Официално: Лиз Тръс ще е новият премиер на Великобритания Снимка: © Getty Images

Действащият външен министър на Великобритания Лиз Тръс е новият лидер на Консервативната партия и ще бъде избрана за премиер на страната, след като спечели вътрешните избори за наследник на Борис Джонсън.

Тръс ще замени Джонсън, който подаде оставка под натиск на съпартийците си от парламентарната група в началото на юли.

47-годишната Лиз Тръс, която беше смятана за фаворит в последните седмици, е спечелила 81 326 гласа от членове на Консерваторите, докато съперникът ѝ Риши Сунак е успял да привлече 60 399 избиратели.

Гласуването се проведе между 1 август и 2 септември, като бюлетините бяха преброени през последния уикенд.

В обръщението си към партията Тръс обяви, че приема като висока чест избора си като министър-председател. Тя описва изминалите месеци като "едно от най-дългите интервюта за работа в историята.

Тя благодари и на Джонсън, когото нарече "свой приятел", и го поздрави за това, че "изпълни Brexit, смачка Джеръми Корбин (бившия лидер на Лейбъристката партия), разгърна ваксинационната кампания и се изправи срещу Владимир Путин".

"Борис... Възхищават Ви се от Киев до Карлайл", каза Тръс пред съпартийците си, но последната ѝ похвала за отиващия си министър-председател беше посрещната от многозначителна пауза преди ръкоплясканията.

Очаква се Джонсън да посети кралица Елизабет II в замъка Балморал, за да поднесе официално оставката си. Малко след това Лиз Тръс също ще се срещне с кралицата, за да приеме мандата.

Очаквайте подробности.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024