Огнян Герджиков: Засаждате дърво и искате след 5 дни да даде плодове - това е 45-ото Народно събрание Снимка: © bTV

„Предполагам, че служебният премиер ще бъде юрист“ – това смята председателят на 39-ото Народно събрание и бивш служебен министър председател (2017) Огнян Герджиков.

Юристът, който беше назначен от президента Румен Радев и управляваше в продължение на 97 дни от януари до май 2017, обяви, че не подкрепя бързите промени в законодателството и машинното гласуване.

„Замислих се дали може да очаквате да засадите дърво и да искате след 5 дни да даде плодове. Това беше работата на 45-ия парламент с тази скорост и с промените в Изборния кодекс. Имаме голяма язва в българското законодателство, затова непрекъснато го променяме, затова гоним чуждите инвеститори. Ние искаме да бъдем примамлива страна за тях, а те бягат. То си е за бягане“, каза Герджиков в „Тази сутрин“ по bTV.

В сряда БСП връща третия мандат на президента Румен Радев и той трябва да издаде указ за разпускане на Народното събрание и за предсрочни избори, които да насрочи в рамките на до 2 месеца.

Огнян Герджиков не изключва „хаос“ при следващото гласуване. „Много ме притеснява машинното гласуване, което на пръв поглед изглежда технологично, но защо само в няколко държави в света има машинно гласуване – Индонезия, Венецуела? Конституционният съд преди години го отмени, защото се нарушават демократични принципи, софтуерът може да ни измами. Доставката на машини зад граница също е проблем“, твърди той. „Не е изключено да влезем в тежка политическа криза, дано не съм прав“.

На следващите избори ще се гласува 100% машинно в секциите с над 300 избиратели, а до хартия ще се прибягва само при технически проблеми.

Румен Радев трябва също така да назначи служебен кабинет. Според Огнян Герджиков новият служебен премиер трябва да е „стабилен, сериозен, компетентен човек, равно отдалечен от политическите партии, защото основната му задача е да организира избори, което никак няма да е лесно“. Казва, че „има по-подходящи хора от него“, които да заемат този пост.

„Предполагам, че ще бъде юрист, може обаче да е икономист, финансист. Най-важното е един премиер да има подходящите хора за министри и съветници, самият премиер може да не е толкова силен, но тези около него трябва да са“, твърди той.

Герджиков ще запомни 45-ото Народно събрание с „рекорда по кратък живот, изключителното бързане в законодателния процес, големия брой законопроекти, недобрия тон при дебатите“. Според него не се е стигнало до съставяне на кабинет, защото ни „липсва коалиционна култура“.

„Теоретично животът на служебния кабинет може да е много дълъг, за съжаление. Ако се завърти рулетката и пак не се състави кабинет при следващото раздаване на картите, може да видим точно това. Служебното правителство има шанс да подготви и президентските избори, ако се стигне дотам. Това е политическа криза - не конституционна, а политическа, което все пак не я прави по-красива“, смята той.


"Пари са дадени, значи не лъжем", и други уроци от учебника на КГБ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024