Руското посолство вече ще граничи с "Героите на Украйна"

Столичният общински съвет прие да нарече с името "Героите на Украйна" 100-метровата алея между Руското посолство и бул. "Драган Цанков" в София.

Решението беше взето след общ доклад на ГЕРБ, СДС и ДБ като сравнително орязан, компромисен вариант по предложенията на няколко граждански организации и журналиста Найо Тицин.

Първоначалното искане на Тицин беше да се смени името на частта от сегашния бул. "Драган Цанков", от ТВ кула до пресечката при входа на Руското посолство, и тя символично да бъде преименувана на "Героите на Украйна".

Промяната на името на булеварда се оказа "невъзможно" заради текст в наредбата на СО, който казва, че може да се дават имена само на нови или неименувани общински обекти, а тези, които вече имат название, може да се променят само "когато се възстановява историческо наименование или историческа справедливост".

Малина Едрева от ГЕРБ обоснова колебанията за прекръстване на съществуващи улици заради това, че би се стигнало до неудобство за жителите им, които "ще трябва да сменят лични карти и адреси".

По сходни причини не е прието и предложението да се преименува улицата пред входа на посолството, която е наречена на българския художник Никола Мирчев.

Първоначалната идея на общинските съветници от трите партии беше да се оформи площадно пространство от двете страни на бул. "Драган Цанков" между Руското посолство и района на Парк-хотел "Москва", което да носи името "Героите на Украйна". Заради наличие на частни имоти в тази зона все пак е взето решение така да се именува алеята до оградата на посолството.

Пространството при кръстовището на бул. "Фредерик Жолио Кюри" и бул. "Драган Цанков" недалеч от посолството ще бъде кръстено "Площад Борис Немцов" - на името на руския опозиционен лидер, който беше застрелян на улицата край Кремъл през февруари 2015 г.

На фасадата на Столичния общински съвет ще бъде вдигнато и знамето на Украйна редом до българския флаг и този на ЕС като знак на съпричастност към жертвите от войната.

Решенията бяха взети въпреки съпротивата на общинските съветници от БСП, ВМРО и "Атака", които този път се разграничиха от мнозинството на ГЕРБ.


София отново излиза на шествие в подкрепа на Украйна след зверствата в Буча


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023
Живот

 За мисията да променяш детски съдби и да лекуваш невидими травми: Динилия Кръстева от фондация “Надежда за малките”

Майка на поне 178 деца, чийто живот не спира да се движи от чувството за смисъл - така накратко можем да опишем Данилия Кръстева - двигателят на фондация “Надежда за малките”.

16:00 - 08.12.2023
Важно днес

СДВР започна спецоперация за намаляване на инцидентите с пешеходци

Засилено е полицейското присъствие в районите около учебните заведения

15:59 - 08.12.2023
Кариерен (ре)старт

Yettel посрещна новите участници в 9-ото издание на „Рамо до рамо“

Четири пъти повече души участваха в програмата в сравнение с миналата година 

15:58 - 08.12.2023