"По стечение на обстоятелствата съм се сдобил с доста неоригинално име. Често получавам имейли по погрешка, а при нови регистрации потребителското име е винаги заето. Бъркаха ме с мафиотски бос с медицински прякор, бъркаха ме с бял хакер, обвинен в тероризъм, а наскоро и с вносител на машини за гласуване, търсещ да си осигури лоби срещу 100 лв. За съжаление или за щастие, не съм нито един от горните, а просто човек, който вярва, че част от полученото трябва да се връща в полза на обществото".

Думите са на 31-годишния Иван Тодоров, чието име и политически пристрастия бяха въвлечени в медийния оборот по напълно независещи от него причини. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов го нарочи за собственик на една от най-големите компании за правно-информационни системи, от която ЦИК наскоро купи над 9000 машини за гласуване.

В същия ден група депутати от ГЕРБ размахаха разпечатка с негово дарение за "Да, България" в размер на 100 лв., за да защитят неверните твърдения на премиера в оставка.

След цял ден на политически манипулации, превърнали се в централни новини, човекът беше принуден да обясни, че "няма сестра" - по-точно, че няма акционерно дружество и че не е 63-годишен адвокат.

За да се стигне до подобна трагикомична ситуация, бяха достатъчни две пресконференции в централата на ГЕРБ в деня след Великден. Текста чете: Бойко Борисов. Режисьори на дублажа: Георг Георгиев и Тома Биков.

Премиерът в оставка обича да цитира "учебниците на КГБ" по темата за компроматите. Според неговия прочит - най-успешната манипулация се прави тогава, когато определени истини за някого се смесят с лъжи. Ефектът е най-силен, когато "отвратиш и самия герой" на компромата.

Същото се случи и на 3 май - този път той лично "роди" внушението, че доставчиците на машини за гласуване в България са финансирали "Да, България" с дарения.

Десислава Атанасова: Не знам кога ще обявят поръчката за тези машини, кой ще я спечели и как ще ги достави....

Бойко Борисов: Аз знам. Аз знам.

Десислава Атанасова: Ами Вие разполагат с повече информация...

Бойко Борисов: Ами тази фирма е дарител на "Да България", прочетете и вижте, то си се вижда. Кой е дарителят, на кого дарява и защо се пробутва. Нищо против фирмата, ама то си пише. Дарител.

Десислава Атанасова: Добре, че поне КС прие решение* по отношение на даренията. Така че фирмата дарител ще бъде ограничена в своите дарения.

Малко след пресконференцията на ГЕРБ дойде и реакция от страна на "Да България":

"Много пъти съм твърдял, че Бойко Борисов е лъжец. Днес той за пореден път потвърди този факт като каза, че фирмата, която доставя хардуера за машинното гласуване в страната, е спонсор и е дарявала пари на Да, България. Това е абсолютна лъжа. Нито фирмата, нито собственикът ѝ са сред дарителите ни", написа Иво Мирчев в своя публикация във Facebook.

Мажоритарен собственик на "Сиела норма" АД е проф. Иван Тодоров - адвокат, специалист по административно право и процес, почетен консул на Антигуа и Барбуда за Република България.

Пред "24 часа", чийто редовен автор е, Тодоров каза, че никога не е членувал в политически партии и не е правил дарения за партии.

Опровержението обаче беше последвано от второ привикване на журналистите в централата на ГЕРБ - този път заради изявления на депутатите Георг Георгиев и Тома Биков.

"Всяка една лъжа ще бъде опровергавана и разкривана. Да започнем с това, което колегата Иво Мирчев каза днес - че не е вярно, че техен спонсор е г-н Иван Тодоров. Разпечатка от Сметната палата. Името ясно фигурира тук", казва Георгиев.

Бившият зам.-външен министър, който се прочу с твърдението си за "написаната на коляно" критична позиция на ръководителите на Комисията по външна политика в Сената на САЩ, е председател на младежкия ГЕРБ. Едно от новите "остриета" на партията, Георгиев беше водачът на депутатския флашмоб пред къщата на Бойко Борисов в Банкя на Разпети петък, когато народни представители и активисти на ГЕРБ се появиха с тениски "Аз вярвам само на този човек", за да пазят имота от евентуални протести.

На пресконференцията той показа справка от декларираните дарения на "Да, България", на която се виждат единствено две имена, дата и основание за дарението.

На уточняващ въпрос от БНТ кога и колко пари са дарени на "Да България" от Иван Тодоров, Георгиев обяви следното:

"Датата е 20 септември 2019 г. Паричен превод за местни избори - 100 лева. Сега вие ще кажете "За 100 лева ли става въпрос?". Разбира се, че не става въпрос за сумата, става въпрос за принципа. Защото се каза "Лъжете, че са дадени дарения". Ами не, не лъжем, и един лев да е, една стотинка да е, пари са дадени. Това означава, че не лъжем. Истината да се търси при онези, които афишираха обратното".

Пари са дадени. От Иван Тодоров. Но не от 63-годишния юрист от "Сиела норма", а от споменатия в началото Иван Тодоров, роден през 1990 г. Той посочва, че справката за дарението му е използвано от ГЕРБ "с цел създаване на фалшиви новини, скрояване на компромат и евтина пропаганда в стила на близките до тях кафяви медии".

"Уважаеми дами и господа от Политическа Партия ГЕРБ в парламента, в телевизора, в джипката, в хола в Банкя или някъде другаде. Жалко е, че във вашия свят даренията и публичното финансиране винаги са свързани с корупция. Нелепи сте! Време е да си ходите", пише Иван Тодоров.

За справка: Решението на Конституционния съд срещу неограничените корпоративни дарения беше произнесено след жалба на президента Румен Радев по повод промени в Закона за политическите партии, предложени от ДПС и подкрепени от ГЕРБ през 2019 г. Още тогава "Патриотите" настояваха да се постави лимит върху фирмените дарения - не заради опасенията в лобизъм, а защото по думите на Валери Симеонов "В България големите икономически субекти са контролирани, изнудвани и манипулирани от големите партии, най-вече от управляващите партии". Предложението му не се прие.

ГЕРБ имаше управляващо мнозинство и през 2020 г., когато Народното събрание прие въвеждането на машинното гласуване във всички секции с повече от 300 избиратели, макар че партията никога не е била особено активен привърженик на тази технология.

Кой заложи бомбата със "судоку-протоколите" за Избори 2021

Настоящият състав на ЦИК направи голямата поръчка на машини за над 9000 секции в цялата страна. Две фирми-финалистки подадоха почти дословно идентични оферти - "Лекс.бг" и "Сиела норма", а членовете на комисията решиха да не прекратяват процедурата независимо от изказаните съмнения за предварително споразумение между кандидатите. "Сиела" беше избрана пред "Лекс" само цената й беше с 1000 лева по-ниска. Фирмата доставяше на ЦИК по-малък брой машини под наем за изборите от 2014 г. насам.

Новият състав на парламента реши да наложи машините като основен метод за гласуване както в България (за големите секции), така и за българите в чужбина. За тях ще е необходима допълнителна поръчка и логистика. На последните избори секциите в чужбина бяха 465, но сега лимитът за броя им в страни извън ЕС беше премахнат.

Последната промяна в Изборния кодекс от 45 НС очевидно беше използвана от ГЕРБ като повод за пълна промяна на тактиката в сравнение с говоренето им до преди няколко месеца. Така започна острата атака срещу организирането на машинното гласуване на следващия вот. Така и учебниците на КГБ отново влязоха в употреба.


Кметове на ГЕРБ решиха да протестират срещу "подпорната стена" на Алепу с 1 г. закъснение


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро