Тенденция за повишено търсене с цел покупка и наем на къщи и апартаменти - това отчита най-голямата платформа за онлайн търговия OLX.

През месец март 2022 г. е регистрирано най-голямо търсене в платформата относно покупки и наеми на недвижими имоти за периода януари 2021 – април 2022 г. В платформата са регистрирани 71% повече търсения с наем през месец март 2022 г. спрямо февруари 2022 г. Това е месецът с най-високи нива на търсене.

„Очаквано най-голямо търсене и предлагане на недвижими имоти за покупко-продажба или наем е регистрирано в трите най-големи български града: София, Варна и Пловдив. Най-търсени са двустайните апартаменти. Запазва се тенденцията, регистрирана с началото на COVID пандемията за по-високо търсене на къщи отколкото на апартаменти“, коментира Андрея Пачеко, старши бранд мениджър на OLX България.

Най-слабо е търсенето на едностайни и четиристайни апартаменти. През април търсените четиристайни апартаменти през платформата са близо 26 пъти по-малко от двустайните. Тенденцията за едностайните също се запазва стабилна - за цялата 2021 г. търсенията и предлаганията са били около 9 пъти по-малко от тези за двустайни апартаменти.

Положителна остава тенденцията за търсене на къщи за покупко-продажба и наем. Общата стойност на увеличението в търсенето за покупка на апартаменти и къщи през март 2022 спрямо март 2021 е 23% – това е и най-високата такава до момента. Наблюдава се и 12% увеличение в предлагането за същия период. Скокът в търсенето за наем за същия период е по-драстичен – 71% .

„Любопитна е тенденцията от 40% ръст в търсенето на имоти под наем в платформата за месец април 2022 г., но 20% спад в предлагането. Това вероятно се дължи на отмяната на анти Ковид ограниченията и завръщането на хората в големите градове за работа и живот.“ – допълва Андрея Пачеко.

OLX България достига до над 60% от потребителите на интернет в България и има над 2,7 млн. уникалните потребители, които генерират около 7 000 продажби дневно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев