Оля, Таня и Даня: приятелство на 3 морета и (над) 30 години Снимка: © Мира Дерменджиева за BoulevardBulgaria.bg

Наричат ги „тризначките“ и ако прекарате един час с тях, ще разберете защо. Въпреки че единствената им визуална прилика са matching татуировките на една и съща триглава лястовица, говорят почти едновременно в очевиден ментален, философски и вербален синхрон, на който биха завидели и най-съвършено стикованите двойки и тройки телевизионни водещи.

За разлика от „тризначките“ от Big Brother обаче, не биха се зачудили дали „съществото, превзело цялата планета – от най-високите върхове до най-големите дълбочини“ е охлювът или човекът.

И трите разсъждават бляскаво, говорят умно и членоразделно и имат отношение към „добрия живот“ - не през напомпаната, захаросана Instagram поза, а през изповядването на идеята за искрен, съвременен sisterhood. Три жени, които споделят един живот и макар че понякога гледните им точки влизат в остра конфронтация, сърцата им бият в един ритъм.

Разговорът ни е част от “Sisterhood project” - проекта на Pandora и BoulevardBulgaria.bg.

Оля Минева, Даня Лам, Таня Жотева, Pandora "Sisterhood project"

В тази поредица ви разказваме историите на няколко жени, които правят на пух и прах мита, че за жените е трудно да създават устойчиви, истински и проверени във времето връзки помежду си.

Частите на едно цяло. Подобно на емблематичните талисмани сърца, състоящи се от две половини, които подарявахме на най-близките си приятели в детството.

Миналият месец ви разказахме за „Три сестри“, но не по Чехов. Днес ще ви срещнем с още три „части“ на едно цяло.

Кои са те?

Оля Минева е организационен психолог и основател на небезизвестната фондация Emprove, подкрепяща жени, преживели и/или преживяващи домашно насилие. ии. Даня Лам е комуникационният директор на фондацията с богат опит като продуцент и копирайтър. И Таня Миланова: „центробежната сила“, както я наричат другите две момичета, която ги събира и която е отговорна за общата им страст към караванените лета на „Градина“.

Таня работи като associate мениджър в американска компания, но както казва Оля, „човек забърква най-близките си хора в това, което прави“, затова в последно време и Таня е дала своя принос за Emprove с транскрибиране на десетки видеа с жени преживели насилие, които ще влязат в новия Viber чат бот на фондацията.

И като стана дума за жени, преживели насилие e важно да споменем, че Emprove се дистанцира от конвенционалния български наратив за „жертвата“, и вместо на мрачните кадри с протегнати ръце и насинени очи, залага на куража, силата и вдъхновението на първата по рода си общност на #ЖенитеSurvivors.

Оля Минева, Empower, интервю

Оля Минева

„В процеса на работа се профилирахме в превенцията на домашното насилие: как да разпознаеш ранните му симптоми, как обществото говори по тази тема“, казва Оля.

А Таня допълва, че историите, с които е прекарала доста време, не са страшни, а вдъхновяващи.

„Самите жени имат нужда да разказват историите си по начин, който да дава кураж и надежда, че има светлина, че всеки е силен и всеки може да се справи“, казва тя.

Даня също потвърждава, че с работата си Emprove маха табуто от срама и скриването зад думата „жертва“, натоварена с толкова мощен негативизъм, че опорочава каузата на борещите се за живот, свободен от домашно насилие.

И все пак, „самоопределящи се“ като жертви или не, всички жени познаваме моментите, в които нуждата от подкрепа е неминуема: и докато понякога собствените ни майки, баби и сестри се оказват неспособни да ни я дадат, нашите сестри „по избор“, най-близките ни приятелки, винаги са до нас – като огледало, в което можем да прочетем собствените си мисли, като пазители на спомена за самите нас, като чистото, добронамерено присъствие, което ни вади от дълбокото и ни изважда на светло.

В началото беше...хардкор сцената

Оля и Таня се запознават в един китайски ресторант преди концерт на софийската хардкор банда LASTHOPE някъде в началото на нулевите години.

Даня, от своя страна, се познава с Таня още от първа група в детската градина като приятелството им избухва към края на гимназиалните им години. След онази вечер в китайския ресторант, Таня и Оля се сближават, а пътищата им се пресичат и по роднинска линия: Оля е женена за първи братовчед на Таня, но изрично изтъква, че не това ги събира.

„Първо беше Танчето“, смее се тя.

Таня Жотева

Таня Миланова

Завъртели са ролите на шаферки, кръстници и куми направо виртуозно: никой не е сърдит, никой не е ощетен.

Темата за сърденето много обезценява женското приятелство“, твърди Оля.

„Имала съм приятелства, в които съм била наясно, че ако направя или не направя нещо, приятелството ще се окаже застрашено. При нас съществува един комфорт на непрекъснато обговаряне на нещата, така че сърдене няма.“, добавя тя и уточнава, че когато човек има установени силни и ценни отношения, те не би следвало да създават свой антипод.

„Когато нещо променя света към по-добро, то не следва да е „анти“ нещо друго“, казва тя.

А светът изглежда добър, когато човек полага усилия да го прави и вижда като такъв и тези три жени са дишащо доказателство за това.

Обичаме хубавия живот, обичаме да си го правим такъв. Не е необходимо да чакаме някой да го повишат в работата, за да празнуваме. Открадваме си вечери, в които наистина празнуваме, дори и с незначителен повод, и когато ни попитаха за любимите ни локации, се оказа, че повечето места, на които сме били ни стават любими заради времето, което сме прекарали заедно там“, казва Оля.

„Нямаме конкретно наше място като във „Friends“, където героите кесят в едно и също кафене“, допълва Таня.

„Често се виждаме в домовете си, ходим си на гости, готвим, смеем се“.

Даня Лам

Даня Лам

Всъщност, техният sisterhood има и своя разширен състав. С годините мъжете им също се сприятеляват, а децата им (Таня и Оля могат да се похвалят с по едно, а Даня – с две) са на приблизително еднаква възраст и също са близки.

Според Оля съществува един мит, че женското приятелство наподобява кокошарник или гнездо с оси, което не допуска „външни“ хора, но те трите го сриват със земята. Това се потвърждава, когато наскоро отиват на екскурзия на остров Бали с мъжете си (важна вметка: БЕЗ децата) и въпреки рисковете на продължителните съвместни пътувания и почивки, си изкарват чудесно.

Очевидно няма как понякога да не се появяват дискомфорти, но ние ги проговаряме толкова обилно, че в крайна сметка стават повод за смях. Духът на сестринството увлича и това се усеща и от мъжете, и от децата“, уточява Оля.

Общият им прякор „тризначките“ се ражда на едно море в Талата през 2013 г. и оттогава става толкова устойчив, че когато в средата им се говори за „тризначките“, никой вече не се сеща за трите сестри участвали в Big Brother.

Толкова адекватно описващото ги наименование идва от Момчил Генов, техен общ приятел и татуист, създател на студиото Deathmag Tattoo, чието дело са и триглавите лястовици.

Оля ,Таня и Даня: приятелство на 3 морета и (над) 30 години

Общ мозък и тук-там някои различни гледни точки

„Танчето е по-практична, по-консервативна, по-организирана, докато Оля е по-хаотична и по-либерална. Аз съм точно по средата и се чувствам чудесно между тези две части на общия мозък“, казва Даня.

Таня реагира с уточнение, че над идеологията „консерватор“ в България тегне грозен етикет, а преди разговорът да се обърне в спор, Даня цитира Кристиан Таков, с което слага в ред политическите им и социални различия: „По отношение на семейството съм консерва, по отношение на човешките свободи съм либертарианец, ако ме питате за култура и изкуство съм левичар, а по отношение на морала – екстремист“.

