Обичта на британския премиер към подаръците го забърка в първия му скандал Снимка: © Getty Images

Само два месеца, след като лейбъристите оглавиха правителството на Великобритания, новият премиер Кийр Стармър вече попадна в първия си публичен скандал. Той се върти около обвинения, че лидерът на управляващата партия не е декларирал навреме получени подаръци за хиляди паунда. А освен това често обича да получава такива. Само за последните няколко години той е събрал рекордна сума от дарения, които включват покриване на разходи за настаняване, дрехи за съпругата му, билети за футболни мачове и дори за концерти на Тейлър Суифт.

След 14-годишно управление на консерваторите и особено хаотични последни две години, лейбъристите отбелязаха триумф на изборите през юли и съставиха кабинет. Но първият им скандал заплашва да подкопае следизборните им обещания за прозрачно управление.

Всичко започна, когато изданието "Sunday Times" разкри, че Стармър не е декларирал навреме получени подаръци за съпругата му Виктория Стармър. Тя е получила луксозни дрехи и очила на стойност 5 хил. паунда, купени за нея от медийния предприемач Уахид Али, който е дългогодишен дарител на лейбъристите.

По-конкретно, беше разкрито, че Али е платил за личен шопинг, дрехи и стайлинг на Виктория Стармър както преди, така и след като мъжът ѝ е станал министър-председател през юли.

Депутатите и министрите във Великобритания имат право да приемат подаръци. Те трябва да декларират всички дарения и извънпарламентарни доходи в публичен регистър. Като това трябва да се извърши в 28-дневен срок.

Британският премиер обаче е пропуснал да отчете даденото от Али в указания четириседмичен период. Той казва, че е пропуснал да го направи, защото е проверявал какво точно трябва да се декларира. Стармър се защити, като подчерта, че има "огромна разлика между закъснели декларации и корупция".

Не става дума само за придобивки, изпратени до съпругата му. Партийният лидер лично е получавал и дарения от Али на стойност 20 хил. паунда, като 16 хил. от тях са похарчени за костюми, а 2400 паунда - за очила.

В допълнение към тези плащания, които са били своевременно декларирани, Стармър е взимал и множество други дарения. Премиерът е известен фен на футболния клуб "Арсенал" и се съобщава, че е получил общо почти 40 хил. паунда под формата на билети за мачове от декември 2019 г. насам.

Той е отчел 12 588 паунда материални придобивки от Висшата лига по футбол, множество билети за мачове на "Арсенал" на обща стойност доста над 10 000 паунда, плюс два билета за финал на Евро 2012.

В "кошницата" с подаръци на Стармър има и четири билета за концерт на Тейлър Суифт за 4 хил. паунда, които също са декларирани.

"Guardian" изчислява, че общата стойност на безплатните подаръци за Стармър в последните пет години възлиза на над 100 хил. паунда - цифра, която е 2,5 пъти по-висока от тази на който и да било друг депутат в парламента.

За сравнение бившият лидер на лейбъристите Джереми Корбин е бил много по-скромен. По време на мандата си като депутат от 2015 до 2019 г. той е декларирал само няколко билета за фестивала в Гластънбъри на стойност 450 паунда и една колекционерска книга, която е дарил на музей.

"Всички депутати получават подаръци", заяви Стармър в понеделник.

По-голямата част от даренията - 86 708 паунда, са приети, докато той е бил депутат в миналия парламент. Но 20 437 паунда са отчетени в този парламент.

Темата се превърна в скандал в британските медии, които поставят под съмнение дали един политик трябва да приема толкова много облаги. Sky News пише, че официални лица отправят предупреждения към министър-председателя, че ако продължи да приема билети за футболни мачове, може да се изложи на лобиране.

Британското правителство в момента планира да създаде независим футболен регулатор за професионалния футбол при мъжете. Обикновено на министрите се казва да избягват покани и дарения от всяка организация, свързана с текущо правителствено регулаторно решение.

Случаят се превърна и в удобна причина за консерваторите да критикуват новото правителство. Те поискаха казусът да бъде допълнително разследван.

Засега Стармър не е коментирал дали ще се откаже от подобни дарения в бъдеще.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Трима кметове ще водят листи на ГЕРБ за изборите (Пълен списък)

Борисов, Добрев и Караянчева ще са водачи в две листи

17:27 - 21.09.2024
Бизнес

От Shein до Zara: Модната индустрия залага все повече пластмаса в дрехите

Mодни марки произвеждат все по-големи количества дрехи от нискокачествен текстил

14:43 - 21.09.2024
Важно днес

Прокуратурата остави в ареста близък до Доган кмет и сина му

Междувременно ДПС-Доган събира сигнали за натиск на членове и симпатизанти

12:48 - 21.09.2024
Живот

Лелята, в която живея

В спорта сме точно същите хора, които сме и в живота

10:57 - 21.09.2024
Важно днес

С удара по Бейрут Израел е убил и още един ключов командир от "Хизбула"

Ръководството на "Хизбула" се свива след смъртоносни нападения от Израел

10:48 - 21.09.2024
Важно днес

САЩ одобриха да продадат на България противотанкови ракети за $114 млн.

Пентагонът посочва, че това ще подобри сигурността на нейния съюзник от НАТО

10:06 - 21.09.2024
GEN Z дневници

Vol. 37: Волгин вече не е суифти, Balkandad и Джокович, защо Дуа Липа не пее за гаджетата си

В днешното издание имаме певци, автори и състезателки в конкурси за красота.

09:34 - 21.09.2024
Важно днес

Кремъл официално кани българите, които не приемат "неолибералните ценности“, да емигрират в Русия

Кремъл публикува списъка с държави, които налагат т.нар. от нея "неолиберални ценности"

08:59 - 21.09.2024