Спирането на газа от "Газпром" за Европа вече е за "неопределено време" Снимка: © Getty Images

"Газпром" отказва да пусне отново газ по "Северен поток" 1 към Германия и Европа. Съобщението дойде официално от централата на руския газов гигант часове преди съботния ден, когато доставките трябваше да бъдат възстановени след обявената тридневна профилактика на съоръжението.

Руската компания твърди, че причината е повреда в турбинния двигател. Засечено е било изтичане на масло от главната газова турбина в компресорната станция "Портовая" край Санкт Петербург. Затова и турбината не може да работи безопасно, докато течът не бъде отстранен, твърди Москва.

"Газпром" не посочва никакъв срок, в който доставките на газ за Германия могат да бъдат възстановени - тоест спирането на доставките е за неопределено време.

Още при обявяването на новата профилактика на "Северен поток" 1 опасенията бяха, че потокът от природен газ няма да бъде възстановен. В последните месеци - след предишното "планово" спиране на доставките по трасето и с оправданието, че западните санкции пречат на доставката на резервни части от Канада за "Портовая", доставките бяха орязани до 20 процента от заявените количества към Германия по дългосрочните договори.

"Северен поток" 1 е основният газопровод, по който достига газ до страните от Европа.

Кремъл твърди още, че представители на Siemens, компанията, с чието оборудване е снабден газопроводът, също са потвърдили за проблем с турбината и изтичането на масло. Съобщението дойде от държавната руска информационна агенция ТАСС.

"Ройтерс" цитира Siemens - компанията твърди, че макар обикновено да е ангажирана с ремонтните дейности и профилактиката на съоръженията, този път не участва в работата по поддръжката на "Северен поток" 1, която сега се извършва от "Газпром". От технологичния гигант припомнят, че са готови да помогнат, ако е необходимо, а и поддръжката на "Северен поток" 1 е изключена от санкциите, наложени от западните страни на Русия заради войната ѝ в Украйна.

На 30 август "Газпром" оряза и доставките за Франция - в частност за компанията "Engie" - заради спор относно договорите, съобщиха от френското предприятие. Подробности за спора не бяха съобщени.

"Много ясно е, че Русия използва газа като военно оръжие и ние трябва да се подготвим за най-лошия сценарий на пълно прекъсване на доставките", заяви тогава министърът на енергийния преход на Франция Агнес Пание-Рунашер пред радио "Франс Интер".

Нееднократно за същото предупреди и Европейската комисия, и германският канцлер Олаф Шолц, и други европейски лидери.

Към момента доставките от "Газпром" са спрени за 13 от държавите в ЕС пряко. Сред тях е и България, която бе сред първите страни, "наказани" едностранно от руския газов гигант за това, че не прие ултиматума на Москва т.нар. "вражески държави" да плащат за доставки в рубли. Дългосрочният договор на "Булгаргаз" с "Газпром Експорт" изтича в края на 2022 г. С идването на служебното правителство с премиер Гълъб Донев, назначено от президента Румен Радев, бе поет курс към възстановяване на преговорите с руската компания - с цел недоставените количества газ от април все пак да бъда отпуснати в рамките на настоящия отоплителен сезон. Досега няма информация да е получен отговор от Москва, въпреки че енергийният министър Росен Христов твърди, че разговори се водят на "най-високо ниво", каквото и да значи това. Пак той нарече старт на подобни претовори "неизбежни", след като кабинетът отказа офертата за 6 от 7 танкера с втечнен газ, договорена в последните дни от правителството на Кирил Пепков.

Как Германия купува газ и "частен" ли е "Булгаргаз": Росен Христов и "техническите детайли" в плащанията към "Газпром"

През седмицата служебната власт уведоми Европейската комисия, че България няма намерение да води преговори за нов дългосрочен договор с "Газпром" след изтичането на настоящия, а само за доставка на спрените през април количества.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024