Обрат по казуса с Войнишкия мемориал пред НДК, Васил Терзиев оставя проекта в сила

Кметът на София Васил Терзиев се отказа от намерението си да спре проекта за изграждане на Войнишкия паметник на Първи и Шести полк от Първа софийска пехотна дивизия пред НДК, който е съществувал на мястото на демонтирания вече паметник "1300 години България".

Терзиев сам обяви решението си на извънредно заседание на Комисията по култура в СОС, няколко дни след като беше издал заповед за отмяната му.

Той обаче постави три проблема пред съветниците, които призова да се "учим от грешките, които правим".

  • Да не бъдат игнорирани критиките на сдруженията на архитектите, които са недоволни от условията на конкурса: "Всеки път когато не зачитаме и не слушаме внимателно какво ни казва определена несъгласна страна, а се прави нещо въпреки обоснованите предложения, резултатите не са много добри", каза Терзиев, като даде за пример и организацията на движението около "Патриарх Евтимий".
  • Да не се допуска разминаване между броя на установените загинали войници в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Според историците става дума за 4100 души, но на оригиналните стени от мемориала са изписани имената на около 3000 души. "Когато говорим за родова памет, всеки човешки живот е важен", каза Терзиев.
  • Третият проблем е свързан със съмненията за конструктивна издръжливост на въпросните стени, които според специалисти може да са неустойчиви на силен вятър или земетресения.

Мемориалът трябваше да се възстанови след архитектурен конкурс. Идейният прект беше спечелен от студио "Гебуплан" с ръководител арх. Филипа Гугучкова.

Той трябваше да отговаря на оригиналните чертежи на мемориалните стени и да се постави на старото си място.

Представители на Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите в България и Съюза на българските художници не бяха включени в състава на журито поради отказ от тяхна страна.

Трите организации настояваха конкурсът да се прекрати и да се направи отначало, като се даде свобода за по-различни концепции от идеята за възстановяването в автентичен вид.

Мирослав Боршош (ГЕРБ) обяви решението на Васил Терзиев за "победа", като обяви, че е отговорност на кмета и главния архитект да контролират изграждането и да не допускат споменатите проблеми и разминавания.

"Ако трябва нещо от нас като подкрепа, ще го получи", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024