След 21-часово заседание: НС прие Бюджет 2023 Снимка: © Булевард България

В 5:42ч. тази сутрин парламентът одобри окончателно Бюджет 2023 година на заседание, започнало 9 часа сутринта вчера и продължило почти 21 часа.

“Бюджетът е в първоначално зададените параметри с 3% дефицит, със сериозна капиталова програма, с едно преразпределение от част капиталовите разходи към допълнително заплащане, което парламентът направи, в размер на около 300 милиона лева и като цяло с голяма част от фискалните мерки запазени, така че да могат да се съберат приходите”., заяви председателят на парламента Росен Желязков.

Основните заплати на персонала в системата на МВР се увеличават с 10% от 1 август, а някои длъжности ще получат допълнително увеличение със 100 лв. Това ще струва 150 млн. лв. За увеличаване на заплатите в ДАНС бяха отпуснати 5,7 млн. лв., за Държавна агенция "Технически операции" - 3,7 млн. лв.

В Министерство на здравеопазването ще се увеличат възнагражденията на протестиращите центрове за спешна медицинска помощ, а също и на регионалните здравни инспекции - 30 млн. лв. НОИ ще получи 7,83 млн. лв. за увеличение на заплатите.

Заплатите на служителите във фирмите с персонал над 100 души ще се плащат задължително по банков път.

Венко Сабрутев от ПП-ДБ поясни темата за платежната сметка по основни операции:

“Не се заплащат такси, когато са за сметка на получени средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи и обезщетения по социално осигуряване и социално подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти. Сметката за основни операции се обслужва безплатно”.

Депутатите отхвърлиха идеята клиент, който не е получил редовен касов бон в заведение, да може да си тръгне без да плати сметката, но оставиха 9 процентната ДДС ставка за ресторантьорския бранш до края на годината.

Фирмите, регистрирани по ДДС с касови наличности над 50 000 лв. ще трябва да ги декларират на всеки 3 месеца.

“Целта е намаляване на сивата икономика, мерки срещу сивата икономика, което е важна цел и на правителството, и на Народното събрание, но също така да не се допуска прекалена административна тежест за бизнеса”., уточни Мартин Димитров от ПП-ДБ.

За увеличение на месечната помощ за деца от центрове за настаняване от семеен тип бяха отпуснати 1,7 млн. лв., като според депутата от ПП-ДБ Христо Петров (Ицо Хазарта) това ще позволи джобните на тези деца да се увеличат от 52 на 90 лв.

За дейности по асистирана репродукция са заложени 2 млн. лв., което означава, по думите на Павела Митова от „Има такъв народ“, че за всеки инвитро опит се заплаща по 6000 лв. вместо досегашните 5000 лв.

Днешното заседание също се очертава тежко - в програмата му са включени избор на председател на Сметната палата, изслушване на единствения кандидат за управител на здравната каса и окончателно гласуване на закона за горите, с който се разширява сечта на дърва за огрев.

Вместо по обичайното време - в 09:00 ч., депутатите ще се съберат в 13:00 ч.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024