Снимка: © Getty Images

Руският гигант "Газпром" заяви, че енергийната компания "Siemens" е готова да извърши ремонт по газопровода "Северен поток 1", по който вчера окончателно бяха прекъснати доставките на газ за "неопределено време". Проблемът бил в това, че ремонтът няма къде да се извърши, казват от руското предприятие.

Немската "Siemens Energy", която е ангажирана с ремонтните работи в съответствие с действащия договор, обаче изобщо отрече да е била молена да извършва подобна дейност. Тя заяви, че към нея не са били отправяни подобни заявки, но е на разположение и добави, че докладваният от "Газпром" теч не би трябвало да влияе на на работата на тръбопровода.

"Такива течове обикновено не засягат работата на турбината и могат да бъдат спрени на място. Това е рутинна процедура в рамките на работата по поддръжката", казаха от дружеството, цитирани от "Ройтерс".

По-рано "Газпром" заяви, че няма да възобнови доставките на газ за Германия по "Северен поток 1", докато не бъде отстранен теч на масло, който според компанията е открит в турбина. От там твърдят, че ремонтът може да бъде извършен само в специално оборудвана работилница.

По-рано "Газпром" заяви, че няма да възобнови доставките на газ за Германия по "Северен поток 1", докато не бъде отстранен теч на масло, който според компанията е открит в турбина. От там твърдят, че ремонтът може да бъде извършен само в специално оборудвана работилница. Спирането на газа от "Газпром" за Европа вече е за "неопределено време"

Кремъл обвини западните санкции, че са нарушили работата на "Северен поток 1" и са поставили пречки пред рутинните дейности по поддръжката, но западните официални лица отхвърлиха това твърдение, а Siemens Energy заяви, че санкциите не забраняват поддръжката.

Преди последния кръг на техническото обслужване Газпром вече беше намалил потоците до едва 20% от капацитета на газопровода.

Европа обвини Москва, че използва доставките на газ като оръжие в това, което Русия нарече "икономическа война" със Запада във връзка с последиците от войната в Украйна.

Запитан за спирането на доставките в събота, комисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони заяви, че Европейският съюз очаква от руската страна да спазва договорените енергийни договори, но е готов да отговори на предизвикателството, ако Москва не го направи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна

Никола Минчев: Искам хората да знаят, че промяната ще е трайна - дори в най-трудния район

"Държа на уважението към Народното събрание - като юрист и като гражданин"