Снимка: © Булевард България

Шестима души са обвинени по "по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава". Един от издирваните е направил опит да избяга по време на операцията, като се е намирал "в близост до руското посолство". 

Според данните на прокуратурата: сред заподозрените е бивш ръководен кадър на служба "Военно разузнаване" към МО, който на пресконференцията беше условно наречен "Резидент". Името му не беше съобщено, но стана ясно, че е завършил образованието си "в България и чужбина", включително в школа на ГРУ в Москва. 

"Неговата основна задача е да изгради нелегална агентурна мрежа, за тази цел е вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС", каза говорителката на главния прокурор Сийка Милева. 

Съпругата на "резидента" също е уличена в изнасяне на класифицирана информация. Жената е с двойно българско и руско гражданство и се е ползвала "с доверието на руските дипломати, акредитирани у нас". 

"Тя е играла ролята на посредник между резидента и служител на Руското посолство, като е предавала информация и парични средства', каза Милева. 

На пресконференцията на прокуратурата бяха публикувани записи от влизането на жената в сградата на посолството в София на 11 януари и на 25 февруари

Сред предполагаемите участници в организираната престъпна група за шпионаж има служители с достъп до класифицирана информация, а част от тях са "обучавани от т.нар. резидент в оперативно майсторство". 

Първият участник е "ръководен кадър от системата на Министерството на отбраната", с основни задължения за планиране и бюджет на ведомството. Вторият е действащ служител във "Военно разузнаване", който е отговарял за изготвянето на информация по линия на хибридните заплахи и рискове, вкл. от Руската федерация. Третият участник е военен разузнавач, участвал в няколко мисии на български военни контингенти зад граница. Четвъртият заподозрян е бивш служител на "Военно разузнаване", като в това си качество е бил командирован като секретар, военно аташе и аташе по отбраната в чужбина. Той е директор на регистратурата за класифицирана информация към Народното събрание

Според прокуратурата групата се е срещала всеки месец на предварително уговорена дата. 

Направени са записи, които показват как служителите на "Военно разузнаване" са правили снимки на документи от служебните си компютри, за които се предполага, че са изнасяли на "резидента" на предварително уговорени срещи - една от тях е "преди игра на тенис". 

В един от публикуваните записи "резидентът" коментира, че "аз не съм малко про-съветски, аз съм про-сталински", според разшифровката на прокуратурата. Мъжът продължава да разказва, че е бил на 7 години, когато е научил за смъртта на Сталин по радиото, а "баща ми почна да плаче". 

"Сега не можем да кажем колко ще дават, защото зависи от материала. Но по принцип те дават по-често във валута. Как предпочиташ във валута или в български левове? Защото валутата е малко нож с две остриета. Трябва да ходиш и да я обръщаш", казва предполагаемият ръководител на групата. Обсъжданите суми са по 2000-3000 лв. на месец. 

От обвинението обявиха операцията като "безпрецедентна в нова история на България". 

"Искам да кажа на българските граждани, че могат да се гордеят с българските служби за сигурност и в частност ДАНС и Военно разузнаване, които в последните години най-после възстановиха своя професионален капацитет, силно пострадал в годините на т.нар. преход. И искрено се надявам това да е траен процес, защото това е в интерес не само на България, а на всеки един българин", каза Иван Гешев на пресконференцията.


Минути по-рано главният прокурор Иван Гешев публикува многозначително послание в профила си в Twitter, с което задочно потвърди неофициалните данни за акция срещу предполагаеми руски шпиони в България. 

Гешев публикува снимка с цитат на ген. Иван Колев - командир на Първа конна дивизия по време на Първата световна война, която има ключова роля за успехите на българската армия срещу руските и румънските войски през 1915-1916 г. 

"Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят руснаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България", гласи цитатът на ген. Колев, споделен от Гешев. 

Публикацията е допълнена с коментара "Поздравления за колегите, които работят, за да защитят интересите на България" от главния прокурор. 

Малко по-рано стана ясно, че ДАНС и няколко служби за сигурност са организирали акция срещу лица, за които се предполага, че са изнасяли секретна информация в полза на Русия. 

Изходите на София бяха блокирани в четвъртък вечер заради операцията. Заловени са няколко души, като за единия се твърди, че е избягал при опит за арест, и се е опитал да се укрие в руското посолство. 

В последните няколко години България периодично експулсира руски дипломати по подозрение за извършване на шпионска дейност, като в най-скорошния случай (от септември 2020 г.) ставаше дума за двама дипломати от търговското представителство на Русия. Беше обявено, че те са събирали информация за различни аспекти от работата на българските въоръжени сили, както за целта са контактували с български граждани. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"

КС реши: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията

Актовете му не се отменят и няма проблем да е депутат

В 4-хилядното село Градец доскоро не вярваха в Covid, но вече над 50 души искат да се ваксинират

Там почина 28-годишна родилка, която загуби и близнаците си заради коронавируса

Жаир Болсонаро - първият президент, който рискува да бъде обвинен заради провала с Covid

Бразилските сенатори искат начало на процес срещу него заради "престъпления срещу човечеството"