Снимка: © Булевард България

Военната прокуратура е представила 4 тома нови доказателства по разследването срещу обвиняемите за шпионаж в полза на Русия. От тях става ясно, че в ареста задържаните са се уговаряли какви обяснения да дадат, за да манипулират разследването и да обяснят откритите у тях секретни документи.

Това обяви БНТ в деня, в който Военно-апелативният съд гледа мерките за неотклонение на петимата задържани бивши и настоящи членове на Военно разузнаване. Общо при акцията бяха арестуванши шестима души, като един беше пуснат под парична гаранция, защото е направил пълни самопризнания, а на първа инстанция беше решено останалите да останат в ареста за постоянно.

Два от томовете с доказателства, които държавното обвинение е внесло във Военно-апелативния съд, са със секретни материали, намерени по време на обиските, а другите са с разпити на свидетели.

Според националната телевизия – в тях пише, че соченият за ръководител на шпионската група „резидент“ Иван Илиев (бивш шеф във Военното разузнаване) и съпругата му Галина са се запознали в ГРУ, Главното разузнавателно управление на Русия. От доказателствата става ясно още, че настоящият шеф на секретното деловодство в парламента Любомир Медаров редовно е преснимал доклади на ДАНС и НРС, които били предвидени само за президента, премиера и председателя на парламента.

Освен Илиев и Медаров, задържани са още полк. Петър Петров - зам.-директор на Дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ в Министерство на отбраната, и двама действащи служители на ВО.

По делото е разпитван и бившият ръководител на Военна полиция Борислав Сертов. Той е отговарял за групата, която водила задържането на Иван Илиев. Част от служителите на реда отишли „да пият кафе“, когато трябвало да го задържат в района на Руското посолство. Според разследването – това не е случаен ход. Повече детайли за това събитие ще станат ясни по време на делото във Военно-апелативния съд.

Заседанието започна преди 10:00 ч., а два часа по-късно съдебният състав се оттегли да мисли върху мерките именно заради новите доказателства, съобщи БНР.

Първото решение на съда е да остави в ареста полк. Петър Петров. Внесен е иск за по-лека мярка на Иван Илиев, но не е ясно дали тя ще се гледа днес.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сашка Васева е в тежко състояние, близките ѝ откриха дарителска сметка

Нуждае се от спешна операция, за да възстанови зрението си и да пребори рака

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада