Огромен пожар в сградата на кино "Възраждане" и "Син Сити" в центъра на София Снимка: © YouTube.com/Петър Петров

Огромен пожар се разрази в центъра на София във вторник сутринта. Огънят е пламнал в сградата на бившия театър „Ренесанс“ (кино "Възраждане"), която е паметник на културата. Няма загинали или пострадали, съобщават от МВР.

Сигналът е подаден малко след 7 ч., а на място са изпратени около 10 противопожарни коли. Репортаж на Нова ТВ от мястото на събитието показа гъст облак от дим, който се издига над района. Огънят е бил овладян, съобщават от СДВР. Препоръчва се гражданите да избягват района.

Бил е подпален покривът, а огнеборците са успели да спасят сградата в съседство.

Сградата е построена през 1900 г. Тя е ставала жертва и на друг пожар, след което е възстановена като кино „Възраждане“. Била е и профсъюзен дом "Георги Димитров"

На кръстовището на булевардите "Христо Ботев" и "Тодор Александров" имаше и известна попфолк дискотека - "Син Сити".

Живеещи в района казват, че всяка зима сградата става "обиталище на клошари". Тя не функционира като заведение от началото на 2016 година. От тогава до сега се е случвало да бъде подпалвана няколко пъти.

Собственикът на "Син Сити" Красимир Георгиев още преди няколко години обяви, че иска да строи 12-етажен петзвезден хотел на мястото на сградата, която е част от групов паметник на културата, обявен през 1976 г. По закон тя не може да бъде съборена.

През 2016 г. покривът и прозорците на сградата са премахнати, с което се цели естественото ѝ разрушаване. След сигнал на граждани Дирекцията за национален строителен контрол – район „Възраждане“ нареди на собственика да преустанови всякакви ремонтни и строителни дейности, а Националният институт за недвижимо културно наследство извърши проверка.

Красимир Георгиев, който е собственик още на столичните хотели „Централ“ и „Форум“, каза през 2015 г., че има много стари сгради покрай булевардите "Христо Ботев", "Мария Луиза", "Константин Величков", „които рано или късно ще прераснат в модерни офис центрове“.

Те обаче са част от групови паметници на културата. В началото на века театър "Ренесанс" е наричан "Нова Америка". През Втората световна война сградата е изгоряла при бомбардировки, а след 1944 г. - с доброволния труд и дарения на столичани - театърът е възстановен.

"След такъв инцидент сградата трябва да се отнема от собствениците", заяви министърът на културата Велислав Минеков. "Необходима е законодателна промяна. Ще се постарая това да влезе в прокуратурата".

Малко по-късно Софийска районна прокуратура съобщи, че след потушаването на пожара на място ще бъде извършен оглед и други действия по разследването.

"Това не е първи инцидент в тази сграда – тя е горяла и през март 2017 г. С оглед на това ще бъдат проверени всички възможни версии за инцидента, включително и евентуални умишлени действия, довели до възникване на пожара", заявяват от обвинението.

Собственикът Красимир Георгиев ще трябва да плати глоба от 200 хиляди лева заради бездействие, довело до увреждане на сграда, която е паметник на културата, съобщиха от Столична община.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове.

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024