Посолството на САЩ "покри" позицията на сенаторите за корупцията в България Снимка: © Getty Images

Критичната позиция на американските сенатори Боб Менендес и Джим Риш за корупцията в България провокира война на интерпретациите месец преди парламентарните избори.

Въпреки че документът е публикуван в сайта на Посолството на САЩ в България - ръководството на МВнР твърди официално, че е получило уверения от дипломатическото представителство в София, и от Държавния департамент във Вашингтон, че "това изявление не обвързва правителството на САЩ, което по никакъв начин не би искало да влияе на предизборната кампания у нас".

Интересното е, че оригиналната версия на текста е публикувана в сайта на посолството на САЩ в България в секцията "Новини и събития", но трудно се открива сред последните статии.

Причината е, че датата на публикуване на становището е сгрешена поради неясна причина - вместо "4 март 2021 г." е зададено "4 март 2020 г.".

Линк към статията се намира при филтрирането на новините по ключова дума, но тя не се показва в автоматично агрегираните последни статии от посолството поради сгрешената година.

Сред последните известия на Посолството (към 19:30 ч. на 5 март) са участие на н.пр. Херо Мустафа в във видеоконферентна връзка по повод Международния ден на жените, актуална информация за Covid-19, прессъобщение на държавния секретар Антъни Блинкън за националния празник Трети март и др.

От позицията на МВнР става ясно, че са поискани обяснения от посолството по повод декларацията на сенаторите.

По-рано днес ГЕРБ свика специална пресконференция с участието на зам.-външния министър и председател на младежката структура на партията Георг Георгиев и бившия ръководител на МВнР (настоящ кандидат-депутат) Даниел Митов, за да постави под съмнение легитимността на критиките на двамата американски политици.

Менендес (Демократическа партия) е председател на Комисията по външна политика на Сената, а Риш е най-високопоставеният републиканец в нейния състав със статут, сходен на зам.-председател. Въпреки това Георг Георгиев допусна, че критиките им към управлението са "лична позиция", "набързо писана на коляно", която не отговаря на "истинските контакти между България и САЩ".

Той обяви, че в сайта на Сената не присъства подобен документ като официално изявление на институцията и намекна, че бившият зам.-председател на партията Цветан Цветанов е лобирал за публикуването й, без да го назовава по име.

Ръководителят на "Републиканци за България" беше на посещение в САЩ заедно с Павел Вълнев, съосновател и основен финансов двигател зад новия партиен проект.

Кандидатът на "Републиканци..." за депутат Джема Грозданова (бивш председател на Комисията по външна политика в 44 НС от ГЕРБ) обяви пред "Панорама", че няма информация за намеса на Цветанов в изработването на декларацията на сенаторите.

В същото време тя добави: "По-голяма легитимация на тези думи, които се казват от Щатите, няма от това да се качи информацията на американското посолство".

Министерството на външните работи на България излезе с официално становище малко след партийната пресконференция на ГЕРБ, в което се казва, че институцията изразява "учудване по повод личната позиция на двама сенатори от САЩ, която не изразява мнението на Сената и не отразява равнището на двустранните ни отношения".

"Отношенията между САЩ и България никога досега не са били по-активни и по-задълбочени", се казва в съобщението на Външно министерство.

Документът на сенаторите Менендес и Риш обаче трудно може да се нарече "писан на коляно". Публикуван е в страницата на Комисията по външна политика на Сената още на 4 март - както в рубриката с изявления на Менендес, така и на Риш. Фактът, че подписан от представители на Демократите и Републиканците в горната камара на законодателното събрание на САЩ, може да се тълкува като знак за надпартийно единомислие по темата за проблемите в управлението на България.

Писмото на сенаторите, което разбуни духовете в предизборна София, съдържаше констатации за позиционирането на България в класациите за възприятия на корупцията и свобода на словото.

"В продължение на почти 8 месеца с поредица от протести хората в България призоваваха за край на корупцията и спазване на върховенството на закона и демократичните ценности. Докато парламентарните избори през април приближават, императивна задача на правителството на България е да спазва тези ценности. В духа на дългогодишните ни взаимоотношения, Съединените щати би трябвало да подкрепят тези призиви и да помогнат на България в справянето с корупцията, възстановяването на независимите медии и върховеноството на закона. Стъпките, които България предприема за решаване на тези проблеми, само ще послужи за допълнително укрепване на нашите отношения", се казва в текста.


Още по темата можете да прочетете тук:

Позицията на американски сенатори за корупция в България разпали обвинения между Радев и ГЕРБ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024