Снимка: © Levski.bg

Сагата около собствеността на ПФК "Левски" най-после приключи - Наско Сираков обяви, че е получил акциите на дружеството, джиросани на негово име от Георги Попов. 

"От тази сутрин, 2 юни – Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, съм собственик на 86,6% от акциите на "ПФК Левски" АД. Искам да изкажа своята благодарност на г-н Георги Попов и г-н Васил Божков за направеното в любимия ни клуб досега и за това, че изпълниха поетия ангажимент да не пречат на клуба", казва Сираков в свое изявление. 

Ветеранът на "Левски" и бивш национал казва още, че на 10 юни ще проведе първа пресконференция, в която ще обяви детайли около състоянието на клуба и бъдещето му. 

Той посочва, че приоритет на отбора в момента ще са мачовете с "Лудогорец" и "Локомотив" Плд, предстоящи в следващите дни. 

"Дела трябват! Само Левски! Ваш, Наско Сираков", завършва обръщението му. 

Кризата в "Левски" 

Футболният клуб беше заплашен от изпадане в несъстоятелност след запорирането на сметките на Васил Божков като главен спонсор. Божков е обвинен в общо 18 престъпления, вариращи от неплащане на държавни такси за лотарийна дейност до организиране на поръчкови убийства. В момента той се намира в Обединените арабски емирства, докато прокуратурата очаква местните власти да реагират по искането за екстрадицията му. 

ПФК "Левски" отлагаше евентуалния фалит благодарение на даренията от фенове, а междувременно баскетболният треньор Тити Папазов лансира идеята да поиска от Божков да се откаже от собствеността си в името на бъдещето на клуба. 

На 13 май 2020 г. Георги Попов и Васил Божков изненадващо решиха да припишат мажоритарния дял с акциите на името на премиера Бойко Борисов, като журналистът Сашо Диков влезе в ролята на "куриер" между посредниците на собствениците в България и Министерски съвет. 

Борисов отказа да приеме акциите, а Диков ги предостави на оперативното ръководство на ФК "Левски" за следващо разпореждане. Ден по-късно депутатът от ДПС Делян Пеевски реши да дари 500 000 лв. за отбора - ход, който доведе до разделение между фенове, акционери и изпълнителния директор Павел Колев. Парите все пак не бяха върнати на Пеевски, а останаха по сметката на "Левски". 

Група ветерани на отбора - сред които и Наско Сираков - апелираха към Божков и Попов да върнат акциите обратно в клуба, за да може той да се самоиздържа. В края на май Георги Попов (също укриващ се в ОАЕ) обяви, че е готов да джироса дела си на Сираков, ако Борисов изрично се откаже от претенции към "Левски". Премиерът отново даде сигнал, че не желае да бъде въвличан в споровете около собствеността на клуба. 

"Някой, ако е искал да направи добро на Левски, ще предаде на Наско Сираков още веднага акциите и ще приключи темата", беше последният коментар на Борисов по темата. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът