Около 4000 туристи са засегнати от наводненията по южното Черноморие

Около 4000 туристи са били засегнати по време на наводненията в община Царево - това е приблизителният брой на хората, които са се намирали в хотели или къмпинги в пострадалите южни черноморски курорти на 5 септември.

Към момента има проблем с извозването на гостите, които искат да се приберат, тъй като все още се обследват наводнените пътища и се смята, че е опасно по тях да се движат големи автобуси.

Министърът на туризма Зарица Динкова каза, че ще се свърже с туроператорите, за да може да се помогне с решение за превоза на туристите.

"Искам да благодаря на хората, които реагираха изключително бързо - на хотелиерите, които са създали много добра организация. Благодаря на пожарна, полиция, държава и общински власти действат изключително координирано. Искам да помоля да се вслушвате в указанията на хората, които са тук, за да опазят животите ни. Именно благодарение на тях в цялото това бедствие няма много загинали хора", каза още тя.

Тя описа като "много адекватна" реакцията на хотелиерите по време на наводнението, но призова институциите да работят повече върху превенция и планиране на защитата от бедствия, като предупреди, че суровите метеорологични условия ще се повтарят все по-често.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024