Снимка: © Getty Images

Тазгодишните Олимпийски игри в Токио може да се проведат без публика, обяви президентът на комитета по организацията на събитието в Япония Сейко Хашимото.

Бившата състезателка по шорттрек заяви, че Игрите ще бъдат успешни само ако организаторите успеят напълно да предпазят здравето на спортистите и местните жители. Едно от най-големите спортни събития ще се проведе от 23 юли до 8 август, след като миналата година бе отложено заради пандемията.

Още преди няколко месеца стана ясно, че зрители от чужбина няма да бъдат допускани на олимпиадата, а окончателното решение дали изобщо ще има публика трябва да бъде взето през юни. Причината – увеличаващият се брой инфекции на Covid в Япония.

„Може да стигнем до ситуация, в която да не позволим на нито един зрител да присъства на спортните събития“, каза Хашимото пред AFP.

Повечето хора в страната искат още едно отлагане на Игрите или отменянето им, показват последните проучвания в Япония. В столицата Токио и в други части на острова действа извънредно положение. Заразените от началото на пандемията са над 580 хиляди, жертвите – повече от 10 000, а здравните експерти описват настоящата ситуация като „четвърта вълна“ на коронавируса.

Според Хашимото – провеждането на Олимпийските игри при закрити врата ще намали значително натиска върху болничната система, който е висок през последния месец.

Организаторите не виждат вариант, при който отново да отложат олимпиадата. В опит да спечелят общественото доверие, те представиха правила за всекидневно тестване на спортистите и ограничения при движението им в страната. За тях обаче няма да има карантина, а ваксинацията не е задължителна, макар много държави да имунизират олимпийските си състезатели, за да ги предпазят.

„Игрите ще покажат как светът може да се обедини, независимо от тежките времена. Това е повод да покажем колко обединени можем да бъдем“, каза Сейко Хашимото.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед