Продуцентът Дейвид Бекъм прави филми за Висшата лига, за собствения си отбор и... за себе си Снимка: © Getty Images

Дейвид Бекъм беше велик футболист, а сега се надява да стане също толкова успешен продуцент.

45-годишният бивш английски национал основа компанията Studio 99 преди две години и скоро ще е готов с първите си проекти. Един от тях е „Save Our Squad“ („Спасете нашия отбор“) – колаборация между студиото на Бекъм и Disney Pius, в която футболната звезда ще участва и на екрана.

„Оттеглих се от състезателната си кариера на 38, но може би пет години преди това вече започнах да мисля за бизнес, знаейки, че ще трябва да се пенсионирам. Планирах различни неща и се обградих с добър екип. По време на кариерата ми бях успешен не заради себе си, а заради добрите отбори, в които играех“, казва Бекъм в първото си интервю пред Variety, след като стана ясно, че ще участва във филма.

Бившият футболист създаде продуцентската компания през 2019 заедно с мениджъра си Дейвид Гарднър и Никола Хаусън. Тогава обяви, че ще снима документални филми, ТВ-предавания и други формати, ще проследява живота и историите на значими спортни фигури. Пандемията забави мечтаното от Бекъм начало, но скоро ще има развитие.

Първият проект на англичанина в Studio 99 ще бъде документална поредица за основания от него отбор „Интер Маями“. Продукцията със заглавие „Inside Inter Miami“ все още се снима. Тя ще разкаже историята на един сравнително нов отбор, който вече се превръща в глобален феномен, след като привлече за треньор легендарния Фил Невил и някои от най-известните футболисти като Гонсало Игуаин и Блез Матюиди.

„Беше невероятно пътешествие“, казва Бекъм за дългия път, който трябваше да извърви, за да създаде собствен отбор в американската елитна лига MLS. „Отказах се от футбола в Париж. Беше събота, а в неделя вече бях в Маями, за да обявя, че тук ще създам отбор“.

Англичанинът приключи 20-годишната си кариера през 2013 г., след като спечели 19 големи трофея. Той носи екипите на „Манчестър Юнайтед“, „Реал“ (Мадрид), „Милан“, ПСЖ и ЛА „Галакси“. Определян за един от най-големите феномени във Висшата лига, Бекъм спечели 6 титли на Англия и беше част от знаменития отбор на „Юнайтед“, който триумфира с „требъл“ през 1999 г.

С „Реал“ взе титлата в Испания, а с ПСЖ – тази във Франция. Остана втори за „Златната топка“ през 1999. За националния отбор на Англия изигра 115 мача и вкара 17 гола.

Преди около 7 години той обяви амбициозна цел – че заедно с група инвеститори създава нов тим. Бекъм изпита трудности да намери място, на което да се построи стадион, както и да се договори кога отборът му може да влезе в елитната лига на Америка. Вложи много средства и успя да осигури лиценз за MLS през 2020. От година насам „Интер Маями“ се състезава сред най-добрите в САЩ.

„Това беше голям момент. Мисля, че сме документирали добре целия процес през годините и ще го видите на екрана“, казва бившият футболист.

Любимите му филми от последните години са „The Last Dance“ за Майкъл Джордан и „Чикаго Булс“ и „Sunderland Til I Die“ – друга спортна документална поредица. Те са го вдъхновили още повече в работата за собствената му компания.

„Дойдоха ми толкова много идеи, след като ги изгледах. Да направим документален филм е първото голямо предизвикателство пред мен и студиото. Наистина съм развълнуван за този момент. Имаме реалната възможност да създадем съдържание, което ще разказва историята, такава каквато е била, и ще бъде невероятно“, казва англичанинът.

Той ще се появи и на екрана в поредицата „Save Our Squad“. В нея ще се завърне на терените в Източен Лондон, където е играл като дете, и ще помага като треньор на група деца в отбор от неделната лига.

„Аз също играех в неделната лига, когато бях на 7“, припомня си той. „Това шоу е направено с цел да върна онова, което съм взел, но на децата. Да им дам шанса да работят с мен, да се учат от опита ми и да разберат какъв съм бил на техните години“.

Бекъм е част от така наречения „Клас ‘92“ – най-талантливото поколение играчи на „Манчестър Юнайтед“, които излизат от школата през тази година. Там са още Райън Гигс, Пол Скоулс, Гари Невил, Фил Невил, Ники Бът. Той е един от хората, които промениха историята на Висшата лига, и затова смята да направи документален филм за нея – „A Whole New Ball Game“.

Проектът ще покаже как е изглеждала лигата в първите 10 години след създаването ѝ през 1992 г. „Ще разкажем как първенството стана най-комерсиалното и промени напълно играта. Мисля, че точно тогава футболът се превърна в шоу и стана глобална сила“, казва Бекъм.

Освен това 45-годишният бивш играч вече снима документален филм за историята на две от най-популярните марки за спортни стоки – Adidas и Puma. „В „World War Shoe“ ще ви покажем историята на двама братя, които се карат и решават да се разделят, създавайки две отделни компании. Това е невероятна история, която не е била разказвана досега“.

Животът на Ади и Руди Даслер ще излезе на екрана в три части, но все още няма официална дата за премиерата.

Дали Бекъм ще снима биографичен филм за себе си? „Това е нещо, което искам да направя само веднъж, и мисля, че сега е правилният момент. Индустрията на спортната документалистика е набрала инерция и усещам, че точно сега трябва да разкажа моята история“.


"Барселона" за първи път е най-скъпият футболен клуб в света (инфографика)

Как трима братя основаха "Интер" и създадоха едно от най-големите футболни проклятия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024