Окончателно: Сираков е новият собственик на "Левски" Снимка: © Levski.bg

Сагата около собствеността на ПФК "Левски" най-после приключи - Наско Сираков обяви, че е получил акциите на дружеството, джиросани на негово име от Георги Попов.

"От тази сутрин, 2 юни – Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, съм собственик на 86,6% от акциите на "ПФК Левски" АД. Искам да изкажа своята благодарност на г-н Георги Попов и г-н Васил Божков за направеното в любимия ни клуб досега и за това, че изпълниха поетия ангажимент да не пречат на клуба", казва Сираков в свое изявление.

Ветеранът на "Левски" и бивш национал казва още, че на 10 юни ще проведе първа пресконференция, в която ще обяви детайли около състоянието на клуба и бъдещето му.

Той посочва, че приоритет на отбора в момента ще са мачовете с "Лудогорец" и "Локомотив" Плд, предстоящи в следващите дни.

"Дела трябват! Само Левски! Ваш, Наско Сираков", завършва обръщението му.

Кризата в "Левски"

Футболният клуб беше заплашен от изпадане в несъстоятелност след запорирането на сметките на Васил Божков като главен спонсор. Божков е обвинен в общо 18 престъпления, вариращи от неплащане на държавни такси за лотарийна дейност до организиране на поръчкови убийства. В момента той се намира в Обединените арабски емирства, докато прокуратурата очаква местните власти да реагират по искането за екстрадицията му.

ПФК "Левски" отлагаше евентуалния фалит благодарение на даренията от фенове, а междувременно баскетболният треньор Тити Папазов лансира идеята да поиска от Божков да се откаже от собствеността си в името на бъдещето на клуба.

На 13 май 2020 г. Георги Попов и Васил Божков изненадващо решиха да припишат мажоритарния дял с акциите на името на премиера Бойко Борисов, като журналистът Сашо Диков влезе в ролята на "куриер" между посредниците на собствениците в България и Министерски съвет.

Борисов отказа да приеме акциите, а Диков ги предостави на оперативното ръководство на ФК "Левски" за следващо разпореждане. Ден по-късно депутатът от ДПС Делян Пеевски реши да дари 500 000 лв. за отбора - ход, който доведе до разделение между фенове, акционери и изпълнителния директор Павел Колев. Парите все пак не бяха върнати на Пеевски, а останаха по сметката на "Левски".

Група ветерани на отбора - сред които и Наско Сираков - апелираха към Божков и Попов да върнат акциите обратно в клуба, за да може той да се самоиздържа. В края на май Георги Попов (също укриващ се в ОАЕ) обяви, че е готов да джироса дела си на Сираков, ако Борисов изрично се откаже от претенции към "Левски". Премиерът отново даде сигнал, че не желае да бъде въвличан в споровете около собствеността на клуба.

"Някой, ако е искал да направи добро на Левски, ще предаде на Наско Сираков още веднага акциите и ще приключи темата", беше последният коментар на Борисов по темата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Kaufland

Kaufland събра 44 рецепти от деца за деца в книга. Стоичков украси коледните сладки на премиерата

Внучката на легендарния футболист е на корицата на "Моето първо кулинарно приключение"

14:35 - 11.12.2023
Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023