Онлайн-калкулатор на "Доверие" изчислява прогнозната пожизнена пенсия

ПОК "Доверие" публикува калкулатор, през който всеки гражданин с право на пожизнена пенсия от универсален пенсионен фонд може да прогнозира по-добре осигуряването си, като изчисли прогнозния й месечен размер.

Калкулаторът дава възможност на хората да направят изчисление въз основа на данните за наличната сума по своята партида и при различни варианти на осигуряването си в УПФ за времето, което остава до пенсиониране. Осигуряването за втора пенсия се отнася за хората, които са родени след 31 декември 2021.

Системата дава резултат, когато потребителите въведат дата на раждане, натрупана сума по индивидуална партида и доход, върху който се осигуряват. Необходимо е и да се посочат прогнозни данни за нарастване на осигурителния доход и за средния размер на реализираната доходност от инвестиции, до придобиване на право за пенсиониране.

От данните се вижда кога гражданинът ще придобие право на пенсия от универсалния фонд, какъв ще е евентуалният размер на натрупаната сума и колко пари би получил по първата си пожизнена пенсия, без допълнителни условия, ако е клиент на пенсионния фонд на "Доверие".

Калкулаторът ползва актуалните такси при осигуряване в УПФ „Доверие“ и технически лихвен процент за определяне на пенсиите от Фонд за изплащане на пожизнени пенсии „Доверие“, както и Таблица за смъртност и средна продължителност на предстоящия живот на Националния статистически институт.

Нарастването на осигурителния доход е ограничено до максималният осигурителен доход за страната, който към момента е 3000 лв., а възрастта за придобиване право на пенсия е съгласно Кодекса за социално осигуряване.

Плащанията при осигуряване в универсален фонд не са обвързани с натрупване на стаж, а с навършване на възрастта по КСО. Право на пожизнена пенсия имат лицата, при които размерът на натрупаната индивидуална партида позволява отпускането на месечни плащания не по-малки от 15% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Калкулаторът би бил полезен за хората, на които предстои скорошно пенсиониране, защото им позволява да направят прогноза за размера на пенсията и да вземат информирано решение как да упражнят правата си.

От "Доверие" напомнят, че това все пак не отменя необходимостта от пряка консултация с представители на дружеството, което управлява пенсионните спестявания на съответните граждани.

Компанията предлага и отделни онлайн-калкулатори, с които осигурените в универсален фонд могат да видят кога предстои да придобият право на пенсия, или да направят прогнозен план за постигане на желаните доходи при евентуално решение за спестяване в доброволен пенсионен фонд.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024