Снимка: © YouTube.com/Петър Петров

Огромен пожар се разрази в центъра на София във вторник сутринта. Огънят е пламнал в сградата на бившия театър „Ренесанс“ (кино "Възраждане"), която е паметник на културата. Няма загинали или пострадали, съобщават от МВР.

Сигналът е подаден малко след 7 ч., а на място са изпратени около 10 противопожарни коли. Репортаж на Нова ТВ от мястото на събитието показа гъст облак от дим, който се издига над района. Огънят е бил овладян, съобщават от СДВР. Препоръчва се гражданите да избягват района.

Бил е подпален покривът, а огнеборците са успели да спасят сградата в съседство.

Сградата е построена през 1900 г. Тя е ставала жертва и на друг пожар, след което е възстановена като кино „Възраждане“. Била е и профсъюзен дом "Георги Димитров"

На кръстовището на булевардите "Христо Ботев" и "Тодор Александров" имаше и известна попфолк дискотека - "Син Сити".

Живеещи в района казват, че всяка зима сградата става "обиталище на клошари". Тя не функционира като заведение от началото на 2016 година. От тогава до сега се е случвало да бъде подпалвана няколко пъти. 

Собственикът на "Син Сити" Красимир Георгиев още преди няколко години обяви, че иска да строи 12-етажен петзвезден хотел на мястото на сградата, която е част от групов паметник на културата, обявен през 1976 г. По закон тя не може да бъде съборена.

През 2016 г. покривът и прозорците на сградата са премахнати, с което се цели естественото ѝ разрушаване. След сигнал на граждани Дирекцията за национален строителен контрол – район „Възраждане“ нареди на собственика да преустанови всякакви ремонтни и строителни дейности, а Националният институт за недвижимо културно наследство извърши проверка.

Красимир Георгиев, който е собственик още на столичните хотели „Централ“ и „Форум“, каза през 2015 г., че има много стари сгради покрай булевардите "Христо Ботев", "Мария Луиза", "Константин Величков", „които рано или късно ще прераснат в модерни офис центрове“.

Те обаче са част от групови паметници на културата. В началото на века театър "Ренесанс" е наричан "Нова Америка". През Втората световна война сградата е изгоряла при бомбардировки, а след 1944 г. - с доброволния труд и дарения на столичани - театърът е възстановен.

"След такъв инцидент сградата трябва да се отнема от собствениците", заяви министърът на културата Велислав Минеков. "Необходима е законодателна промяна. Ще се постарая това да влезе в прокуратурата".

Малко по-късно Софийска районна прокуратура съобщи, че след потушаването на пожара на място ще бъде извършен оглед и други действия по разследването. 

"Това не е първи инцидент в тази сграда – тя е горяла и през март 2017 г. С оглед на това ще бъдат проверени всички възможни версии за инцидента, включително и евентуални умишлени действия, довели до възникване на пожара", заявяват от обвинението.

Собственикът Красимир Георгиев ще трябва да плати глоба от 200 хиляди лева заради бездействие, довело до увреждане на сграда, която е паметник на културата, съобщиха от Столична община.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал