Областният управител на София Иван Кючуков върна решението на Столичния общински съвет, с което пространството пред руското посолство бе кръстено алея „Героите на Украйна“, а площад в близост получи името "Борис Немцов" в памет на убития руски опозиционер.

Кючуков, който е от квотата на "Има такъв народ" в управлението, обяви решенията на общинския съвет за незаконосъобразни, но не е ясно какви точно са нарушенията. Областният управител посочва, че е получил стотици сигнали на граждани срещу новите имена на алеята и площада, както и срещу издигането на украинското знаме над сградата на Столичната община на ул. "Московска" 33.

В прессъобщение от областната администрация на София се посочва, че областният управител е установил, „че са допуснати съществени нарушения на законите, които водят до цялостно опорочаване на тези актове на СОС“.

Предложенията бяха внесени от ГЕРБ-СДС и „Демократична България“ и бяха одобрени от Столичния общински съвет на 7 април.

Руското посолство вече ще граничи с "Героите на Украйна"

По време на обсъжданията от БСП заявиха, че ще обжалват предложенията пред областния управител, защото според тях те са в противоречие с устройствения план на район „Изгрев“, където се намира руското посолство. Съветниците от БСП-София категорично се противопоставиха на това, което те наричат "конюнктурно и незаконно създаване и кръщаване на площади в София".

Идеята за преименуването на алеята и площада беше представена за първи път от няколко граждански организации и от журналиста Найо Тицин. Първоначалното искане на Тицин беше да се смени името на частта от сегашния бул. „Драган Цанков“ от Телевизионната кула до пресечката при входа на Руското посолство и тя символично да бъде преименувана на „Героите на Украйна“.

Промяната на името на булеварда обаче се оказа „невъзможна“ заради текст в наредбата на Столичната община, според който могат да се дават имена само на нови или неименувани общински обекти. Названия могат да бъдат променени  само „когато се възстановява историческо наименование или историческа справедливост“.

С връщането на решението на Столичния общински съвет, предстои то отново да бъде разгледано в ресорните комисии на съвета. Мнозинството в СОС може да прегласува текстовете, може и да ги промени. В първия случай областният управител ще има още една опция - да се обърне към административния съд за разрешаване на казуса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"