снимки на пудел с пачки. И снимки на Коцев с пудел. Но няма снимки на Коцев с пачки. Обаче всички започват да говорят за Коцев, пуделите и пачките като за едно цяло. Тези кални бригади са много добри.

Но каква е целта им? Българите си казват така, че всички са маскари, няма смисъл да гласувам, отказвам се. Ето това е раят за перманетната власт," допълва Петков.

За най-близките си сподвижници като Асен Василев и Николай Денков заяви, че "те една стотинка не са откраднали, защото всеки един от нас преди да влезе в политиката си изкарваше парите през бизнеса".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024