Една година след масовите протести срещу застрояването на плажа на Алепу с 4-етажна сграда, кметове и активисти на ГЕРБ решиха да организират протест срещу проекта. 

В акцията от 1:40 мин. във Facebook са се включили кметът на Бургас Димитър Николов и  кметът на Стара Загора Живко Тодоров - двама от заместниците на Борисов, нарочени за изключване от Изпълнителната комисия на ГЕРБ заради слабите резултати на изборите.

Повод за акцията на ГЕРБ е новината, че проектът за изграждане на курортно селище "Алепу вилидж" е продаден от дъщерната фирма на "Главболгарстрой" - "ГБС Турс" - на общинския съветник от коалицията МИР (партия МИР, "Воля" и БЗНС) в Приморско Стоян Василев. Той е брат на Здравко Василев (известен с участието си в Big Brother), който беше кандидат-депутат на "Изправи се! Мутри вън". 

Сделката стана повод за изрично разграничение от страна на Здравко Василев, който обяви, че е разочарован от решението на брат си да довърши скандалния строеж. Мая Манолова също се появи на Алепу в края на миналата седмица и обяви, че движението й няма нищо общо с новия собственик на комплекса, а строежът трябва да бъде премахнат и виновниците за него - наказани. 

Въпреки това протестът на ГЕРБ издига плакати с надписи "Мая, това ли е новият морал?" и "Да, България е Да, на мутрите". 

"Светът не е виждал подобно нещо – подпорен хотел. Новосформираното мнозинство се опита да придобие чрез поставени лица това чудо на природата и да довърши строежа. Така ли ще управляват занапред", казва Бойчо Георгиев, общински съветник на ГЕРБ в Бургас и бивш директор на местната РИОСВ. 

Скандалите около съоръжението всъщност избухнаха още преди година заради съмненията, че то ще се ползва като незаконен хотел. Разрешение за строителство е издадено от главния архитект на Созопол през 2018 г. за "укрепване на свлачище" като първи етап преди строителството на куротен комплекс с подземна и надземна част. 

Проектант на "стената" е студиото "А и А Архитекти", чийто съосновател е арх. Ангел Захариев - съпруг на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева

Самият той е главен проектант на съоръжението при Алепу. "Какво като съм съпруг на вицепремиера? Да спра да работя ли?", беше отговорът му пред "Медиапул" по повод семейните отношения с външния министър.

Недоволството от поредното застрояване на черноморското крайбрежие и готвените промени в Закона за биоразнообразието доведоха до големи протести в края на юни и началото на юли 2020 г. в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Благоевград и други градове в страната. 

"Морето е за всички, не е за богати чички": Стотици граждани на протест в защита на природата

Скандалът накара премиера Борисов да нареди на директора на ДНСК Иван Несторов да провери казуса, като твърдеше, че "тези кутийки... ще станат прекрасно местообитание на птички", но няма да се превърнат в хотел. 

"Главболгарстрой" обявиха, че се оттеглят от проекта на 29 април 2021 г. "независимо от факта, че извършеното строителство е напълно законосъобразно и в съответствие с одобрените проекти". 

"Холдингът не желае да понася допълнителни репутационни щети от курортния комплекс и се концентрира върху изпълнението на основните си проекти", се казваше в информацията, с която се обявяваше, че "ГБС Турс" прехвърля правото на строеж на Стоян Василев. 


"Пари са дадени, значи не лъжем", и други уроци от учебника на КГБ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед