Олена Зеленска: Ако не спрем Путин, на света няма да има сигурно място за нито един от нас Снимка: © Президентство на Украйна

„Това е война в Европа, в близост до границите на ЕС. Украйна спира силите, които може утре с агресия да влязат във вашите градове под претекст, че спасяват цивилни. Ако не спрем Путин, който заплашва да започне ядрена война, на света няма да има сигурно място за нито един от нас“.

Първата дама на Украйна – Олена Зеленска, направи първото си официално публично изявление от началото на руската военна инвазия в страната. Съпругата на Володимир Зеленски използва сайта на президентството, за да отправи силно послание, в което изброи няколко случая на убити от руснаците деца, благодари на съседните страни за хуманитарната помощ и призова за „затваряне на небето“ над Украйна.

Олена Зеленска: Най-близкият и постоянен съюзник на украинския президент

„Това, което се случи преди повече от седмица, изглеждаше невъзможно“, пише 44-годишната Зеленска в отворено писмо. „В нашата страна цареше мир. Градовете и селата ни кипяха от живот. На 24 февруари всички ние се събудихме с изявлението за руската инвазия. През украинската граница вече минаваха танкове, самолети навлязоха във въздушното ни пространство, системи за изстрелване на ракети обсадиха градовете ни“.

„Въпреки уверенията от страна на медиите, подкрепящи пропагандата на Кремъл и наричащи случващото се „специална операция“ – това всъщност е масово убийство на украински цивилни граждани. Може би най-ужасяващите и натъжаващи примери са децата, които намериха смъртта си по време на тази инвазия. Осемгодишната Алис, която беше убита на улицата в Охтирка, докато дядо ѝ опитваше да я предпази. Или Полина от Киев, която загина по време на обстрела, заедно с родителите си. 14-годишният Арсений беше уцелен в главата от отломките, но нямаше как да бъде спасен, защото заради нестихващия огън линейката не успя да стигне до него“.

„Когато Русия твърди, че не води война срещу цивилните граждани, най-напред назовавам имената на тези убити деца“, пише Олена Зеленска, която заедно с президента има син и дъщеря.

Първата дама на Украйна е обезпокоена, че жените и децата вече живеят в бомбоубежища и мазета, лежат на земята на метростанциите в Киев и Харков. Масовият огън от руските военни в повечето случаи не им позволява да излязат навън в продължение на дни.

„Първите новородени бебета по време на войната видяха най-напред тавана на мазето. Първият им дъх бе изпълнен с острия мирис на въздуха в метростанциите. Към този момент има няколко десетки деца, които в живота си не са виждали мир“, пише Зеленска.

Тя посочва, че някои хора се нуждаят от интензивни грижи и продължително лечение, което не могат да получат в настоящата ситуация. „Как да си инжектираш инсулин в мазето? Или да лекуваш астма, докато тече масов обстрел? Нека не споменаваме хилядите пациенти болни от рак, чийто достъп до химиотерапия е отложен за неопределено време. (...) Много хора, включително възрастни и тежко болни, са откъснати от света и се оказват далеч от семействата си и без никаква подкрепа. Войната срещу тези невинни хора е двойно престъпление“.

„Пътищата ни са пълни с бежанци. Погледнете очите на тези уморени жени и деца, които носят със себе си болката в сърцата от това, че са изоставили любимите си. От това, че животът, който познават, вече е оставен в миналото. Мъжете, които ги изпращат до границата, избухват в сълзи, но смело се завръщат да се бият за нашата свобода. Въпреки целия този ужас – украинците не се предават“, пише първата дама.

„Агресорът, Путин, смяташе, че ще задейства блицкриг срещу Украйна. Но той подцени страната ни, нашите хора и техния патриотизъм. Украинците, без значение от политическите им възгледи, езика, традициите застават в безпрецедентно единство. Докато пропагандата на Кремъл изтъкваше, че украинците ще посрещнат руснаците с цветя и ще ги нарекат спасители, срещу тях се изливат коктейли „Молотов“, гласи писмото на Зеленска.

Тя благодари на хората в атакуваните градове, които са се координирали, за да помогнат на гражданите в нужда. Изразява признателност към работещите в аптеки, магазини, градски транспорт и социални услуги, които са останали в страната.

Зеленска благодари и за хуманитарната помощ от съседните държави, за отварянето на границите, осигуряването на подслон и храна за бежанците, които са вече над 2 милиона души.

„Към всички хора по света, които подкрепят Украйна – ние ви виждаме! Тук сме и оценяваме вашата подкрепа. Украйна иска мир. Но Украйна също така ще защитава границите си. Ще защитава идентичността си. От тези неща никога няма да се откажем“, казва Олена Зеленска.

„В градовете, в които обстрелът продължава, където намираме хора под отломките, се нуждаем от хуманитарна помощ и евакуация на гражданите. Нуждаем се тези, които имат власт, да затворят нашето небе! Затворете небето и ние ще се справим с войната на земята сами“, призовава първата дама на Украйна.

Точно това иска и Володимир Зеленски. Президентът призова Западът да обяви небето над Украйна за зона, забранена за полети. НАТО обаче се противопоставя, тъй като този ход би довел до вероятно начало на военни действия на западните сили срещу руски самолети.

„Обръщам се към вас, медиите - продължавайте да показвате това, което се случва тук, и продължавайте да показвате истината“, добавя Зеленска. „В информационната война, водена от Руската федерация, всяко доказателство е от решаващо значение“.

„И с това писмо казвам на света, че войната в Украйна не е война "някъде там". Това е война в Европа, близо до границите на ЕС. Украйна спира силите, които утре могат агресивно да навлязат във вашите градове под претекст за спасяване на цивилното население. Миналата седмица за мен и съгражданите ми това щеше да изглежда като преувеличение, но днес то е реалността, в която живеем. И не знаем колко дълго ще продължи тя. Ако не спрем Путин, който заплашва да започне ядрена война, в света няма да има безопасно място за нито един от нас“, пише тя.

„Ние ще победим. Благодарение на нашето единство. Единството към любовта за Украйна. Слава на Украйна!“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ердоган похвали Путин за "положителното му отношение" към сделката за зърно

В телефонен разговор Путин и Ердоган са обсъдили и развитието на войната в Украйна

15:53 - 25.03.2023

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023

Явор Божанков: Борисов е на финала на кариерата си, но колко ще продължи този финал?

Има външнополитически риск България трайно да бъде откъсната от сърцето на Европа

09:00 - 25.03.2023