Областният управител на София от ИТН оспори алея „Героите на Украйна“

Областният управител на София Иван Кючуков върна решението на Столичния общински съвет, с което пространството пред руското посолство бе кръстено алея „Героите на Украйна“, а площад в близост получи името "Борис Немцов" в памет на убития руски опозиционер.

Кючуков, който е от квотата на "Има такъв народ" в управлението, обяви решенията на общинския съвет за незаконосъобразни, но не е ясно какви точно са нарушенията. Областният управител посочва, че е получил стотици сигнали на граждани срещу новите имена на алеята и площада, както и срещу издигането на украинското знаме над сградата на Столичната община на ул. "Московска" 33.

В прессъобщение от областната администрация на София се посочва, че областният управител е установил, „че са допуснати съществени нарушения на законите, които водят до цялостно опорочаване на тези актове на СОС“.

Предложенията бяха внесени от ГЕРБ-СДС и „Демократична България“ и бяха одобрени от Столичния общински съвет на 7 април.

Руското посолство вече ще граничи с "Героите на Украйна"

По време на обсъжданията от БСП заявиха, че ще обжалват предложенията пред областния управител, защото според тях те са в противоречие с устройствения план на район „Изгрев“, където се намира руското посолство. Съветниците от БСП-София категорично се противопоставиха на това, което те наричат "конюнктурно и незаконно създаване и кръщаване на площади в София".

Идеята за преименуването на алеята и площада беше представена за първи път от няколко граждански организации и от журналиста Найо Тицин. Първоначалното искане на Тицин беше да се смени името на частта от сегашния бул. „Драган Цанков“ от Телевизионната кула до пресечката при входа на Руското посолство и тя символично да бъде преименувана на „Героите на Украйна“.

Промяната на името на булеварда обаче се оказа „невъзможна“ заради текст в наредбата на Столичната община, според който могат да се дават имена само на нови или неименувани общински обекти. Названия могат да бъдат променени само „когато се възстановява историческо наименование или историческа справедливост“.

С връщането на решението на Столичния общински съвет, предстои то отново да бъде разгледано в ресорните комисии на съвета. Мнозинството в СОС може да прегласува текстовете, може и да ги промени. В първия случай областният управител ще има още една опция - да се обърне към административния съд за разрешаване на казуса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

БСП се закани да внесе вот на недоверие срещу служебния кабинет заедно с "Възраждане"

Корнелия Нинова поиска президентът Румен Радев да смени служебния премиер

11:18 - 17.04.2024
Важно днес

Управителят на НЗОК оттегли оставката си, точно преди НС да я гласува

Оттеглянето на оставка на Станимир Михайлов предизвика суматоха в пленарната зала

11:02 - 17.04.2024
Важно днес

Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър

Той обяви, че решенията за състава на кабинета се вземат от служебния премиер

10:55 - 17.04.2024
Спорт

За талисманите, футбола и сбъдването на 11 детски мечти

След по-малко от два месеца целият свят отново ще бъде завладян от магията на футболa. На 14 юни започва Европейското първенство, което тази година ще се проведе в Германия, а това гарантирана, че лятото отново ще бъде изпълнено с всякакви горещи емоции и

10:34 - 17.04.2024
Важно днес

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

10:24 - 17.04.2024
Спорт

Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Физическа почивка чрез работа, психическа почивка чрез спорт

08:16 - 17.04.2024