"Омикрон" вече е в 9 области у нас, още 52 души са инфектирани Снимка: © Getty Images

Вариантът "Омикрон" вече е в 9 области на страната. От Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха, че при секвениране са открили 52 нови случая на инфектирани с щама.

Клиничните проби са взети до 3 януари 2022 г. в 13 лечебни заведения от София (38), Пазарджик (6), Софийска област (2), Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора (по един).

От общо изследваните 505 клинични проби със SARS-CoV-2, 10.3% представляват доказаните случаи на варианта "Омикрон" и 89.7% - на варианта "Делта" или неговите подварианти.

В началото на януари главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев вече обяви, че 12 души са били инфектирани с "Омикрон".

Междувременно служител от медицинска лаборатория в Пампорово беше задържан, докато взема 300 лв. от мъж, на когото да предостави фалшив сертификат за антитела срещу Covid-19, съобщи прокуратурата.

48-годишният мъж е работел по граждански договор в лабораторията. Той вече е с повдигнато обвинение, като прокуратурата не посочва какви мерки са предприети срещу купувача на сертификата.

На 8 януари 2022 г. лаборантът неправомерно добавил данни за наличие на антитела срещу Covid-19 в информационната система на Министерството на здравеопазването, казват властите. За повдигнатото му обвинение законът предвижда от пет до осем години затвор и глоба до 10 000 лв.

Предстои Окръжната прокуратура в Смолян да прецени дали да поиска от съда А.М. да бъде задържан за постоянно.

Това е поредният случай на задържани заради изготвяне на фалшиви сертификати у нас. Най-известният до момента е на кандидат-депутата за 47 НС Величко Георгиев, чийто имунитет бе свален, след като разследване на Нова ТВ показа как той търгува с неистински документи за ваксинация.

Разкриха мащабна схема за фалшиви сертификати, кандидат за депутат е сред замесените

Кандидат-депутатът беше уличен в това, че работи със старша сестра от столичната 12-та поликлиника в "Люлин 9" и с личен лекар от с. Мърчаево, които изготвят фалшиви сертификати с еднодозовия препарат на Janssen. На ден само един от лекарите в схемата идавал между 15 и 30 подобни документа на цена от 300 лева за нормална поръчка и 450 лева за експресна, която се изпълнявала в рамките на няколко дни.

В репортажа на Нова ТВ се видя как чрез контактите на Георгиев бяха издадени три фалшиви сертификата на трима души, които дори не са стъпвали в лекарски кабинет, за да им бъде поставена доза.

Премиерът Кирил Петков вече обеща кампания срещу фалшивите сертификати - документът на всеки ваксиниран, който почине от Covid, ще бъде проверяван.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024