Олимпиадата в Токио може да се проведе без публика, но няма да бъде отменена Снимка: © Getty Images

Тазгодишните Олимпийски игри в Токио може да се проведат без публика, обяви президентът на комитета по организацията на събитието в Япония Сейко Хашимото.

Бившата състезателка по шорттрек заяви, че Игрите ще бъдат успешни само ако организаторите успеят напълно да предпазят здравето на спортистите и местните жители. Едно от най-големите спортни събития ще се проведе от 23 юли до 8 август, след като миналата година бе отложено заради пандемията.

Още преди няколко месеца стана ясно, че зрители от чужбина няма да бъдат допускани на олимпиадата, а окончателното решение дали изобщо ще има публика трябва да бъде взето през юни. Причината – увеличаващият се брой инфекции на Covid в Япония.

„Може да стигнем до ситуация, в която да не позволим на нито един зрител да присъства на спортните събития“, каза Хашимото пред AFP.

Повечето хора в страната искат още едно отлагане на Игрите или отменянето им, показват последните проучвания в Япония. В столицата Токио и в други части на острова действа извънредно положение. Заразените от началото на пандемията са над 580 хиляди, жертвите – повече от 10 000, а здравните експерти описват настоящата ситуация като „четвърта вълна“ на коронавируса.

Според Хашимото – провеждането на Олимпийските игри при закрити врата ще намали значително натиска върху болничната система, който е висок през последния месец.

Организаторите не виждат вариант, при който отново да отложат олимпиадата. В опит да спечелят общественото доверие, те представиха правила за всекидневно тестване на спортистите и ограничения при движението им в страната. За тях обаче няма да има карантина, а ваксинацията не е задължителна, макар много държави да имунизират олимпийските си състезатели, за да ги предпазят.

„Игрите ще покажат как светът може да се обедини, независимо от тежките времена. Това е повод да покажем колко обединени можем да бъдем“, каза Сейко Хашимото.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024