Шестима души са обвинени за шпионаж в полза на Русия Снимка: © Булевард България

Шестима души са обвинени по "по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава". Един от издирваните е направил опит да избяга по време на операцията, като се е намирал "в близост до руското посолство".

Според данните на прокуратурата: сред заподозрените е бивш ръководен кадър на служба "Военно разузнаване" към МО, който на пресконференцията беше условно наречен "Резидент". Името му не беше съобщено, но стана ясно, че е завършил образованието си "в България и чужбина", включително в школа на ГРУ в Москва.

"Неговата основна задача е да изгради нелегална агентурна мрежа, за тази цел е вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС", каза говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

Съпругата на "резидента" също е уличена в изнасяне на класифицирана информация. Жената е с двойно българско и руско гражданство и се е ползвала "с доверието на руските дипломати, акредитирани у нас".

"Тя е играла ролята на посредник между резидента и служител на Руското посолство, като е предавала информация и парични средства', каза Милева.

На пресконференцията на прокуратурата бяха публикувани записи от влизането на жената в сградата на посолството в София на 11 януари и на 25 февруари.

Сред предполагаемите участници в организираната престъпна група за шпионаж има служители с достъп до класифицирана информация, а част от тях са "обучавани от т.нар. резидент в оперативно майсторство".

Първият участник е "ръководен кадър от системата на Министерството на отбраната", с основни задължения за планиране и бюджет на ведомството. Вторият е действащ служител във "Военно разузнаване", който е отговарял за изготвянето на информация по линия на хибридните заплахи и рискове, вкл. от Руската федерация. Третият участник е военен разузнавач, участвал в няколко мисии на български военни контингенти зад граница. Четвъртият заподозрян е бивш служител на "Военно разузнаване", като в това си качество е бил командирован като секретар, военно аташе и аташе по отбраната в чужбина. Той е директор на регистратурата за класифицирана информация към Народното събрание.

Според прокуратурата групата се е срещала всеки месец на предварително уговорена дата.

Направени са записи, които показват как служителите на "Военно разузнаване" са правили снимки на документи от служебните си компютри, за които се предполага, че са изнасяли на "резидента" на предварително уговорени срещи - една от тях е "преди игра на тенис".

В един от публикуваните записи "резидентът" коментира, че "аз не съм малко про-съветски, аз съм про-сталински", според разшифровката на прокуратурата. Мъжът продължава да разказва, че е бил на 7 години, когато е научил за смъртта на Сталин по радиото, а "баща ми почна да плаче".

"Сега не можем да кажем колко ще дават, защото зависи от материала. Но по принцип те дават по-често във валута. Как предпочиташ във валута или в български левове? Защото валутата е малко нож с две остриета. Трябва да ходиш и да я обръщаш", казва предполагаемият ръководител на групата. Обсъжданите суми са по 2000-3000 лв. на месец.

От обвинението обявиха операцията като "безпрецедентна в нова история на България".

"Искам да кажа на българските граждани, че могат да се гордеят с българските служби за сигурност и в частност ДАНС и Военно разузнаване, които в последните години най-после възстановиха своя професионален капацитет, силно пострадал в годините на т.нар. преход. И искрено се надявам това да е траен процес, защото това е в интерес не само на България, а на всеки един българин", каза Иван Гешев на пресконференцията.


Минути по-рано главният прокурор Иван Гешев публикува многозначително послание в профила си в Twitter, с което задочно потвърди неофициалните данни за акция срещу предполагаеми руски шпиони в България.

Гешев публикува снимка с цитат на ген. Иван Колев - командир на Първа конна дивизия по време на Първата световна война, която има ключова роля за успехите на българската армия срещу руските и румънските войски през 1915-1916 г.

"Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят руснаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България", гласи цитатът на ген. Колев, споделен от Гешев.

Публикацията е допълнена с коментара "Поздравления за колегите, които работят, за да защитят интересите на България" от главния прокурор.

Малко по-рано стана ясно, че ДАНС и няколко служби за сигурност са организирали акция срещу лица, за които се предполага, че са изнасяли секретна информация в полза на Русия.

Изходите на София бяха блокирани в четвъртък вечер заради операцията. Заловени са няколко души, като за единия се твърди, че е избягал при опит за арест, и се е опитал да се укрие в руското посолство.

В последните няколко години България периодично експулсира руски дипломати по подозрение за извършване на шпионска дейност, като в най-скорошния случай (от септември 2020 г.) ставаше дума за двама дипломати от търговското представителство на Русия. Беше обявено, че те са събирали информация за различни аспекти от работата на българските въоръжени сили, както за целта са контактували с български граждани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024