Снимка: © Getty Images

Критичната позиция на американските сенатори Боб Менендес и Джим Риш за корупцията в България провокира война на интерпретациите месец преди парламентарните избори. 

Въпреки че документът е публикуван в сайта на Посолството на САЩ в България - ръководството на МВнР твърди официално, че е получило уверения от дипломатическото представителство в София, и от Държавния департамент във Вашингтон, че "това изявление не обвързва правителството на САЩ, което по никакъв начин не би искало да влияе на предизборната кампания у нас". 

Интересното е, че оригиналната версия на текста е публикувана  в сайта на посолството на САЩ в България в секцията "Новини и събития", но трудно се открива сред последните статии. 

Причината е, че датата на публикуване на становището е сгрешена поради неясна причина - вместо "4 март 2021 г." е зададено "4 март 2020 г.".

Линк към статията се намира при филтрирането на новините по ключова дума, но тя не се показва в автоматично агрегираните последни статии от посолството поради сгрешената година.

Сред последните известия на Посолството (към 19:30 ч. на 5 март) са участие на н.пр. Херо Мустафа в във видеоконферентна връзка по повод Международния ден на жените, актуална информация за Covid-19, прессъобщение на държавния секретар Антъни Блинкън за националния празник Трети март и др. 

От позицията на МВнР става ясно, че са поискани обяснения от посолството по повод декларацията на сенаторите.

По-рано днес ГЕРБ свика специална пресконференция с участието на зам.-външния министър и председател на младежката структура на партията Георг Георгиев и бившия ръководител на МВнР (настоящ кандидат-депутат) Даниел Митов, за да постави под съмнение легитимността на критиките на двамата американски политици. 

Менендес (Демократическа партия) е председател на Комисията по външна политика на Сената, а Риш е най-високопоставеният републиканец в нейния състав със статут, сходен на зам.-председател. Въпреки това  Георг Георгиев допусна, че критиките им към управлението са "лична позиция", "набързо писана на коляно", която не отговаря на "истинските контакти между България и САЩ".

Той обяви, че в сайта на Сената не присъства подобен документ като официално изявление на институцията и намекна, че бившият зам.-председател на партията Цветан Цветанов е лобирал за публикуването й, без да го назовава по име. 

Ръководителят на "Републиканци за България" беше на посещение в САЩ заедно с Павел Вълнев, съосновател и основен финансов двигател зад новия партиен проект. 

Кандидатът на "Републиканци..." за депутат Джема Грозданова (бивш председател на Комисията по външна политика в 44 НС от ГЕРБ) обяви пред "Панорама", че няма информация за намеса на Цветанов в изработването на декларацията на сенаторите. 

В същото време тя добави: "По-голяма легитимация на тези думи, които се казват от Щатите, няма от това да се качи информацията на американското посолство". 

Министерството на външните работи на България излезе с официално становище малко след партийната пресконференция на ГЕРБ, в което се казва, че институцията изразява "учудване по повод личната позиция на двама сенатори от САЩ, която не изразява мнението на Сената и не отразява равнището на двустранните ни отношения". 

"Отношенията между САЩ и България никога досега не са били по-активни и по-задълбочени", се казва в съобщението на Външно министерство.

Документът на сенаторите Менендес и Риш обаче трудно може да се нарече "писан на коляно". Публикуван е в страницата на Комисията по външна политика на Сената още на 4 март - както в рубриката с изявления на Менендес, така и на Риш. Фактът, че подписан от представители на Демократите и Републиканците в горната камара на законодателното събрание на САЩ, може да се тълкува като знак за надпартийно единомислие по темата за проблемите в управлението на България. 

 Писмото на сенаторите, което разбуни духовете в предизборна София, съдържаше констатации за позиционирането на България в класациите за възприятия на корупцията и свобода на словото. 

"В продължение на почти 8 месеца с поредица от протести хората в България призоваваха за край на корупцията и спазване на върховенството на закона и демократичните ценности. Докато парламентарните избори през април приближават, императивна задача на правителството на България е да спазва тези ценности. В духа на дългогодишните ни взаимоотношения, Съединените щати би трябвало да подкрепят тези призиви и да помогнат на България в справянето с корупцията, възстановяването на независимите медии и върховеноството на закона. Стъпките, които България предприема за решаване на тези проблеми, само ще послужи за допълнително укрепване на нашите отношения", се казва в текста. 


Още по темата можете да прочетете тук: 

Позицията на американски сенатори за корупция в България разпали обвинения между Радев и ГЕРБ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?