Няма основателна причина за спирането на "Северен поток 1" Снимка: © Getty Images

Руският гигант "Газпром" заяви, че енергийната компания "Siemens" е готова да извърши ремонт по газопровода "Северен поток 1", по който вчера окончателно бяха прекъснати доставките на газ за "неопределено време". Проблемът бил в това, че ремонтът няма къде да се извърши, казват от руското предприятие.

Немската "Siemens Energy", която е ангажирана с ремонтните работи в съответствие с действащия договор, обаче изобщо отрече да е била молена да извършва подобна дейност. Тя заяви, че към нея не са били отправяни подобни заявки, но е на разположение и добави, че докладваният от "Газпром" теч не би трябвало да влияе на на работата на тръбопровода.

"Такива течове обикновено не засягат работата на турбината и могат да бъдат спрени на място. Това е рутинна процедура в рамките на работата по поддръжката", казаха от дружеството, цитирани от "Ройтерс".

По-рано "Газпром" заяви, че няма да възобнови доставките на газ за Германия по "Северен поток 1", докато не бъде отстранен теч на масло, който според компанията е открит в турбина. От там твърдят, че ремонтът може да бъде извършен само в специално оборудвана работилница.

По-рано "Газпром" заяви, че няма да възобнови доставките на газ за Германия по "Северен поток 1", докато не бъде отстранен теч на масло, който според компанията е открит в турбина. От там твърдят, че ремонтът може да бъде извършен само в специално оборудвана работилница. Спирането на газа от "Газпром" за Европа вече е за "неопределено време"

Кремъл обвини западните санкции, че са нарушили работата на "Северен поток 1" и са поставили пречки пред рутинните дейности по поддръжката, но западните официални лица отхвърлиха това твърдение, а Siemens Energy заяви, че санкциите не забраняват поддръжката.

Преди последния кръг на техническото обслужване Газпром вече беше намалил потоците до едва 20% от капацитета на газопровода.

Европа обвини Москва, че използва доставките на газ като оръжие в това, което Русия нарече "икономическа война" със Запада във връзка с последиците от войната в Украйна.

Запитан за спирането на доставките в събота, комисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони заяви, че Европейският съюз очаква от руската страна да спазва договорените енергийни договори, но е готов да отговори на предизвикателството, ако Москва не го направи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023