Снимка: © МВР

42-годишният Борислав Колев, който беше обвинен за пране на пари по схемата за изтеглянето на 53 млн. лв. от средствата за АМ "Хемус", е пуснат под домашен арест с решение на Софийския градски съд.

Съдът не прие искането на СГП за постоянно задържане под стража на Колев, който беше привлечен под наказателна отговорност на 6 декември.

Според разследването, той е човекът, при когото са пристигнали всички 53 060 861 лева, изтеглени на 52 транзакции между юни 2020 и септември 2021 г. от сметките на кухи фирми.

Прокуратурата твърдеше, че Колев е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от АМ „Хемус“. Посочваше се още, че той лично е придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те са теглили паричните суми и са му ги предоставяли.

Скандалът стана публично достояние след акции на МВР и ДАНС в "Автомагистрали" и няколко строителни фирми, получавали авансови плащания за строителството на лотовете на автомагистралата.

Прокуратурата води и свое собствено разследване по случая с "Хемус", по което нямаше никакви официални резултати до този момент.

Борислав Колев е бивш данъчен служител, който в последните години работи като съдия по футзал. Правата му за участие в мачове бяха временно спрени с решение на БФС от 7 декември.

Според BIRD същият човек е съдружник във фирмата “Струма Ар Строй” с Велислав Христов Миленков, който е племенник на кмета на Симитли Апостол Апостолов. Апостолов е благодетел на местния футболен "Септември" и баща на депутата от ГЕРБ Стефан Апостолов, който на няколко поредни вота пренарежда листите на партията в Благоевград и влиза в Народното събрание с преференциален вот.

Кметът Апостолов е свързан с бившия шеф на “Агромах” Методи Бачев, който почина от инфаркт след лека операция на 5 юни 2020 г. Според „Бърд“ Бачев също е част от схемата, с която са източени милионите от “Хемус”.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%