Приятелството след 30: фантазия или реалност?

И според трите – реалност. Освен че не смятат за невъзможно човек да завърже смислени приятелства в по-зряла възраст, Оля, Таня и Даня твърдят, че детските/тийн приятелства могат да еволюират във времето без да губят нито чара, нито интимността си.

И трите сме се променяли толкова много през годините, от най-тривиалния вододел „преди и след децата“, през смяната на различни партньори по-назад във времето, че отношенията ни се задълбочават и не спираме да се преоткриваме“, казва Оля.

По думите ѝ всеки има носталгични приятелства, които се опират на титаничните общи истории от миналото, но те трите имат основи, върху които да продължават да градят кулата на отношенията си.

И докато Оля (която не е гледала „Форест Гъмп“, for God`s Sake) се увлича по кино и сериали, препоръчани ѝ от Даня, Даня се научава да пие вино заради Оля и Таня, а Оля и Даня заедно се вълнуват от успехите (или неуспехите) на Левски покрай Таня, към днешна дата и трите лястовици споделят обща страст към еърфрайърите.

И към дългите морски лета.

Мъжки VS. женски приятелства

На въпроса дали приятелството между мъж и жена във възраст на полова зрялост е възможно, получаваме три едновременни, различни отговора.

„Да, естествено“, казва Даня.

„Много ясно“, добавя Таня.

„Не“, отсича Оля.

„Психологията говори за едно съблазнително поведение, което носи голямо удоволствие и ни е заложено в природата и ако вие не сте приятели още от деца, а сте се срещнали като вече формирани мъж и жена, този факт ще играе някаква роля в отношенията“, пояснява Оля, а Таня и Даня се споглеждат.

Тя не обръща особено внимание и допълва, че има мъже, които са свикнали с женски приятелства и такива с „по-силна алфа енергия“, с които знаеш, че чисто и невинно приятелство, родено на късна възраст би било по-предизвикателна мисия поне за една от двете страни.

Другите две момичета очевидно не са съгласни. Покрай любовта си към футбола и в частност към Левски, Таня има редица мъжки приятелства, а Даня казва, че да отричаш приятелските отношения с другия пол е като да кажеш, че „не слушаш мъжки банди, защото слушаш женски банди“.

За едно обаче са категорични и на едно мнение: има неща, които не можеш да кажеш на мъж. Като „Дай една превръзка“, например.

Освен с гостита, съвместни пътувания, общ чат, който наричат „пълна шизофрения“, роднински връзки, общо минало и очевидно чиста и силна обич, Таня, Даня и Оля обогатяват връзката си и с подаръци.

Първата гривна на Pandora, която Таня носи, е подарък именно от Оля и Даня. Докато са били в Бали са пазарували неща една за друга просто защото са решили, че „този панталон е точно за нея“ или „тази риза ще ѝ стои супер яко“. Този навик е налице и в София и освен между тях трите, се разпростира и върху мъжете и децата им.

60 ли е новото 40?

Е, поне така твърдят някои.

„След 30 години виждаме сестринството си „с много ботокс“, смее се Оля.

И трите заедно предвиждат, че ще ходят по сватбите на децата си и ще са най-лудите гости там.

С оглед на колективната женска енергия между трите, която сякаш пращи като електричество в пространството, нищо чудно да стане точно така. Пожелаваме им го.

Оля Минева, Даня Лам, Таня Жотева

SISTERHOOD project е специален проект на BoulevardBulgaria.bg u Pandora.
Бижутата на Pandora, може да видите на сайта на бранда, както и във физическите магазини в България.
Интервюто взе Цветелина Вътева
Фотограф: Мирослава Дерменджиева за BoulevardBulgaria.bg

 Луизабел Николова, Виттория Николова и Костадинка Аратлъкова „Три сестри“, но не по Чехов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024
Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024