Снимка: © Getty Images

Тазгодишните Олимпийски игри в Токио може да се проведат без публика, обяви президентът на комитета по организацията на събитието в Япония Сейко Хашимото.

Бившата състезателка по шорттрек заяви, че Игрите ще бъдат успешни само ако организаторите успеят напълно да предпазят здравето на спортистите и местните жители. Едно от най-големите спортни събития ще се проведе от 23 юли до 8 август, след като миналата година бе отложено заради пандемията.

Още преди няколко месеца стана ясно, че зрители от чужбина няма да бъдат допускани на олимпиадата, а окончателното решение дали изобщо ще има публика трябва да бъде взето през юни. Причината – увеличаващият се брой инфекции на Covid в Япония.

„Може да стигнем до ситуация, в която да не позволим на нито един зрител да присъства на спортните събития“, каза Хашимото пред AFP.

Повечето хора в страната искат още едно отлагане на Игрите или отменянето им, показват последните проучвания в Япония. В столицата Токио и в други части на острова действа извънредно положение. Заразените от началото на пандемията са над 580 хиляди, жертвите – повече от 10 000, а здравните експерти описват настоящата ситуация като „четвърта вълна“ на коронавируса.

Според Хашимото – провеждането на Олимпийските игри при закрити врата ще намали значително натиска върху болничната система, който е висок през последния месец.

Организаторите не виждат вариант, при който отново да отложат олимпиадата. В опит да спечелят общественото доверие, те представиха правила за всекидневно тестване на спортистите и ограничения при движението им в страната. За тях обаче няма да има карантина, а ваксинацията не е задължителна, макар много държави да имунизират олимпийските си състезатели, за да ги предпазят.

„Игрите ще покажат как светът може да се обедини, независимо от тежките времена. Това е повод да покажем колко обединени можем да бъдем“, каза Сейко Хашимото.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката