Снимка: © Getty Images

До Олимпийските игри в Токио остават по-малко от 100 дни, но все още има съмнения, че могат да бъдат отложени в последния момент заради нестихващата Covid-пандемия в Япония.

Тошихиро Никай – генералният секретар на управляващата Либерал-демократична партия – обяви, че страната може да се „откаже“ от олимпиадата, ако повишаващите се случаи на коронавирус направят събитието „невъзможно“ за провеждане.

„Ако сме в ситуация, в която е абсолютно невъзможно да проведем игрите, трябва да вземем решение, без да се замисляме. Какво ще е значението на Олимпийските игри, ако разпространим заразата сред толкова много хора?“, попита Никай, цитиран от местната агенция „Киодо“.

Много други политици от управляващата партия отказват да дискутират темата за летните игри, но Никай е достатъчно влиятелен на японската политическа сцена, че коментарите му да предизвикат съмнения относно успешното провеждане на голямото спортно събитие.

То беше отменено миналата година заради епидемичната ситуация, затворените граници и локдауна в почти всички страни. Игрите бяха насрочени за 2021, като се очаква да започнат на 23 юли и да приключат на 8 август.

Япония обаче страда от нарастващ брой клучаи на коронавирус и някои експерти твърдят, че страната се намира в „четвърта вълна“ на пандемията. Доскоро в Токио важеше извънредно положение, а в Осака бяха отчетени 1130 нови инфекции тази сряда. Активните случаи са над 36 хиляди, а на острова циркулират няколко варианта на Covid, изправящи пред предизвикателство болничната система.

От началото на пандемията потвърдените случаи са над 516 хиляди, а смъртните – близо 10 хиляди. В понеделник премиерът Йошихиде Суга обеща да осигури 100 милиона ваксини до края на юни, но до момента в Япония са имунизирани само 1,1 млн. души от 126-милионното население. Това е по-малко от 1%, а само 0,4 на сто от всички граждани са напълно ваксинирани с две дози.

Правителството прави всичко възможно да проведе Олимпийските игри. Обявено е, че по време на събитието ще действат правила за социална дистанция, тестване и още ограничения. Организаторите дори забраниха чуждестранната публика – по трибуните на стадионите и залите ще има само японци.

От комитета, който организира игрите в Токио, неглижираха коментарите на Тошихиро Никай. „Премиерът Йошихиде Суга вече няколко пъти съобщи за желанието на управляващите да проведат събитието. Ние, властите, Международният олимпийски комитет и Международният параолимпийски комитет сме изцяло концентрирани върху домакинството на Олимпийските игри това лято“, съобщават те.

Вицепрезидентът на МОК Джон Коатес също подкрепи думите им. Той каза, че вариантът за нова отмяна на игрите „не е на масата“. „Олимпиадата в Токио ще е светлината в края на тунела“, добави Коатес в сряда.

Проучванията в Япония показват, че много малко граждани подкрепят провеждането на игрите тази година. В Twitter дори се появи хаштагът „Отложете Олимпиадата“, който засега е публикуван от над 20 хиляди потребители.


Продуцентът Дейвид Бекъм прави филми за Висшата лига, за собствения си отбор и... за себе си

"Барселона" за първи път е най-скъпият футболен клуб в света (инфографика)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях.