"Нямахме представа какво се случва". Командир на „Вагнер“ говори за бунта пред BBC Снимка: © Getty Images

Наемник, участвал в бунта на частната военна компания „Вагнер“ срещу Кремъл, твърди, че той и колегите му бойци "не са имали представа" какво се случва до последния момент.

Младшият командир, озовал се в центъра на действията, разговаря с BBC. Пред медията той не използва истинското си име с оглед на личната си безопасност - избира псевдонима Глеб.

Миналия месец лидерът на групировката Евгений Пригожин оттегли бойците си от фронта в Украйна, нахлу с част от тях в руския град Ростов на Дон и обяви поход към Москва. Той настоя за оставките на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и на началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, а действията му родиха опасение, че може да се стигне до гражданска война.

Опитът за бунт беше прекратен в рамките на 24 часа - според официалната версия след разговор с държавния глава и посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко.

Пригожин първо получи обвинение за държавна измяна, но по-късно то бе отменено. По силата на сделката замина за Беларус.

На наемниците Путин предложи или да се присъединят към командира в Беларус, или да станат част от редовната руска армия, потвърждавайки лоялността си към Кремъл.

Преди събитията от миналия месец мъжът, с когото британската обществена медия говори, е участвал в боевете за Бахмут в Източна Украйна.

В началото на бунта той почива с частта си в казарми в окупираната от Русия област Луганск. Рано сутринта на 23 юни те получават призив да се присъединят към бойците на „Вагнер“, напускащи Украйна.

Заповедта идва от командир на частната военна компания, когото Глеб не желае да назовава от съображения за сигурност, но според него е действал по заповед на Пригожин и Съвета на командването на „Вагнер“.

Глеб твърди, че на никого не е било казано накъде се е насочила военната колона, но той бил изненадан, когато разбрал, че се отдалечават от фронтовата линия.

Според наемника бойците на „Вагнер“ не са срещнали абсолютно никаква съпротива, когато са преминали руската граница в Ростовска област.

Не видях никакви граничари, но пътната полиция ни поздрави по пътя“, спомня си той.

Канали, тясно свързани с „Вагнер“ в приложението за съобщения Telegram, по-късно пишат, че граничните служители на контролно-пропускателния пункт Бугаевка са оставили оръжията си при пристигането на бойците на „Вагнер“. В тези канали беше споделена снимка, за която се твърди, че е от граничния пункт и показва две дузини невъоръжени лица в камуфлаж.

Когато наближават Ростов на Дон, бойците получават заповед да обградят всички правителствени сгради в града и да окупират военното летище. На частта на Глеб е казано да поеме контрола над регионалното седалище на Федералната служба за сигурност.

Когато наближават сградата, тя изглежда заключена и празна. Бойците проверяват с дрон дали там има човешко присъствие. В крайна сметка след половин час врата се отваря и на улицата излизат двама души.

„Те казаха: „Момчета, да се споразумеем. Аз им отвърнах: „Какво има да се споразумяваме? Градът е наш“, разказва наемникът, цитиран от BBC.

"Така че ние просто се разбрахме, че ще се оставим взаимно на мира. Те излизаха да пушат от време на време", допълва той.

Ростовски журналисти съобщават за подобна ситуация в много правителствени сгради в града и около него: бойците на „Вагнер“ първо оглеждат с дронове над тях, а след това ги обграждат. На никого не е позволено да напуска, единствено доставчиците на храна са допускани до сградите.

Нямахме представа какво се случва: Научихме от Telegram

Докато всичко това се случва в Ростов на Дон, лидерът на „Вагнер“ Пригожин е в щаба на Южния военен окръг на руската армия, където се среща със заместник-министъра на отбраната на Русия генерал-лейтенант Юнус-бек Евкуров и заместник-началника на Генералния щаб генерал-лейтенант Владимир Алексеев.

Пригожин иска да му предадат началника на Генералния щаб Валери Герасимов и министъра на отбраната Сергей Шойгу.

По същото време, докато Пригожин е на срещата, има друга военна колона от бойци на „Вагнер“ в движение.

Глеб потвърждава информацията в медиите, че тази колона е водена от основателя на частната военна компания Дмитрий Уткин, бивш офицер от специалните сили, който рядко се показва в публичното пространство.

Колоната се движи по главната магистрала към Воронеж и очевидно е пътувала за Москва.

Знаел ли е Глеб плана на Пригожин?

Не.

Мъжът ругае, категоричен е - не е имал представа. „Научихме какво се случва от Telegram, точно както и вие“, казва пред BBC младшият командир.

С течение на деня снимки на случващото се в Ростов заливаха медии и социални мрежи. Хората бяха изненадани да видят местните жители и дори местните журналисти, които очевидно се усмихват и разговарят с някои от бойците на Вагнер, окупирали града им.

Това бяха бившите затворници. Никой не им е казал да не го правят, никой не го е грижа за тях", обяснява наемникът.

Много затворници, които ефективно излежават присъдите си, или са току що осъдени, бяха мобилизирани във „Вагнер“ миналата година. За утвърдени бойци като Глеб, които са били наети от частната военна компания много преди войната в Украйна, правилата са много по-ясни.

По думите на младши командира още през пролетта им е било казано от висшето командване, че всеки, който говори с медиите, ще бъде "заличен", т.е. убит.

Вечерта на 24 юни един от началниците се свързва с Глеб и му казва, без никакво обяснение, че той и неговият отряд трябва да се върнат в базата в Луганск.

Докато се връщат към казармата, следят новините в Telegram.

Бойците четат, че срещу Пригожин е повдигнато наказателно дело, след което е оттеглено и той трябва да се премести в Беларус.

След това от написаното в социалната платформа става ясно, че говорителят на президента Путин Дмитрий Песков е заявил, че бойците на „Вагнер“ няма да бъдат подведени под отговорност за ролята си в бунта.

За Глеб и отряда бъдещето вече е неясно. Казано им е да останат в базата си в Луганск и да чакат допълнителни заповеди.

Командирът отбелязва, че властите на така наречената Луганска народна република искат да научат повече за бъдещите им планове и какво ще се случи с тяхното оборудване и боеприпаси.

На въпроса защо не напусне "Вагнер", Глеб има прост отговор: "Договорът ми още не е изтекъл".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024